Vücut Sıkılaştırmaya Dair Her Şey
Vücut sarkması, çeşitli sebeplerden dolayı çoğu insanın başına gelebilen bir olaydır. Bireyler, hem sağlık hem de görünüm açısından olumsuz olan vücut sarkıklığından kurtulmanın yollarını ararlar. Bu durumun birden fazla sebebi olabilir ancak doğru bir program ile vücudunuzu sıkılaştırabilirsiniz. Sıkılaşma söz konusu olduğunda bireyler bu kavramı incelmek ile karıştırabilir. Ancak bu ikisi tamamen farklı şeylerdir. Gevşek vücut nasıl sıkılaşır? İncelme ve sıkılaşma arasındaki farklar nelerdir? Vücut sıkılaşması için ne yapmalı? Bu konu hakkındaki tüm soruların cevaplarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Sıkılaşma ve İncelmek Arasındaki Fark Nedir?
Sıkılaşmak, kilo verirken yağ dokusunun azalması sonucunda vücudun sıkılaşması anlamına gelir. Sıkılaşmada yağ dokusu azalırken kas dokusu artar. Ancak incelme olayında bedenin toplam hacminin küçülmesi söz konusudur. Vücut incelirken yağ dokusunun yanında kas dokusunu da kaybeder. Ancak sporcular tarafından sıkılaşma, hem görünüş hem de sağlık açısından daha çok tercih edilir[1].
Vücut Sarkmasına Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Vücut sarkması, yaşlanma süreci, aşırı kilo kaybı, gebelik ve doğum gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu faktörleri şu şekilde inceleyebiliriz[2]:
- Yaşlanma süreci, vücudun doğal bir parçasıdır ve zamanla cildin sıkılığını kaybetmesine neden olur. Bu durum, kol, bacak, karın ve yüz gibi bölgelerde sarkmalara yol açabilir.
- Aşırı kilo kaybı da vücut sarkmasına neden olabilir. Bu, cilt ve bağ dokusunun elastikiyetinin kaybolması nedeniyle oluşabilir.
- Gebelik ve doğum da vücut sarkmasına neden olabilen faktörlerdendir. Gebelik döneminde, vücutta artan hormon seviyeleri ve kilo alımı, ciltte gerilme ve sarkmaya neden olabilir. Doğum sırasında ise, vücutta gerilmeler ve zorlanmalar oluşur ve bu da ciltte ve bağ dokusunda hasara neden olabilir.
- Sık sık kilo alıp verme de vücudun bağ dokularında elastikiyetin azalmasına sebep olarak sarkmalara yol açabilir.
- Hareketsiz yaşam, vücut sarkmasının en sık rastlanılan sebeplerinden biridir. Fazla kilo vücudun belirli bölgelerinde sarkma yaparak vücut duruşunu olumsuz yönde etkileyebilir.
- Sağlıksız beslenme, bireylerin vücutlarındaki yağ oranını artırabilir ve bu da kilo da hızlı bir artış oluşmasına yol açabilir. Bunun sonucunda vücutta sarkmalar görülebilir.
Son olarak, yaşam tarzı faktörleri de vücut sarkmalarına neden olabilir. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi gibi faktörler, vücudunuzdaki elastikiyeti ve sağlığı olumsuz etkileyerek sarkmalara neden olabilir.
Gevşek Vücut Nasıl Sıkılaşır?
Sağlıklı ve fit görünümlü bir bedende yağ ve kas oranı dengelidir. Böyle bir vücuda sahip olmak için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmak şarttır. Kaslarınızı çalıştırmadan sıkı ve fit bir vücuda sahip olamayacağınız gibi sadece spor yaparak da bu fit görünümü korumanız pek olası değildir. Etkili ve verimli bir sıkılaşma için hem egzersiz hem beslenme hem de devamlılık önemlidir. Sıkılaşma için önemli olan 4 kural vardır. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir[3]:
- Kontrollü kilo kaybı: Hızlı ve düzensiz verilen kilolar, hem sağlık hem de kalıcılık açısından olumsuz etkileri vardır. Hızlı verilen kilolar kısa süre içerisinde yeniden alınabilir ve çok faydası olmayabilir. Kilo vermenin en sağlıklı yöntemi, bunu zamanla kademeli olarak yapmaktır. Spor ve beslenme ile bedeninize zaman sıkılaşması için zaman vererek daha verimli bir sıkılaşma süreci geçirebilirsiniz. Fit ve sıkı bir görünüm için zaman gereklidir.
- Su tüketimi: Vücudun nemli kalması da sıkılaşma için en az spor yapmak kadar önemlidir. Günlük su alımı, vücudun hidrasyonunu sağlar ve derinin elastikiyetini korur. Bir yetişkinin günlük ortalama olarak tüketmesi gereken su miktarı 2 litredir. Spor ve egzersiz yaparken kaybedilen sıvı kaybını su içerek telafi edebilirsiniz. Ayrıca bol su tüketerek vücutta bulunan toksinlerden daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Günlük su ihtiyacı hesaplama aracımızdan yararlanarak vücudunuzun ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Dengeli beslenme: Vücudu sıkılaştırmak için, sağlıklı ve dengeli bir diyet en önemli faktördür. Kilo verme sürecinde ve sonrasında buna uygun bir beslenme düzeni oluşturarak buna uymanız gerekir. Bu sayede hem sağlıklı olursunuz hem de kilolarınızdan kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Beslenme listesinde günlük olarak almanız gereken yağ, karbonhidrat ve protein içeren besinlere yer vermeniz gerekir.Bu dengeli beslenme programı ile sadece vücuttaki yağ oranını azaltmakla kalmaz aynı zamanda kas kütlesini de artırabilirsiniz.
- Daha fazla hareket etmek: Vücut sıkılaştırmak için düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra günlük hayatınızda da daha çok hareket etmeye özen gösterin. Bunun için günlük olarak yürüyüşe çıkmak, toplu taşıma veya araç kullanmaktansa yürümeyi tercih etmek ve asansör yerine merdiven kullanmaya dikkat ederek daha sıkı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Zayıf ancak fit olmayan bir görünüme sahip olmaktansa günlük düzenli 30 dakikalık yürüyüşler yaparak formunuzu koruyabilirsiniz.
Vücudu Sıkılaştırmak İçin Yapılması Gereken Antrenmanlar
Vücudu sıkılaştırmak için farklı egzersizler yapmak gerekir. Hem kardiyo egzersizleri hem de direnç egzersizleri gibi farklı egzersizler vücudun sıkılaşmasına yardımcı olabilir. İşte vücudu sıkılaştırmak için önerilen egzersizler:
- Plank: Plank, vücudun sıkılaşması için etkili bir egzersizdir. Core kaslarını çalıştırırken, vücudun üst kısmını da güçlendirir. Başlangıçta 20-30 saniye plank yaparak süreyi yavaş yavaş artırabilirsiniz.
- Yoga: Yoga, vücudu sıkılaştıran ve esnekliği artıran bir egzersizdir. Aynı zamanda stresi azaltır ve vücuttaki dengenin korunmasına yardımcı olur.
- Pilates: Pilates, core kaslarını güçlendiren ve vücudu sıkılaştıran bir egzersizdir. Düzenli pilates egzersizleri, duruşun düzeltilmesine ve sırt ağrısının azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Kardiyo Egzersizleri İle Vücut Sıkılaştırma
Kardiyo egzersizleri, vücudu sıkılaştırmak isteyenler için oldukça etkili bir yöntemdir. Bu egzersizler, kalp atış hızınızı artırarak ve terlemeyi teşvik ederek kalori yakmanızı sağlayabilir. Ayrıca, kardiyo egzersizleri kasları güçlendirerek, vücudu sıkılaştırmaya ve şekillendirmeye de yardımcı olabilir. İşte vücudu sıkılaştırmak için yapabileceğiniz kardiyo egzersizleri:
- Koşu: Kardiyo egzersizleri arasında en popüler olanlarından biri koşudur. Koşu, kalori yakmanın yanı sıra kasları güçlendirir ve vücudu sıkılaştırır. Yavaş yavaş başlayarak, koşu mesafesini ve hızını artırmak mümkündür.
- Yürüyüş: Koşu gibi yoğun bir egzersiz yapamayanlar için yürüyüş de iyi bir seçenektir. Haftada en az 30 dakika yürüyüş yapmak, kalp sağlığını korurken aynı zamanda vücudu sıkılaştırır.
- Bisiklet: Bisiklet sürmek, hem kalp sağlığı için faydalıdır hem de bacak kaslarını güçlendirir. Ayrıca bisiklet sürmek, vücudun sıkılaşmasına da yardımcı olabilir.
- Yüzme: Yüzme, tüm vücudu çalıştırarak kalori yakmanıza ve kasları sıkılaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, suyun direnci, kasların daha da güçlenmesine olanak sağlar.
En Etkili Vücut Sıkılaştırma Hareketleri
Vücudu sıkılaştırmak için, kardiyo egzersizleri kadar direnç egzersizleri de önemlidir. Direnç egzersizleri, kasları güçlendirmeye ve tonlamaya yardımcı olur. Bu egzersizler, vücut ağırlığınızı veya dambıl ve barlar gibi ağırlık ekipmanlarını kullanarak yapılabilir. İşte vücudu sıkılaştırmak için yapabileceğiniz bazı direnç egzersizleri:
- Squat: Squat, bacak ve kalça kaslarını güçlendiren etkili bir egzersizdir. Doğru teknik kullanarak squat yapmak, vücudu sıkılaştırırken aynı zamanda core kaslarını da çalıştırır.
- Lunges: Lunges, bacak kaslarını güçlendirir ve vücudun sıkılaşmasına yardımcı olabilir. Düzgün teknik kullanarak yapılan lunges, kalça kaslarının da çalışmasına yardımcı olabilir.
- Push-up: Push-up, göğüs, kollar ve triceps kaslarını çalıştırarak vücudun sıkılaşmasına yardımcı olur. Başlangıçta kolaylaştırılmış push-up egzersizleri yaparak zamanla zorlaştırabilirsiniz.
- Pull-Ups: Pull-up, sırt kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olan bir egzersizdir. Bir çubuğa asılın ve çenenizi çubuğun üstüne getirin. Sonra yavaşça başlangıç pozisyonuna geri dönün.
- Dumbbell Rows: Dumbbell Rows, sırt kaslarını güçlendirerek vücudu sıkılaştırır. Doğru teknik kullanarak yapılan bu egzersiz, omuzlar ve kol kaslarını da çalıştırır.
Siz de MAC’in benzersiz spor uygulaması MAC+ ile ücretsiz vücut sıkılaşma egzersiz ve antrenmanlarına ulaşabilir, dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman spor yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulamayı telefonunuza indirmek için aşağıda yer alan butona hemen tıklayın!
Vücut Sıkılaştırmak İçin Nasıl Beslenilmeli?
Vücudu sıkılaştırmak için yapılan egzersizlerin yanı sıra, düzenli ve sağlıklı beslenmek de önemlidir. Yeterli miktarda protein, lif, vitamin ve mineral içeren bir diyet, vücudu sıkılaştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca dengeli bir beslenme ile vücudun ihtiyacı olan kaloriyi alarak daha zinde olmasını sağlayabilirsiniz. Doğru beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar ve egzersizlerden maksimum verim alınmasına yardımcı olur. Vücudu sıkılaştırmak için beslenme önerileri şu şekilde sıralanabilir[4][5]:
- Yeterli protein alımı: Kas inşa ederken yetişkinler için alınması gereken protein miktarı, toplam alınan kalorini %10 ila %35’ini oluşturmalıdır. Ancak yapılan egzersizlere ve aktivitelere göre bu seviyeler daha fazla olabilir. Bununla beraber kas kütlesini korumak yeniden kas inşa etmekten daha az protein gerektirir. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak etkili bir diyet oluşturabilirsiniz. Vücuda kaliteli protein sağlamak için her gün düzenli olarak 3 porsiyon az yağlı ve yağsız süt ürünleri tüketebilirsiniz. Bununla beraber tavuk, balık, hindi, ve yağsız et gibi gıdalar bol protein içerdiğinden bu gıdaları tüketmeye özen gösterin. Ayrıca nohut, mercimek ve barbunya gibi bakliyatlar da protein açısından zengindir ancak tek başlarına tüketilmeleri gerekli proteini sağlayamayabilir.
- Yeterli karbonhidrat alımı: Kasları beslemek için gerekli olan bir diğer önemli besin grubu karbonhidratlardır. Karbonhidratlar kaslarda depolanan bir enerji şekli olan glikojene dönüştüğünden antrenmanlarda kasların ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilir. Erkeklerde ve kadınlarda günlük kalori alımının yarısı karbonhidrat olmalıdır. Ancak karbonhidratların da kalitelisini almak önemlidir. Özellikle tam tahıllı ekmekler veya tahıllar gibi bol lif içeren karbonhidratlar vücudunuz için daha sağlıklı olabilir. Bunun yanında süt ve yoğurtta dahil olmak üzere birçok süt ürünü de vücut için gerekli karbonhidratı sağlayabilir. Ancak doymuş yağ alımını sınırlamak için süt ve süt ürünleri seçerken az yağlı veya yağsız ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca karbonhidrat için meyve ve sebzeler de iyi birer seçenektir.
- Yeterli yağ alımı: Yağlar, yüksek kalorili olduğu için vücutta depolanmaya daha yatkındır. Vücudunu sıkılaştırmak isteyen bireyler, yağ tüketimini azaltmalı veya sağlıklı yağ kaynaklarına yönelmelidir. Ancak vücut bazı aktiviteleri yaparken kaslara enerji sağlamak için yağa başvurabilir. Bir kişinin ihtiyacı olan yağ miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine ve yaptığı egzersizlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak alınan yağ miktarı, toplam alınan kalorinin %20 ila %35’ini oluşturmalıdır. Hem genel sağlığa iyi geldiğinden hem de kas gücünü artırdığından zeytinyağı, kanola yağı, avokado ve ceviz gibi besinler vücudun yağ ihtiyacını karşlamak için tüketilebilir. Ayrıca protein kaynağı da olan somon, alabalık ve sardalya gibi yağlı balıklar ve kuruyemişlerde sağlıklı yağ içeren besinlerdendir.
- Rafine şekerden uzak durmak: Rafine şeker, yüksek kalorili ve besin değeri düşük bir besindir. Vücudu sıkılaştırmak isteyenler, rafine şeker içeren gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Bunun yerine, meyveler gibi doğal tatlandırıcılar vücut sağlığı için daha faydalı olabilir.
- Yüksek lifli gıdalar tüketmek: Yüksek lifli gıdalar, sindirimi düzenler ve tokluk hissi sağlar. Bu nedenle, sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve baklagiller gibi yüksek lifli gıdaları diyetinize eklemek, vücudu sıkılaştırmaya yardımcı olabilir.
- Yeterli su tüketmek: Vücudun yeterli miktarda su alması, metabolizmayı hızlandırır ve cilt sağlığı için önemlidir. Günde en az 2-3 litre su içmek, vücudun su dengesini korumasına yardımcı olur. Bu sayede daha sağlıklı bir sıkılaşma süreci geçirebilirsiniz.
- Düzenli kahvaltı yapmak: Kahvaltı, metabolizmayı hızlandırır ve gün boyunca tokluk hissi sağlar. Vücudu sıkılaştırmak isteyenler, özellikle kahvaltıda protein ve lifli gıdalar tüketmeli ve gün boyunca düzenli olarak öğünlerini almaya özen göstermelidir.
- Azar Azar Sık Sık Yemek: Azar azar sık sık yemek, metabolizmayı hızlandırır ve kan şekeri seviyesini dengeler. Vücudu sıkılaştırmak isteyenler, 3 ana öğünün yanı sıra ara öğünler de yapabilir.
Her gün çeşit çeşit sağlığı yiyecekler yemek, besin ihtiyaçlarınızı eksiksiz bir şekilde karşılamanıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak vücudun sıkılaşması için egzersizler kadar beslenme düzeni de önemlidir. Dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek, kardiyo egzersizleri yapmak, kuvvet antrenmanları yapmak hem sağlıklı hem de zinde bir beden sağlarken sıkı ve fit bir görünüme kavuşmanıza da yardımcı olabilir. Ancak her bireyin ihtiyacı olan egzersiz ve beslenme düzeni kişinin cinsiyetine, yaşına ve kilosuna göre değişiklik gösterebilir. Kendiniz için en uygun sıkılaşma programını öğrenmek için bu konuda uzman birine danışabilirsiniz.
ÖNE ÇIKANLAR
Kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olan latte çeşitleri arasında özellikle kış aylarının favori içeceklerinden biri toffee nut latte’dir. Karamel ve fındık aromasının espresso ile muhteşem uyumunu yakalayan bu içecek, hem kafelerde hem de evde hazırlanabilen lezzetli bir alternatif sunar.
Kan şekeriniz gün boyu kendinizi nasıl hissettiğiniz ile enerji seviyelerinizi önemli ölçüde etkiler. Kan şekeri seviyesini korumak ise uzun vadeli sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Birçok etken kan şekeri seviyenizin değişmesine neden olabilir. Bunlardan biri de beslenme şeklidir. Yaşam tarzınızı oluşturan seçimlerin içinde …
Kilo kaybı ve sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atmanın gerektiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki 10 bin adımın kalori yakma potansiyelini tam olarak biliyor musunuz? Günde 10.000 adım yürüme fikri, dünya çapında da popüler hale gelen bir fitness hedefi haline geldi. Başlangıçta insanları …