Bazal Metabolizma Hesaplama (BMR)
Bazal metabolizma, vücudun dinlenirken kullandığı minimum ya da temel enerji miktarıdır. Aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak bazal metabolizma hızınızı hemen hesaplayabilirsiniz.
Bazal metabolizma, vücudun dinlenirken kullandığı minimum ya da temel enerji miktarıdır. Aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak bazal metabolizma hızınızı hemen hesaplayabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Bazal metabolizma, vücudun dinlenme halindeyken sadece hayatta kalmak için kullandığı minimum ya da temel enerji miktarını ifade eder. Uyanık olmak ya da en ufak aktivite için harcanan ek enerjiyi içermez. Vücut, dinlenme halindeyken bile enerji harcar; vücut içindeki kimyasal reaksiyonlar asla durmaz. Örneğin;
gibi tüm faaliyetler her zaman devam eder. İşte bazal metabolizma vücudun bu yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirmek için kullandığı enerjidir. Bazal metabolizma için kullanılan enerji, vücudun günlük alması gereken enerjinin neredeyse %60-80’ini oluşturur. Günlük almanız gereken kalori miktarının belirlenmesinde bazal metabolizma hızı oldukça önemlidir[1]. Vücudun yaşamsal faaliyetleri sürdürebilmesi için gerekli olan enerjinin besinlerle mutlaka karşılanması gerekir. Aksi halde hücrelerin sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmesi zorlaşır ve bağışıklık sisteminden üreme sistemine, dolaşım sisteminden sinir sistemine kadar pek çok vücut sisteminde aksaklıklar meydana gelebilir[2][3][4].
Vücudun solunum, dolaşım, elektron iletimi, yeni hücre sentezi gibi en temel işlevlerini yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu kalori miktarı bazal metabolizma hızını verir. Bu miktar ne kadar yüksekse bazal metabolizma hızı da o derece yüksek olur. Laboratuvar koşulları altında hiç hareket etmeksizin çok kısıtlayıcı koşullar altında ölçülür. Bazal metabolizma hızını etkileyen faktörler şunlardır:
Bunlara ek olarak genetik yapı, vücut ağırlığı, boy, beslenme tarzı, egzersiz durumu gibi faktörler de bazal metabolizma hızını etkiler. Ayrıca tiroid fonksiyonlarındaki bozulmalar, hipofiz ve böbrek üstü bezlerinin az ya da fazla çalışması bazal metabolizma hızının artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Bazı ilaçlar ve hormonlar da bazal metabolizma hızı üzerinde etkili olabilir. Hipofiz ve böbreküstü bezleri, bazal metabolizmayı etkiler. Bu salgı bezlerinin az çalışmaları bazal metabolizmayı düşürür, aşırı çalışmaları ise yükseltir. Yüksek ateş, gebelik, kanser, kalp hastalıkları bazal metabolizma hızını artırırken obezite, anoreksia, böbrek yetmezlikleri, sakinleştirici ilaç kullanımı, cushing sendromu gibi durumlar ise bazal metabolizma hızını yavaşlatır[5][6].
Bazal metabolizmanızı egzersiz yaparak hızlandırmak için MAC’in benzersiz spor uygulaması MAC+ ile ücretsiz olarak yüzlerce grup dersi videoları ve antrenmanlarına ulaşabilir, dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman spor yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulamayı telefonunuza indirmek için hemen aşağıdaki butona tıklayın!
Siz de MAC’in benzersiz spor uygulaması MAC+ ile ücretsiz olarak yüzlerce grup dersi videoları ve antrenmanlarına ulaşabilir, dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman spor yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulamayı telefonunuza indirmek için hemen aşağıdaki butona tıklayın!
Bazal metabolizma hızı hesaplama, günlük harcamanız gereken kalori miktarına ulaşmanızı sağlar. Sağlıklı bir kiloya sahip olmak ya da formunuzu korumak istiyorsanız öncelikle bazal metabolizma hızınızın kaç kalori olduğunu bulmanız ve ardından da yaşam tarzına bağlı olarak günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamanız gerekir. Aldığınız kaloriden daha az ya da daha yüksek kalori tüketirseniz, kalori açığı ya da kalori fazlası sağlayabilir ve ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Bazal metabolizma hızını hesaplamak için en çok kullanılan yöntemlerden biri “Harris- Benedict” formülüdür. Harris Benedict formülüne göre;
Örnek vermek gerekirse;
Bazal metabolizma hızını hesapladıktan sonra günlük kalori ihtiyacını hesaplamak için yaşam tarzınıza bağlı olarak günlük aktiviteler sırasında harcadığınız enerjiyi bulmanız gerekir. Buna göre;
30 yaşında 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında sedanter yaşam tarzına sahip bir kadının günlük enerji ihtiyacı 1321.958 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.2= 1586.4 kaloridir.
30 yaşında 180 cm boyunda ve 85 kilo ağırlığında sedanter yaşam tarzına sahip bir erkeğin günlük enerji ihtiyacı= 1920 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.2= 2304 kaloridir.
30 yaşında 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında hafif aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir kadının günlük enerji ihtiyacı 1321.958 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.375= 1817 kaloridir.
30 yaşında 180 cm boyunda ve 85 kilo ağırlığında hafif aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir erkeğin günlük enerji ihtiyacı= 1920 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.375= 2640 kaloridir.
30 yaşında 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında orta aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir kadının günlük enerji ihtiyacı 1321.958 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.55= 2049 kaloridir.
30 yaşında 180 cm boyunda ve 85 kilo ağırlığında orta aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir erkeğin günlük enerji ihtiyacı= 1920 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.55= 2976 kaloridir.
30 yaşında 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında yüksek aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir kadının günlük enerji ihtiyacı 1321.958 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.725= 2280 kaloridir.
30 yaşında 180 cm boyunda ve 85 kilo ağırlığında yüksek aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir erkeğin günlük enerji ihtiyacı= 1920 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.725= 3312 kaloridir.
30 yaşında 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında ekstra yüksek aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir kadının günlük enerji ihtiyacı 1321.958 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.725= 2511 kaloridir.
30 yaşında 180 cm boyunda ve 85 kilo ağırlığında ekstra yüksek aktivite içeren yaşam tarzına sahip bir erkeğin günlük enerji ihtiyacı= 1920 (Bazal Metabolizma Hızı) x 1.725= 3648 kaloridir[7].
İdeal kilo hesaplama için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İdeal metabolizma hızı, kişinin olması gereken ideal kiloya bağlıdır. İdeal metabolizma hızını hesaplamak için öncelikle ideal kilonuzu bilmeniz gerekir. Her bir birey farklı bir vücut yapısına sahiptir. Bu nedenle ideal kiloyu belirlemede yaş, cinsiyet, boy ve kemik yapısı gibi faktörler önemli rol oynar. İdeal kiloyu hesaplamada yaygın olarak “Beden Kitle İndeksi” yöntemi kullanılır. Kişinin kilogram cinsinden ağırlığı metre cinsinden boyunun karesine bölünür ve elde edilen değer aşağıdaki sayı aralıklarına göre değerlendirilir. Buna göre elde edilen değer;
Örnek vermek gerekirse 1.60 boyunda 60 kilogram ağırlığında bir bireyin beden kitle indeksi= 60/1.6×1,6 yani 23.43’tür. Buna göre kişi ideal kiloya sahiptir denebilir. Aynı örnek kullanılarak kişinin ideal bazal metabolizma hızını hesaplayacak olursak öncelikle ideal kilo ağırlık aralığını bulmanız gerekir;
Bazal metabolizma hızını artırmak, günlük kalori harcamanızın da artmasını sağlayarak ideal kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik ile bazal metabolizma hızını artırmak mümkün. İşte, bazal metabolizma hızını artırmanıza yardımcı ipuçları…
Besinlerin sindirimi, emilimi ve vücut tarafından kullanılmak üzere işlenmesi için ekstra kalori harcanır. Gıdaların metabolizma üzerindeki bu etkisine termik etki denir. Beslenme programınıza termik etkisi yüksek yani metabolizmayı hızlandıran yiyecekler ekleyerek bazal metabolizma hızını artırabilirsiniz. Protein içeriği yüksek et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi gıdaların termik etkisi yüksektir. Aynı zamanda bu gıdaların sindirimi uzun sürer ve uzun süre tokluk hissi yaratır. Buna ek olarak yeşil çay ve oolong çayı gibi bitkisel çayları da ara öğünlerde şekersiz olarak tüketmek de metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda yağ yakımını artırabilir.
Yemeklerinize metabolizmayı hızlandırma yeteneğine sahip kapsaisin içeren acı biber çeşitlerini ekleyebilirsiniz. Ayrıca karabiber, kırmızıbiber, zencefil, zerdeçal gibi baharatlar da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilir.
Su tüketimi artırmak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı bir diğer önemli etkendir. Özellikle yemeklerden yarım saat önce içilen su, hem midenizi dolu hissetmenizi sağlar hem de sindirimi kolaylaştırarak metabolizmanın hızlanmasını destekleyebilir.
Düzenli egzersiz yapmak genel vücut sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Antrenman programınıza yüksek yoğunluklu egzersizler (HIIT) ekleyerek metabolizmanızı hızlandırabilir, yağ yakımını artırabilirsiniz. Vücut kas kütlesi arttıkça bazal metabolizma hızı da artar. Kas kitlesini artırarak dinlenme modundayken bile vücudunuzun çok daha yüksek oranlarda kalori yakmasını sağlayabilirsiniz. Antrenman programına kas inşa edilmesini sağlayan ağırlık egzersizleri ekleyebilirsiniz.
Yeni hücre sentezi ve hasar gören hücrelerin onarımı için vücut tam bir dinlenme moduna geçmelidir. Vücudun tam olarak dinlenmesi sadece uyku sırasında gerçekleşir. Yetersiz uyku vücut sistemlerinin ve bazal metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan hormonların çalışmasında aksaklıklara neden olabilir. Uykusuzluk, bazal metabolizma hızını yavaşlatabilir. Yeterli ve kaliteli bir uyku düzeni sayesinde bazal metabolizma hızını artırabilirsiniz[10].
Spor yaparak bazal metabolizmanızı hızlandırmak için alttaki butona tıklayıp dijital üyelik formunu doldurarak MAC+’ı ücretsiz olarak indirebilir, dahası dilediğiniz kulübü seçerek 1 günlük ücretsiz olarak kulüp kullanımı sağlayabilirsiniz.
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.