YAŞAM

Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Nedir? Golfçü Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Düzenli spor yapan kişilerde, ağır antrenman koşullarına veya sürekli tekrar eden hareketlere bağlı olarak bazı fiziksel sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Golfçü dirseği de özellikle sporcular arasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Dirsekteki kasların fazla kullanılması sonucu ağrı ve iltihaplanma gibi belirtilerle kendini gösteren bu rahatsızlık yalnızca golf oynayan kişilerde değil aynı zamanda tenis ve basketbol oynayan kişilerde ve diğer sporcularda da görülebilir. Golfçü dirseği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

19 Şubat 2025 6 dk
Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Nedir? Golfçü Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Nedir?

Medial epikondilit olarak da bilinen golfçü dirseği, ön kolu ve dirseği bağlayan, dirseğin iç kısmında yer alan tendonlarda ağrı ve iltihaplanmaya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle bileği ve parmaklarını sürekli tekrar eden hareketlerle kullanan kişilerde görülür. Sürekli olarak golf oynamak, tenis oynamak, ağır bir tepsi kaldırmak ya da klavye kullanmak gibi hareketler golfçü dirseğinin oluşmasına yol açabilir[1].

Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Belirtileri Nelerdir?

Golfçü dirseğinin belirtileri haftalar ya da aylar içinde kendini gösterebilir. Özellikle sabah erken saatlerde daha şiddetli şekilde kendini gösteren dirseğin iç kısmındaki ağrılar en tipik belirtiler arasında yer alır. Golfçü dirseğinin diğer belirtileri şunlardır:

  • Dirseğin iç kısmında oluşan ağrı ve hassasiyet,
  • Dirsekte oluşan sertlik,
  • Eli yumru yaptığında ağrı meydana gelmesi,
  • Ellerde ve bileklerde güç kaybı,
  • Kavrama gücünde azalma,
  • Ellerde karıncalanma ve uyuşma.
Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Belirtileri Nelerdir?

Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit) Neden Olur?

Golfçü dirseğinin oluşmasının temel nedeni sürekli tekrarlayan ve ön kol kaslarının aşırı kullanılarak zorlanmasıdır. Ağır bir bavul taşımak, odun kesmek, sıklıkla el aletleri kullanımı gerektiren işlerde çalışmak golfçü dirseğinin gelişimine neden olabilir. Bileği ve kolu kullanarak tekrar tekrar bir şeyleri bükmek ve kavramak zamanla ön kolu ve dirseği birbirine bağlayan tendonlarda bilek, dirsek ve ön kol ağrısına neden olabilecek küçük yırtıkların gelişmesine yol açar. Bu durum da golfçü dirseğinin gelişmesine neden olur. Golfçü dirseğinin diğer nedenleri şunlardır[2]:

  • Kolu yanlış şekilde kullanarak bir şeyler kaldırmak, atmak veya bir şeylere vurmak,
  • Yeteri kadar ısınmadan antrenman yapmak,
  • Tenis, golf ve beyzbol gibi sporlarda vuruş esnasında yanlış teknik kullanmak,
  • Ağırlık çalışırken yanlış hareketler yapmak,
  • Kasların zayıf olması,
  • Kasların yeterince esnek olmaması,
  • Spor yaparken yanlış ekipman kullanımı.

Golfçü Dirseği En Sık Kimlerde Görülür?

Golfçü dirseği sadece golf oynayan kişilerde görülmez. Golfçü dirseği fitness yapan kişilerde, tenis oynayanlarda ya da herhangi bir spor yapmasa bile sürekli olarak kolda hareket tekrarı gerektiren işlerde çalışanlarda görülebilir. Golfçü dirseği teşhisi konmuş kişilerin büyük çoğunluğu ise herhangi bir sporla uğraşmayan kişilerdir. Golfçü dirseğine kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. Golfçü dirseği en sık şu özellikteki kişilerde görülür:

  • 45 – 64 yaş arası kişiler,
  • Günde en az 2 saat tekrarlayan aktivite yapanlar,
  • Obezitesi olanlar,
  • Sigara kullananlar.
Golfçü Dirseği En Sık Kimlerde Görülür?

Tenisçi ve Golfçü Dirseği Farkları Nelerdir?

Golfçü dirseği ve tenisçi dirseği aşırı kullanıma bağlı olarak gelişen iskelet-kas sistemi yaralanmalarıdır. Her iki durumda da tekrarlayan darbeler sonucunda mikroskobik tendon yırtılmaları ve iltihaplanma meydana gelir. Ancak tenisçi dirseği ve golfçü dirseği rahatsızlıklarını birbirinden ayıran temel farklar bulunur. Bu farklar şunlardır[3]:

  • Konum: Tenisçi dirseğinde iltihaplanma dirseğin dış kısmı ve ön kol bölgelerindedir. Golfçü dirseğindeyse iltihaplanma dirseğin ve kolun iç kısmındadır.
  • Etkilenen Tendon: Tenisçi dirseğinde etkilenen tendon bileği geriye doğru geren ve parmakların açılmasını sağlayan kaslara bağlı dış tendondur. Golfçü dirseğinde ise bileği esnetmek ve parmakları kasmak için kullanılan kaslara bağlantılı iç tendonlar etkilenir.
  • Belirtiler: Tenisçi dirseğinde ağrı ve hassasiyet dirseğin dış tarafında görülürken golfçü dirseğinde bu belirtiler dirseğin iç tarafında ve kol boyunca görülür.

Golfçü Dirseğinin Oluşmasını Nasıl Önleyebilirim?

Bazı önlemler alarak golfçü dirseğini önlemek mümkündür. Alınacak önlemler sürekli olarak tekrarlanan ve golfçü dirseğinin gelişmesine neden olabilecek aktivitelere göre farklılık gösterebilir. Golfçü dirseğini önlemek için bunları yapabilirsiniz:

  • Hafif ağırlıklar kaldırarak ya da tenis topu sıkarak ön kol kaslarını güçlendirebilirsiniz.
  • Her türlü aktiviteden, özellikle spordan önce kasları ısıtabilir ve esnetebilirsiniz.
  • Tüm spor aktivitelerinde doğru ekipman kullanmaya dikkat etmelisiniz.
  • Ağırlık kaldırırken doğru pozisyonda bilek kaslarını koruyarak dirseğe binen yükü azaltmaya çalışmak da alabileceğiniz bir diğer önlemdir.
  • Tekrarlayan hareketler gerektiren aktivitelerde belirli aralıklarla mola vererek kaslarınızı dinlendirmeyi unutmamalısınız.
  • Düzenli egzersiz yaparak bilek ve dirsek kaslarının dayanıklılığını artırabilirsiniz.

Golfçü Dirseği Tedavisi

Golfçü dirseğinin tedavisinden önce rahatsızlığın bir uzman tarafından teşhis edilmesi önemlidir. Kişinin iş ve spor geçmişi, hangi aktiviteleri yaptığı ve ağrıların şiddetinin ne olduğu gibi faktörler değerlendirilir. Fiziksel muayenenin ardından kemik hasarı oluşup oluşmadığını belirlemek için röntgen istenebilir. Aynı zamanda tendonlardaki hasar ya da iltihaplanmanın düzeyini belirlemek için MR görüntülemesi de istenebilir. Teşhisin ardından uygun tedaviye başlanır.

golfçü dirseği tedavisi

Golfçü dirseğinin tedavisinde ilk adım ağrıya neden olan fiziksel aktivitenin durdurulmasıdır. Ortalama 6 ila 12 hafta süreyle sürekli hareket tekrarına neden olan aktiviteye ara verilmesi istenir. Golfçü dirseği tedavisinde ilaç tedavisi ve terapi gibi yöntemler de uygulanabilir. Ön kola buz uygulanması ve fizik tedavi golfçü dirseği tedavi yöntemleri arasında yer alır. Aynı zamanda iltihabın giderilmesi için anti-inflamatuar ilaç kullanımı da tedavi seçeneklerindendir. Golfçü dirseğinden etkilenen koldaki tendon ve kas gerginliğini azaltmak için kuvvet desteği takılabilir.

Doktorun önerdiği durumlarda fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları, PRP enjeksiyonu ve proloterapi gibi yöntemler de tedavi için kullanılabilir. Ameliyat ise golfçü dirseğinin tedavisinde nadiren başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Diğer tedavi yöntemlerinden 6-12 ay aralığında yanıt alınmadığında ameliyat seçeneği gündeme gelebilir. Golfçü dirseği doğru şekilde ve zamanda tedavi edilmezse dirsekte hareket aralığı kısıtlanabilir. Kronik ağrı gelişebilir ve elde kavrama gücü zayıflayarak kalıcı hasara yol açabilir.

Golfçü Dirseği Ne Kadar Sürede İyileşir?

Golfçü dirseği uygun tedavi ve önlemlerle tamamen iyileşebilen bir rahatsızlıktır. İyileşme süresi rahatsızlığın şiddetine göre değişir. Daha hafif vakalarda iyileşme birkaç hafta içerisinde gerçekleşebilirken ilerlemiş vakalarda bu süre birkaç aya kadar uzayabilir. Elbette iyileşme sürecinde tedavi yöntemlerinin düzenli şekilde uygulanması ve doktor tavsiyelerine eksiksiz uyulması da büyük önem taşır.

Golfçü Dirseği Egzersizleri

Golfçü dirseği tedavisinde en önemli adımlardan biri golfçü dirseği egzersizleridir. Güçlendirme ve esneklik egzersizleri, tedavi sürecinde büyük bir role sahiptir. Parmak duvar tırmanışı ve bilek bükme / germe egzersizleri, el yayı egzersizleri en sık uygulananlar arasındadır. Golfçü dirseği tedavisi için uygulanabilecek egzersizler şunlardır[3]:

golfçü dirseği egzersizleri
  • Bilek-eklem hareket açıklığı egzersizleri,
  • Ön kol iç rotasyon ve dış rotasyon egzersizleri,
  • Dirsek-eklem hareket açıklığı egzersizleri,
  • Bilek güçlendirme hareketleri,
  • Bilek fleksiyon (bükme) egzersizleri,
  • Bilek ekstansiyon (esnetme) egzersizleri,
  • Bilek radial deviasyon güçlendirme,
  • Dirsek fleksiyon ve ekstansiyon güçlendirme.

Siz de golfçü dirseği belirtilerine benzer sorunlar yaşıyorsanız mutlaka bir uzman görüşü almalı, egzersiz programınızı buna göre şekillendirmeye özen göstermelisiniz.

MAC Masters

MAC Masters

MAC Masters, 2007 yılından beri her gün artan bilgi birikimleriyle spor ve sağlıklı yaşama dair merak edilen sorulara yanıt veren eğitmen topluluğumuzun ismi. Bazen yeni başlayanlar için antrenman adımlarını, bazen de spesifik bir antrenmanın en önemli detaylarını paylaşmak için buradalar!

Tüm yazılarına göz at (353)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR