FITNESS

Direnç Bandı ve Egzersizleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ağırlık çalışmalarına hafif ve kullanışlı bir alternatif olarak sunulan direnç bantları pek çok kas grubunu aynı anda ya da spesifik olarak çalıştırmanız için mükemmeldir. Direnç bantları, evde antrenman yapmak isteyenler veya seyahat ederken antrenman malzemelerini yanlarında götürmeyi sevenler için harikadır. Bu basit eğitim aracının çok yönlülük, rahatlık, güvenlik ve etkinlik gibi birçok avantajı vardır. Direnç bandı hem evde hem de spor salonlarında yaygın kullanılan bir araçtır. Ayrıca fizik tedavide de yaygın olarak kullanılırlar. Basit araçlar olarak görülebilir, ancak direnç bandı egzersizleri oldukça faydalıdır ve klasik ağırlıklara kıyasla pek çok avantajı bir arada sunar. Pandemi ile birlikte egzersiz yapan kişi sayısının artmasıyla bu ekipmana olan ilgi arttı, çünkü bu ekipmanın en büyük özelliği birisine, ekipmana veya mekâna ihtiyaç duymadan evde veya masa başında dahil kullanılabiliyor olmasıdır. Bu yazıda direnç bantları ve egzersizleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

22 Ağustos 2022 7 dk
Direnç Bandı ve Egzersizleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1. En Etkili 6 Direnç Bandı Hareketi

Banded Lunge and Press

Bir bacak önde bir bacak arkada olacak şekilde adımınızı atın. Direnç bandını ön ayağınızın altına yerleştirin. Yavaşça aşağı doğru iki bacak da doksan derece olacak şekilde eğilin. Yukarı doğru kalkerken kollarınızı göz hizanızdan yukarı doğru itin. Bu hareket karın, kalça, bacak, omuz ve kol kaslarınızı çalıştırır.

Banded Squat to Row

Direnç bandını göğüs hizasında herhangi bir yere geçirin. Ayaklarınızı omuz genişliğinde yerleştirin ve parmak uçlarınızı 15 derecelik bir açıyla dışarıya doğru döndürün. Aşağı doğru çömelin ve kalkarken kollarınızı gövdenize doğru çekip bırakın. Bu hareketi 14 tekrar yapabilirsiniz. Bu hareket bacak, kalça, karın, sırt ve kol kaslarınızı çalıştırır.

Banded Deadlift

Ayakları leğen kemiği genişliğinde yerleştirin ve bandı ayaklarınızın altından geçirin. Dizlerinizi hafif bükerek öne doğru yer ile paralel olacak şekilde eğilin ve sonra doğrulun.

Omuz Press

Ayaklarınız omuz genişliğinde açın ve altından bandı geçirin. Eller göz hizasına gelene kadar bandı gerginleştirin. Avuç içleri birbirine doğru bakarken kolları neredeyse dümdüz olana kadar yukarıya doğru itin. Dirsekler asla kilitlenmemeli.

Biceps Curl

Ayaklar omuz genişliğinde dizler hafif bükülü olacak şekilde bandı ayaklarınızın altından geçirin. Dirsekler omuz hizasında olacak şekilde hareket başlayın ve kolunuzu yukarı doğru bükün.

Triceps Press

Bandı kalça hizanızda bir yere sabitleyin. Sabitlediğiniz yere arkanızı dönüp, kolları baş üzerine kaldırın. Dirsekler bant ile doksan derece olduğu yerde ellerinizi yukarıya doğru itin.

2. Direnç Bandı Egzersizleri

direnç bandı egzersizleri

Direnç bantları sadece farklı egzersizler yapmayı mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda bir araç görevi görebilir. Bazı egzersizleri hafifletmek veya daha zor hale getirmek için kullanılır. Örneğin, pull-up’ları düşünün. Çoğu sporcu ilk seferde kendilerini yukarı çekmeyi başaramaz. Direnç bandını çubuğun etrafına takarak ve ayağınızın etrafına dolayarak egzersizi daha hafif hale getirirsiniz. Bu şekilde doğru tekniğe odaklanabilir ve aynı zamanda kendi seviyenizde gücünüz üzerinde çalışabilirsiniz. İşte direnç bantları ile yapılabilecek popüler ve kolay antrenman:

  • Shoulder dislocator (omuz çıkarıcı) 15-20 tekrar 1 set
  • Pull apart (kopartma) 15 tekrar 3 set
  • Chest press (göğüs itiş) 15 tekrar  3 set
  • Bend over row (öne eğilerek çekiş) 20 tekrar- superset)
  • Squat 20 tekrar 3 set
  • Deadbug 10 sağ 10 sol tekrar 3 set
  • Shoulder press 12 tekrar 3 set
  • Deadlift 20 tekrar3 set
  • Side walk 20 adım sağ 20 adım sol 3 set

3. Direnç Bandı Nedir?

Direnç bandı hafif bir elastik banttır ve yer çekimini yok sayar. Kas kasılmalarını başlatmak için kullanılır. Bir kullanıcı olarak bandı gerdiğinizde, kaslarda güç oluşur. Hareketin kuvvetli olduğumuz fazında daha fazla direnç sağlarken kuvvetsiz olduğumuz fazında daha az sağlar. Bu da eklemlere olan baskıyı azaltır ve dolayısıyla sakatlanma riskini minimuma indirir. Bu nedenle yaşlı ve egzersize yeni başlamış bir birey için en etkili ve doğru bir çalışma yöntemidir. Ayrıca rehabilitasyon kullanımı ve daha ağır eğitim için de idealdir. Ünlü fizyoterapist Christopher Travers, fitness seviyeniz ne olursa olsun direnç bandının en mükemmel ekipman olduğunu söylüyor.

Direnç bandı ile vücudunuzu güç, denge ve esneklik konusunda eğitebilirsiniz. Direnç bantlarının kullanım şekilleri sayesinde olanakları inanılmaz derecede çok yönlüdür. Bandın bir yere sabitlendiği egzersizleri yapabilir ya da elinizde veya ayaklarınızın altında tutarak farklı kas gruplarını hedefleyebilirsiniz. Direnç bantları, bandın gücünü gösteren farklı renklere sahiptir. Bu sayede antrenmanlarınızda farklı ağırlıkları farklı bölgeleriniz için kullanabilir, ihtiyacınız olan direnç çeşitleri arasından dilediğiniz gibi seçim yapabilirsiniz.

4. Direnç Bandı Ne İşe Yarar?

Spor salonlarında da sık tercih edilen direnç lastikleri, ekstra ağırlık taşımadan uygulanabilecek harici bir direnç kuvveti ekleyerek çalışır. İnceden kalına değişen düz, bazen halka şeklinde bantlardır. Kendi vücut ağırlığınızı kullanarak karşı kuvveti uyguladığınızda farklı zorluk derecelerinde (hafif, orta, ağır, ekstra ağır) direnç sunarlar. Sabit veya serbest kullanım şekillerine göre farklı görevleri vardır. Direnç bandı tam olarak adından da anlaşılacağı gibi bir egzersize direnç ekler. Bu ekstra direnç, bir egzersizi daha ağır yapmanıza yardımcı olabilir. Herhangi bir egzersiz de kullanılabileceği için hareket seçenekleri neredeyse sınırsızdır. Peki direnç bandı ne işe yarar? İşte direnç bandı egzersizleri ile elde edebilecekleriniz: 

  • Direnç bantlarının kullanımı kolaydır ve oldukça bütçe dostudur. Özel bir alana ihtiyacınız olmadan sadece oturma odanızda dahi egzersizler yapabilirsiniz. Ayrıca hepsi bir arada spor aksesuarı olarak görülebilir, çünkü çok yönlüdür.
  • Direnç bantları, squat gibi standart bir egzersizin ağırlığını kolayca artırabilmenizi sağlar. Bu şekilde aşamalı yük oluşturabilirsiniz. Bu, kaslarınızın ağırlığını artırmak için her zaman ekstra bir uyarana ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.
  • Direnç bantları, egzersiz boyunca kaslarınızda gerginlik olmasını sağlar. Başka bir deyişle, kaslardaki gerginlik süresini ve basıncı artırmanıza yardımcı olur.
  • En önemlisi ise gittiğiniz her yere lastikleri de götürebilirsiniz. Böylece antrenmanlarınıza ara vermek zorunda kalmadan hedeflediğiniz şekilde çalışabilirsiniz.

Siz de MAC’in benzersiz spor uygulaması MAC+ ile ücretsiz direnç bandı odaklı grup dersi videoları ve antrenmanlarına ulaşabilir, dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman spor yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulamayı telefonunuza indirmek için aşağıda yer alan butona hemen tıklayın!

direnç lastiği hareketleri

5. Direnç Lastiği Kas Geliştirir Mi?

Kesinlikle evet! Direnç bantları, zorlu vücut ağırlığı egzersizlerine ekstra yoğunluk sağlar. Direnç bantları gerildiğinde kaslarınızda dirence bağlı olarak farklı derecelerde gerginlik yaratır ve daha çok çalışmasını sağlar. Buradaki anahtar kelime aslında “progressive overload” taktiğidir. Bu taktik kas-iskelet sistemi ve sinir sistemi üzerine yerleştirilen stresin kademeli olarak artmasını savunan bir kuvvet antrenmanı yöntemidir. Bandı ne kadar gererseniz direnç o kadar yoğun hale gelir ve egzersiz o kadar zorlaşır. Direnç bandını belirli bir şekilde tutarak da daha fazla direnç oluşturabilirsiniz. Direnç bantlarının zorluk seviyeleri vardır. Kolaydan başlayıp zamanla zorlaştırmak veya set, tekrar sayılarını arttırmak bu sisteme bir örnektir.  

direnç bandı ne işe yarar

6. Direnç Bandı Hangi Kasları Çalıştırır?

Direnç bantları fitness ağırlıklarına benzer. Kaslarınız güç üretmek, vücudunuzu stabilize etmek ve istenen hareketi kontrol etmek için kasılır. Bununla birlikte, fitness ağırlıklarının aksine, direnç bantları, direnci sağlamak için yerçekimini kullanmaz. Sadece siz gerdiğiniz sürece baskı uygular. Bu, belirli egzersizler sırasında vücudun direnç aralığını kendiniz belirleyebileceğiniz ve böylece kaslarınız daha iyi çalıştırılabileceğiniz anlamına gelir. Ancak lastikler ağırlıklara göre daha az kas hasarı sağlar. Bu, direnç bantlarının kas büyümesi için daha az etkili olduğu anlamına gelir. Lastiklerle büyük pazı veya göğüs kasları geliştirme şansınız azdır. Yine de, kaslarınızı uyarmaya devam etmenin iyi bir yoludur.

7. Direnç Lastiği Sıkılaşma/İncelme Sağlar Mı?

Kasların görevleri bağlı oldukları eklemleri hareket ettirmektir. İster vücut ağırlığı, ister bant, ister makine olsun, kasa direnç verdiğin sürece onu çalıştırırsın. Direnç bantları ile hemen hemen her kas grubunu çalıştırmak mümkündür. Yapılan tekrar sayısı 12’nin üzerinde olursa sıkılaşma elde edebilirsin. Ancak incelme ya da sıkılaşma için en etkili çözüm, direnç bandı eğitimini yüksek yoğunluklu kardiyo ile birleştirmenizdir.  Dahası, sağlıklı bir beslenme rutini ile, vücudun düzenli işlevlerini desteklemek için vücut yağı yakıt olarak kullanılır. Sıkılaşırken yağ yakımı da mümkün hale gelir.

Zeliha Yenisu

Zeliha Yenisu

International Dublin Üniversitesi İşletme mezunu olan Zeliha Yenisu, 6 yıldır Mars Athletic bünyesinde yer alıyor. Uzmanlık alanları arasında spor ve Performans, sakatlık sonrası egzersiz bulunmakta.

Tüm yazılarına göz at (11)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR