Boks Nedir? Boks Nasıl Yapılır?
Boks, sadece bir spor dalı değil aynı zamanda yaşam tarzıdır. Antik Yunanlıların Olimpiyat oyunlarına dahil ettiği bu efsanevi spor, milattan önce 7. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Güç, hız, strateji disiplinin eşsiz karışımını barındıran spor, küçük yaşlardan itibaren her bireyin yapabileceği bir spordur. Sporcular tarafından boks ringi, yaşamın her alanında başarıya giden yolu açan bir eğitim alanı olarak tanımlanır. Her darbe ile blok, sadece rakibe karşı değil aynı zamanda kendi sınırlarınıza karşı verdiğiniz bir mücadeledir. Gelin, bu mücadelede boksun eşsiz dünyasını birlikte inceleyelim.

İÇİNDEKİLER
Boks Nedir?
Boks iki kişi arasında, iplerle çevrili kare alanda, özel eldivenlerle gerçekleştirilen yumrukların konuştuğu bir spor dalıdır. Dünyanın efsanevi sporlarından biri olarak bilinen boks, kişinin sadece rakibini değil, aynı zamanda kendi sınırlarını da yenme savaşı olarak da tanımlanır.
Boks yaparken kullanılan eldivenlerin içinde yumrukları ağırlaştırmaktan çok elleri koruma amacı güden yastıklar bulunur. İlk bakışta boksörlerin yüzüne yönelen her yumruğun vahşi bir saldırı gibi görünebileceği spor dalı olmasına rağmen aslında dikkatli stratejiler gerektirir. Her yumruk, belirli hedefe yöneliktir. Boksörün pozisyonu, rakibinin zayıf noktalarını belirlemek, bunları kullanarak avantaj elde etmek için önemlidir.

Boks dünyası genellikle amatör ve profesyonel boks olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Bu iki kategori, oynanma şekilleri, kuralları bakımından biraz farklılık gösterir. Örneğin, amatör boks maçları genellikle 3 raunt üzerinden oynanırken; profesyonel boks maçları daha uzun sürebilir. Amatör boks, her dört yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda yer alarak amatör Dünya Şampiyonası da dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerle dünya çapında tanınır.
Boks maçları sıkletlere göre düzenlenir. Başka bir deyişle boksörler sadece kendi kilolarında olanlarla dövüşürler. Bu kural her boksörün karşılaşmasının adil olmasını sağlar. Sıklet kuralı için boksörlerin dövüş sabahında belirlenen ağırlık limitini aşmamaları gerekir. Profesyonel boks dünyasında çok sayıda sıklet vardır. Bunlar arasında sinek sıkletten ağır sıklete kadar çeşitli sınıflar bulunur. Öte yandan son yıllarda yarı sinek sıklet, ağır horoz sıklet, cruiserweight gibi yeni sıkletler de spora dahil edilmiştir.
Boks Nasıl Yapılır?
Boks, disiplin, strateji, hız ve gücün birleştiği bir spor dalıdır. Her yumruk boksörlerin sadece fiziksel güçlerini değil, aynı zamanda taktiksel düşünme ile hızlı karar verme yeteneklerini de geliştirir. “Boks nerede yapılır?” sorusunun yanıtı boksun sahnesi olan ringi tanımaktan geçer. Ring, yerden yüksekliği en az 91 santimetre, en fazla 122 santimetre olan, 5-6 metrekarelik kare şeklindedir. Ringde dört köşe bulunur. Kırmızı ve mavi köşeler boksörlere, tarafsız beyaz köşe ise hakem ve doktorlara ayrılmıştır. Tüm katılımcılar, ringe kendi köşelerinden çıkar[2].
Güvenlik önlemleri boksta da önceliklidir. Boksörlerin hem kendilerini hem de rakiplerini korumaları için özel eldivenler giymeleri gerekir. Amatör boks müsabakalarında, kask ve dişlik takmak da zorunludur. Böylece sporcuların baş ve diş yaralanmaları en aza indirilir. Adil bir mücadele için maçlar sıkletlere göre düzenlenir. Her boksör, sadece kendi sıkletindeki rakiplerle dövüşür. Bu düzenleme sporcuların kendilerinden fiziksel olarak çok üstün sporcularla karşılaşmalarının önüne geçerek herkesin adil şansı olmasını sağlar.
Boks maçını kazanmanın üç yolu vardır. İlki, rakibinizden daha fazla puan toplamaktır. Maçı izleyen jüri, her raunt sonunda boksörlere puan verdiğinden maç sonunda en çok puan toplayan boksör galip ilan edilir. İkinci yol ise hakemin boksörlerden birinin kendini savunamayacak durumda olduğuna karar vermesidir. Böyle bir durumda kendini savunamayan boksör maçı kaybeder. Kazanmanın üçüncü yolu ise boksörün yere düştükten sonra 10 saniye içinde ayağa kalkamazsa maçı kaybetmesine dayanır. 10 saniyelik süre, ring hakemi tarafından sayılır. Sayım sonuna gelindiğinde boksör ayağa kalkamazsa, maç sona erer[3].
Boks Kuralları Nelerdir?
Her spor disiplini, sporcuların uyması gereken belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşir. Boks sporunun temel kuralları ise şunlardır[4]:

- Amatör boks maçları genellikle her biri 3 dakika süren 3 raunddan oluşur. Roundlar arasında 1 dakikalık dinlenme süresi vardır. Profesyonel karşılaşmalar ise genellikle 12 raunddur.
- Hakem, kural dışı hareketleri engelleyen, bunları yapan sporcuları uyaran kişidir. Boks ringinde aktif olarak görev yapan hakemler, adil, güvenli bir maçın gerçekleşmesini sağlar.
- Boksörlerin vurmak için ellerinden başka uzuv kullanmaları, bel altına, enseye, başın arkasına vurmaları, yerdeki veya kalkmakta olan rakibe yumruk atmaları, avuç içini kullanmaları, kendi etrafında 360 derece dönmeleri yasaktır.
- Şortun altında kalan hiçbir alana ya da kafa arkasına vurmak kesinlikle yasaktır.
- Boksörlerin yumruk dışında vuruşlar yapması, rakibi enseden tutup çekmeleri ya da rakibe sarılmaları yasaktır.
- Amatör boks esnasında sporcuların sakal ve bıyık tıraşı olması gerekir. Gözlük, kolye gibi aksesuarların kullanılması da yasaktır.
- Hakemin maçı durdurduğu veya doktorun maçı bitirdiği durumlar dışında boks maçı devam eder.
- Rakibe arkasını dönmek, ayağa basmak, spor ahlakı dışı hareketler yapmak (örneğin, hakaret etmek veya tükürmek) kesinlikle yasaktır.
Boks Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Boks sadece bir dövüş sporu olarak görülmemeli, aynı zamanda vücut ve zihin için son derece faydalı bir egzersiz şekli olarak da kabul edilmelidir. Çünkü fiziksel gücünüzü, dayanıklılığınızı ile hızınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda odaklanmanızı, disiplin seviyeniz ile stres yönetim becerilerinizi de iyileştirir. Boks yapmanın faydaları şu şekilde özetlenebilir[5]:
- Boks tüm vücudu harekete geçirerek kalp atış hızınızı artırır. Böylece genel kondisyonunuz iyileşir.
- Fiziksel aktivite, stresle başa çıkmak için harika bir yol olduğundan, boks yapmak enerjinizi pozitif şekilde yönlendirebilmenizi sağlar.
- Vücuttaki farklı kas gruplarını çalıştırarak kasların güçlenmesini sağlar.
- Yağ yakmayı hızlandırır, kas kütlesini artırır. Uzun vadede vücut kompozisyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kendinizi savunmayı öğrenmenize katkıda bulunur.
- Boks yapabilmek sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel disiplin gerektirir. Böylece denge kurma ve sonraki adımları planlama konusunda yardımcı olabilir.
- Metabolizma hızınızı artırabilir, uyku kalitenizi iyileştirebilir.
- Düzenli fiziksel aktivite, kalp sağlığınızı korumaya, depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Sinir sistemini çalıştıran çok etkili bir spordur.

Boks Hangi Kasları Çalıştırır?
Vücuttaki pek çok farklı kas grubunu çalıştıran çok yönlü bir spor dalı olarak kabul edilen boks, antrenman esnasında üst vücuttaki kaslardan alt vücuttaki kaslara, çekirdek kaslarından kardiyo sistemine kadar farklı kas grubunu çalıştırır. Temel hareketler olan yumruk atma, koruma, kaçınma, hareket etme gibi farklı hareketler vücuttaki çeşitli kas gruplarını hedef alır. Boksun çalıştırdığı bazı kas grupları şunlardır[5]:
- Trapezius kasları, omuzlarınızın üst kısmı ile boyun çevresinde bulunarak başınızın pozisyonu ile omuz hareketlerinizi kontrol eder. Boks antrenmanları sırasında, bu kaslar yumruk atarken ve karşı saldırılardan korunurken kullanılır.
- Deltoid olarak bilinen omuz kasları, kollarınızı kaldırma, döndürme yeteneğinizi kontrol eder. Boksörler, güçlü yumruklar atarken kasları yoğun şekilde kullanır.
- Kolunuzda yer alan triceps ve biceps kasları, yumruk atarken (triceps) ve korunma durumunda (biceps) kritik öneme sahiptir.
- Brachioradialis adı verilen ön kol kası, kolunuzu içe ve dışa çevirmenizi sağlar. Böylece yumruk teknikleri ile savunma hareketleri için önemlidir.
- Extensor carpi radialis longus adıyla bilinen ön kol kası, bileğinizi düz tutmanıza yardımcı olur.
- Sırt kasları olan latissimus dorsi ve teres major kasları, güçlü vücut dönüşü sağlayarak yumrukların hızı ile gücünü artırır.
- Göğüs kasları olan pectoralis major kollarınızın önünde ve yanında yer alan, hareket etme yeteneğinizi kontrol eden kaslardır. Bu kaslar boks antrenmanlarında güçlü yumruklar atma ile karşı darbelerden korunmada önemlidir.
- Kaburgalarınızın altında bulunan, vücudunuzun dönmesini sağlayan serratus anterior kasları, boksörlerin yumruklarını güçlü şekilde atmalarına yardımcı olur.
- Oblique ve rectus abdominis adı verilen çekirdek kaslarınız, vücut hareketleri ile stabilitesini kontrol eder. Yumruk atarken, hareket ederken ve dengede kalmak için bu kaslar kullanılır.
- Vücudunuzun en büyük kası olan Gluteus maximus, bacaklarınızın hareketini kontrol eder. Boks esnasında güçlü yumruk atarken vücut dönüşünü sağlar.
- Hip flexors kasları, dizlerinizi yukarı kaldırmanızı, hızlı adımlar atmanızı sağlar. bAdı geçen kaslar boks ringinde hızlı hareket etmek ve rakipten kaçınmak için önemlidir.
- Quadriceps ve hamstrings bacak kasları, dizlerinizin hareketini kontrol eder. Boksörlerin ayakta kalmasına, hızlı hareket etmesine, ataklardan kaçınmasına yardımcı olur.
- Adductor longus adı verilen iç bacak kası, bacaklarınızı bir araya getirerek genel dengenizi korumaya yardımcı olur.
- Baldır kasları olan calves ayak hareketlerinizin hızı ile gücünü kontrol eder. Bu kaslar boks ringinde hızlı hareket etmek için önemlidir.
- Dış ayak bileği kası olan peroneus longus dengede durma ile ayak bileğinin stabilitesini sağlar.
Boks Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Boks öğrenmenin zamanı bir dizi faktöre bağlı olduğundan belli zaman çizelgesinin varlığından bahsedilemez. Fakat bireyin boksun temel becerileri olan doğru duruş, yumruk atma, savunma ve hareket etme gibi teknikleri öğrenmesi ve geliştirmesi birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Söz konusu süreler kişinin boks hakkında genel bir anlayış geliştirmesini ve temel tekniklerini uygulamasını sağlar.

Bunun yanı sıra boks gibi karmaşık ve stratejik bir sporu tam anlamıyla öğrenmek ve ustalaşmak genellikle birkaç yıl alır. Bu süre sadece teknik yeteneklerin geliştirilmesi anlamına gelmez. Aynı zamanda ring içinde hızlı karar verme, rakibin hareketlerini öngörme, etkili stratejiler geliştirme becerisi gerektirir. Her spor dalı gibi boks da sürekli pratikle gelişen bir spor olduğundan, profesyonel seviyeye ulaşmak çoğu zaman yıllar sürebilir.
Boks eğitiminin süresi kişinin kişisel yeteneklerine de bağlıdır. Doğal spor yeteneğine sahip olanlar ile iyi fiziksel uyuma sahip bireyler, boks becerilerini daha hızlı öğrenerek kendilerini geliştirebilir. Fakat yetenek ve fitness seviyesi ne olursa olsun, spor dalına olan adanmışlık ilgili becerilerin geliştirilmesinde kilit rol oynar. Bu sebeple düzenli şekilde haftada birkaç kez antrenman yapmak önemlidir.
Doğru eğitim de boks öğrenme sürecinde önemli rol oynayan kritik bir konudur. Kaliteli bir eğitmen, doğru tekniklerin anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlarken sporcunun hatalarını da düzeltir. Bununla birlikte daha iyi fiziksel durumda olan bireyler genellikle yeni spor gerekliliklerini daha hızlı öğrenir. Yani genel fitness seviyesi üzerinde çalışmanız da boks için faydalı olabilir.
Boks, çok boyutlu bir spor dalıdır. Sizi hem fiziksel hem mental açıdan geliştirir. Öte yandan boksun kuralları sporculara saygı, disiplin ve kendine hakim olma gibi önemli değerler kazanmanızı sağlar. Boks sadece ringde değil, hayatın her alanında başarılı olmanız için gerekli olan azmi hissetmenize ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Bu anlamda boksu sadece spor olarak değil, başarı ve kişisel gelişim yolunda etkili bir araç olarak da görebilirsiniz.
Kaynakça
- 1. https://punchermedia.com/what-is-boxing-the-hard-hitting-combat-sport-explained/
- 2. https://entertainment.howstuffworks.com/boxing.htm
- 3. https://www.playsports.com.tr/blog-boks-sporu-kurallari-nasil-yapilir-faydalari-nelerdir-
- 4. https://www.dane101.com/what-are-the-benefits-of-boxing/
- 5. https://www.craftboxing.com/blog/how-long-does-it-take-to-learn-to-box/
ÖNE ÇIKANLAR

Eliminasyon diyeti son zamanlarda popüler hale gelen bir beslenme yöntemi. Eliminasyon diyeti, vücudunuzun belirli yiyeceklerle olan intoleransını veya alerjisini tespit etmek için kullanılan bir stratejidir. Yani bazı yiyecekleri geçici olarak diyetinizden çıkartarak hangi yiyeceklere karşı hassas olduğunuzu belirlemeye çalışırsınız. Bu sayede vücudunuzdaki olası inflamasyonu azaltabilir, sindirim sisteminizi dengeleyebilir, …

Bireylerin rahatlaması ve duyusal farkındalıklarını artırmalarına yardımcı olan meditasyon teknikleri arasında en basitlerinden biri yoga olarak bilinmektedir. Yoga; Hindistan’da ortaya çıkmakla birlikte fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sükunete ulaşmayı hedefleyen bir yolculuktur. Uzun yıllar boyunca varlığından haber olunmasına rağmen gelişim sürecinde, başlarda insanlar …

Hindistan cevizi yağı, hem sağlık hem de zindelik için sayısız fayda sunan benzersiz yağ asitleri ve antioksidan karışımlarıyla uzun yıllardır hem yemek pişirme hem de güzellik rutinlerinde popüler bir içerik olarak biliniyor. Olgun hindistan cevizlerinden elde edilen bu çok yönlü yağ, pişirme ve fırı…