BESLENME

Yulafsız da Mümkün: Yulafa Alternatif Besinler

Yulaf, kahvaltıların vazgeçilmezi olan sağlıklı bir besin kaynağıdır. Ancak bazen farklı bir tat ya da beslenme tercihi nedeniyle yulafı değiştirmek isteyebilirsiniz. Yulaf alternatifi farklı besinler ihtiyaçlara göre çeşitlenir. Glutensiz, protein açısından zengin, paleo dostu ya da düşük karbonhidrat içeren birçok seçenek vardır. Şimdi gelin yulaf yerine kullanabileceğiniz besinlerin neler olduğunu yakından inceleyelim.

11 Şubat 2025 4 dk
Yulafsız da Mümkün: Yulafa Alternatif Besinler

Yulaf Yerine Ne Yenebilir?

Yulaf alternatifi olan besinler; besin değeri ve lezzet açısından birçok seçeneğe sahiptir. Farklı diyet ihtiyaçlarını karşılamak için mükemmel sayılabilen yulaf yerine yiyebileceğiniz besinleri listeledik.

Kinoa

Kinoa, protein ve lif bakımından oldukça zengin bir tahıldır. Yulaf ezmesi yerine kinoa kullanarak yüksek proteinli bir öğün ortaya çıkarabilirsiniz. Kinoa ayrıca demir, magnezyum, B vitamini gibi önemli besin öğelerini de barındırır. Badem sütüyle pişirilmiş kinoanın üzerine meyve ya da fındık ekleyerek tüketebilirsiniz[1].

Amaranth

Amaranth; tatlı ve cevizli bir lezzete sahip, glutensiz, protein açısından zengin bir seçenektir. Yulaf yerine kullanarak hem besin değeri yüksek hem de lezzetli bir yiyecek hazırlayabilirsiniz. Lif, demir, magnezyum açısından da zengin olan amaranth; badem sütü ile pişirebilir. Üzerine ise bal ve taze meyveler ekleyebilirsiniz[1].

amaranth

Yulaf Ezmesi Yerine Ne Yenir?

Farklı diyet seçimleri ve gereksinimleriniz doğrultusunda yulaf ezmesi yerine bir alternatif arıyor olabilirsiniz. Yulaf ezmesi yerine kullanabileceğiniz keten tohumu, chia tohumu, fındık ve tohum karışımı gibi besinlerin detaylarına aşağıda yer veriyoruz.

Keten Tohumu

Keten tohumu; omega-3 yağ asitleri ve lif açısından oldukça zengindir. Yulaf ezmesi yerine kullanarak doyuruculuğu yüksek bir yiyecek ortaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca enerji barı tarifi hazırlarken de keten tohumu kullanabilirsiniz[2].

Fındık ve Tohum Karışımı

Sağlıklı yağlar, protein ve lif içeren fındık ve tohum karışımını yulaf alternatifi olarak tercih edebilirsiniz. Yulaf ezmesi yerine kullanacağınız karışım, özellikle kalp sağlığını destekleyen yağ asitleri bakımından oldukça faydalıdır. Bal, meyve ve tarçınla oldukça yakışan bir besindir[1].

Chia Tohumu

Yulaf ezmesi yerine chia tohumu seçerken düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli bir alternatif olduğunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Yulaf ezmesinin yerine chia pudingi yaparak sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri, protein ve kalsiyum; onu mükemmel bir yulaf alternatifi yapar. Chia tohumunu sütle karıştırıp buzdolabında bir gece bekleterek, sabaha kadar enfes bir puding elde edebilirsiniz[2].

chia tohumu

Diyette Yulaf ve Yulaf Ezmesi Yerine Ne Yenebilir?

Diyet sırasında yulaf ve yulaf ezmesinin yerine kullanılabilecek besinler genellikle daha düşük kalorili ve karbonhidrat içeriklidir. Karabuğday, darı gibi alternatifleri ne şekilde tüketebileceğinizi merak ediyorsanız içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

Darı

Darı, zengin mineral ve vitamin içeriklidir. Yulaf yerine alternatif arıyorsanız darı, glutensiz kategorisine ait ideal bir seçim olabilir. Ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Darıyı tüketirken sütle pişirip üzerine hindistan cevizi, meyve ya da kuruyemiş ilave ederek tatlandırabilirsiniz. Özellikle diyet yapanlar için çok besleyiciliği yüksek bir seçenek olabilir[1].

Karabuğday

Yüksek protein içeriği, bol miktarda potasyum, fosfor ve magnezyum minerallerini barındıran ve hafif toprak tadıyla karabuğday, favori yulaf alternatifi besinlerindendir. Özellikle diyette olanlar için sağlıklı bir seçim sayılabilir. İçeriğinde bol miktarda potasyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller bulunur. Karabuğdayı sütle pişirip üzerine kuru üzüm, fındık, muz gibi besinlerle servis edebilirsiniz[1].

karabuğday

Kahvaltıda Yulaf Yerine Ne Yenir?

Kahvaltıda yulaf yerine kullanılabilecek besinler, enerji verici, besleyici ve lezzetli seçenekleri içerir. Hem doyurucu hem de besleyici olan esmer pirinç, badem unu kahvaltılarınızda kullanabileceğiniz besinler arasındadır.

Esmer Pirinç

Tam tahıl ve lif bakımından zengin olan esmer pirinç, kahvaltınızı doyurucu bir şekilde tüketmenize yardım eder. Esmer pirinç, kan şekerini dengeleme konusunda da yardımcı olur. Üzerine tarçın ve meyve ekleyerek tarifi tamamlayabilirsiniz[1].

Badem Unu

Badem unu, yulaf yerine alternatif olarak düşük karbonhidratlıdır. Yulaf yerine badem unu kullanarak kahvaltınıza protein ve sağlıklı yağ ekleyebilirsiniz. Badem unu aynı zamanda E vitamini ve magnezyum içerir. Badem unu ile kek ya da pankek yaparak kahvaltınızı çeşitlendirebilirsiniz[1].

badem unu

Spelt Unu

Spelt unu, yüksek protein içeriği ve zengin besin değeri ile yulaf yerine kahvaltılarınızda yerini alabilir. Protein ve lif bakımından oldukça zengin olmasıyla öne çıkar. Muffin, ekmek, kurabiye, krep gibi kahvaltıda tüketebileceğiniz yiyeceklere spelt unu ilave edebilirsiniz[1].

Yulaf yerine tercih edebileceğiniz pek çok alternatif besini hangi öğünde yiyeceğinize göre karar verebilirsiniz. Farklı gereksinimlerinizi göz önünde tutarak tatları ve besin değerleri değişen bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca yulafın faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız ilgili yazımıza hemen ulaşabilirsiniz.

MAC Masters

MAC Masters

MAC Masters, 2007 yılından beri her gün artan bilgi birikimleriyle spor ve sağlıklı yaşama dair merak edilen sorulara yanıt veren eğitmen topluluğumuzun ismi. Bazen yeni başlayanlar için antrenman adımlarını, bazen de spesifik bir antrenmanın en önemli detaylarını paylaşmak için buradalar!

Tüm yazılarına göz at (380)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR