Türkiye’nin En İyi Bisiklet Rotaları
Bisiklet, doğa dostu ve maliyetsiz bir ulaşım aracı olmasının yanı sıra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kardiyovasküler sistem başta olmak üzere tüm bedeni çalıştıran bisiklet sporu fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, bisiklet süren kişilerin kendilerini daha güçlü, sağlıklı ve mutlu olarak ifade ettiğini gösterir. Siz de bisikletle yolculuk yapmaktan keyif alıyorsanız ve Türkiye’deki en iyi bisiklet rotalarını öğrenmek istiyorsanız detaylara göz atabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
İstanbul Bisiklet Rotaları
Yoros – Riva Yolu
Yoros’tan başlayıp Riva’da son bulan bu rota, 19 kilometre uzunluğundadır. Sahil şeridi boyunca uzanan Yoros-Riva yolu, Poyrazköy ve Anadolu Feneri’nden geçerek Riva’ya varır. Rota’nın başlangıç noktasında ise Yoros Kalesi ziyaret edilebilir.
Rumeli Feneri – Kilyos Rotası
Rumeli Feneri- Kilyos rotası, Yoros- Riva yolunun tam karşı yakasındadır. 13 kilometre uzunluğundaki bu hat boyunca Marmaracık Milli Parkı ve Demirci Köyü de bulunur. Başlangıç noktası Avrupa Yakası’nın en kuzeyi olan bu rotada, Karadeniz’in oksijenini alabilir, küçük balıkçı duraklarına uğrayabilirsiniz.
Aydos Ormanı Parkuru
Yeşil ve mavinin en güzel tonları arasında ilerleyen Aydos Ormanı Parkuru, yaklaşık 6 kilometre uzunluğundadır. Aynı zamanda oldukça büyük bir mesire yeri olan Aydos Ormanı, hem yüksek tepelik alanı hem de göl çevresi ile farklı zorluk seviyelerini barındıran bir parkurdur. Özellikle gün batımında İstanbul’un panoramik manzarasını izlemek bisiklet severler için eşsiz bir deneyimdir.
Ankara Bisiklet Rotaları
Eymir Gölü Parkuru
Ankaralıların hem şehirden uzaklaşmadan hem de o karmaşaya karışmadan doğayla buluşabilecekleri en güzel lokasyonlardan biri olan Eymir Gölü, özellikle dağ bisikleti sevenlere hitap eder. Göl kenarındaki parkur daha düz ve kolaydır ancak kuzeye gidildikçe yamaçlar başlar ve toprak yoldan oluşan parkur biraz zorlayıcı olabilir[1].
ODTÜ Ormanları Rotası
Bir yanıyla doğanın içinde bisiklet sürmenize imkan tanıyan ODTÜ Ormanları parkuru, diğer yanıyla da içinde bulunan tesislerle tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanıza olanak sağlar. 20 kilometrelik bir uzunluğu olan parkur, hem asfalt hem de toprak bölümlerden oluşur.
Soğuksu Milli Parkı Parkuru
Engebeli arazisi ve toprak yolları ile tam bir doğa sporu deneyimi sunan Soğuksu Milli Parkı rotası; yokuşlar, küçük tepeler, eğimler ve inişlerden oluşur. Bisiklet yolunun uzunluğu fazla değildir ancak, daha fazla sürüş keyfi için Kızılcahamam- Soğuksu arasında bulunan yol da bisikletle gidilerek rota uzatılabilir.
Elmadağ- Eymir Rotası
Asfalt bir yol olan Elmadağ- Eymir rotasının yalnızca üçte biri toprak yoldur. Orta zorlukta kabul edilen yol, farklı güzergahlara ayrılır. Elmadağ Kayak Tesisi’ne çıkan kısmı genellikle yokuşludur. Kireç Ocağı Mevki’nin sağ tarafından gidildiğinde arazi eğimli olduğu için daha kolay bir rota tercih edilebiilir. Elmadağ’dan İmrahor yolu boyunca gidildiğinde ise Eymir’e varılır. Bu rotanın en sevilen noktalarından biri olan Eymir kenarında hem dinlenmek hem de bir şeyler atıştırmak mümkündür.
İzmir Bisiklet Rotaları
Bisiklet rotaları İzmir şehrinin en önemli ayrıcalıklarından biridir[2]. Kentin sahil şeridi boyunca uzanan bisiklet yolları, yalnızca spor yaparken değil, ulaşım için de kullanılır. Yakın çevrede bulunan ve slow city olarak anılan Seferihisar ve Karaburun başta olmak üzere pek çok sayfiye yolu yine İzmir’in önemli bisiklet rotaları arasındadır. Selçuk ilçesinde bulunan Meryem Ana tırmanış parkuru ise profesyonel bisikletçilerin ilk tercihleri arasındadır.
Antalya Bisiklet Rotaları
Doğa severlerin vazgeçilmez noktalarından biri olan Babadağ 1969 metrelik yüksekliğiyle, bisikletçilerin yanı sıra, yamaç paraşütü, trekking, yürüyüş gibi farklı spor dallarıyla ilgilenenlerin de gözdesidir. 1400 metrelik ikinci zirvesi Karatepe’nin de bisiklet rotasına dahil olduğu Babadağ, tırmanış esnasında biraz zorlasa da, denize inerken rüzgarı hissetmek ve mavi-yeşil yollarda bisiklet sürmek tüm yorgunluğu unutturacaktır.
Değerlendirebileceğiniz Diğer Bisiklet Rotaları
Ülkemiz, eşsiz coğrafyası ile doğa severlere bisiklet rotaları için farklı alternatifler sunar[3].
Karadeniz Bisiklet Rotaları
Bisikletçilerin en sevdiği rotalardan biri olan Artvin-Trabzon hattı Karadeniz sahil şeridi boyunca ilerler. Toplamda 230 kilometrelik uzun bir yolu kapsayan bu rota, genellikle Artvin-Hopa, Hopa-Rize, Rize-Trabzon şeklinde üç bölümde katedilir. Bir yanda yemyeşil çay bahçeleri ve ormanlar diğer yanda masmavi deniz bisikletçilere sürüş boyunca eşlik eder.
Sapanca Bisiklet Rotaları
2020 Dağ Bisikleti Maratonu Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Sapanca, sporcuların en çok tercih ettiği bisiklet rotaları arasındadır. Şehir merkezinden başlayan parkur, hafif bir yokuşla Sapanca Gölü’ne bağlanır ve son bir yamaçla seyir tepesine ulaşılır.
Kars Bisiklet Rotaları
Türkiye’nin rakımı en yüksek şehirlerinden biri olan Kars, içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nin en geniş ovasına da sahip olduğu için farklı düzlük ve yüksekliklerde bisiklet rotaları sunar. Kentin çevresinde bulunan bisiklet parkurları 25 kilometreden başlar ve 106 kilometreye kadar uzanır. Sarıkamış-Handere-Zivin Kalesi-Micingirt Kalesi-Karakurt güzergahını takip ederek, Karakurt’tan tekrar Sarıkamış’a dönen parkur, 106 kilometrelik bir rotadır. Yolun bir kısmı asfalt, bir kısmı köy yerleşimi olmakla birlikte, büyük çoğunluğu doğanın içinden geçer. Kars rotasında doğal güzelliklerin yanı sıra, endemik bitki türlerine de rastlama şansınız vardır.
Kapadokya Bisiklet Rotaları
Eşsiz peri bacaları, kendine özgü mimarisi, kaya evleri ve küçük tepeleriyle Kapadokya, önemli bisiklet rotalarından biridir. Uzun ya da kısa parkur olmak üzere iki farklı rota çizebileceğiniz bölge, özellikle gün doğumlarında ve sabahın erken saatlerinde son derece keyiflidir. Turistik mekanlarıyla da dikkat çeken Ortahisar-Göreme- Ürgüp rotası görece kısa mesafeli bir rota sayılır. Daha profesyonel sürücüler ya da uzun rota sevenler ise bu kısa rotadan sonra Derinkuyu, Kaymaklı, Çardak tarafına pedal çevirebilir.
Trakya Bisiklet Rotaları
Zeytin ağaçları boyunca uzanan bisiklet rotasıyla Trakya, bu hat boyunca üzüm bağlarına ve ovalara da ev sahipliği yapar. Kentin ilçesi Şarköy ise Tekirdağ bisiklet rotaları için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Şarköy’den sonra Erikçe istikametine uzanan yol; Mürefte, Hoşköy ve Gaziköy yönünde ilerler. Tepeköy sapağında fazla zorlanmayağınız bir tırmanışla yükselen rota Uçmakdere’de son bulur. Burada mola verip bölgenin eşsiz manzarasını izlemek, bisiklet yolculuğunun en güzel yanıdır.
Frig Vadisi
İç Batı Anadolu’nun en güzel bisiklet rotası olan Frig Vadisi; Ankara, Afyon, Eskişehir, Kütahya şehirleri arasında bulunur. Tahminlere göre M.Ö 11. yüzyılda Anadolu’ya geldikleri düşünülen Friglerin izlerini taşıyan vadi, tarih ve doğayı birleştirir. Frig Uygarlığı’na ait kalıntıların ve sit alanlarının da görülebileceği rota, aynı zamanda önemli yürüyüş yollarından biridir. 3 ana hattan oluşan ve Ülkenin en uzun 3. yürüyüş rotası olan Frig Vadisi, bölgeye özgü peri bacaları ve mağaraların dışında eski kiliselere de ev sahipliği yapar. Midas Anıtı ve Memeç Kayalıkları ise yine bu rotada görülebilecek tarihi ve doğal yapılardır.
Batı Karadeniz -Bartı Yolu
Batı Karadeniz’den başlayarak Bartın’a kadar uzanan bu rota, Türkiye’nin en ormanlık bölgesi olan Karadeniz’in adeta kalbinden geçer. Sık ve koyu gölgeli ağaçlar boyunca uzanan bisiklet yolunda antik çağlardan günümüze gelen kalıntıları, kültürel mimari izlerini görmek de mümkündür. Bisiklet rotaları hava sıcaklıklarından dolayı genelde bahar aylarında tercih edilmektedir ancak Batı Karadeniz-Bartın rotası buna iyi bir alternatiftir. Serin iklimi dolayısı ile yaz aylarında da pedallamak isteyen sporcuların ilk tercihlerinden olan rota, Amasra-İnkumu-Mugada-Çakraz hattı boyunca uzanır.
Likya Yolu
Bugün Teke Yarımadası adıyla bilinen ve Antalya-Fethiye körfezleri arasındaki alana yayılan yarımadanın tarihi Likyalılar’a dayandığı için, bu rota Likya Yolu olarak adlandırılmıştır.
Genellikle Trekking ve yürüyüş rotası olarak bilinen Likya yolu, bisiklet sporcuları için ideal bir alternatif oluşturur. Fethiye-Antalya arasında uzanan bu eşsiz rota, tertemiz havası, bol oksijeni ve eşsiz Akdeniz manzarası ile dikkat çeker. 1093 metre yüksekliğindeki Elmalı bölgesinden başlayan Likya yolu bisiklet güzergahı, Göcek, Fethiye ve Kaş boyunca ilerler. Parkurun Kumluca yönü ise Nisa, Arikanda, Phellos gibi antik kentlerden geçer. Çatallar, Saklıkent, Gökçeören ise bu rota üzerinde konaklanabilecek en iyi lokasyonlardandır.
Yenice Ormanları
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Yenice Ormanları Mevkii, sakin, huzurlu ve eldeğmemiş doğası ile adından söz ettirir. Karadeniz Ormanları’nın doğal bir uzantısı olan Yenice, oksijeni en bol parkurlardan biridir. İçindeki küçük göleti ile doğal bir parkur olan Yenice Ormanları parkuru, ağaçların altına kamp yapmanıza da imkan tanır. Bisiklet sporcularının yanı sıra doğa severlerin de gözdesi olan Yenice Ormanları’nın, Eğriova Yaylası tarafında kamp alanları da bulunur.
Kapıdağ Yarımadası Bisiklet Rotası
Marmara denizi boyunca uzanan bir ada turu olarak da değerlendirilebilecek Kapıdağ Yarımadası güzergahı 95 kilometreden oluşur. Bandırma ya da Erdek’te tamamlayabileceğiniz bu rota, Marmara denizi manzarası ile son derece keyiflidir. Tüm rotanın bisiklet için düzenlendiğini söylemek zor olsa da, hem asfalt hem de toprak yol sürüşü deneyimleyeceğiniz bu yolculuğa köyler ve bağlar da eşlik eder[4].
Hitit Yolu
Frig Vadisi’nde olduğu gibi yine doğa ve tarihi buluşturan Hitit Yolu, altı farklı bisiklet rotasına ev sahipliği yapar. Toplam uzunluğu 406 kilometreyi bulan Hitit Yolu, adını aldığı Hitit Uygarlığı’nın izlerini taşır. Alacahöyük ve Hattuşa arkeolojik alanlarındaki buluntular arasından ilerleyen rota, mitolojik figürleri ve tarihi mimari örneklerini de içinde barındırır. Bu özelliği ile geçmişi ve bugünü birleştiren ve adeta tarihte yolculuk yapmanızı sağlayan Hitit Yolu’nda kamp da yapılabilir. Çatak, Soğucak, Evci ve Kızılhamza bölgeleri Hitit Yolu’nda bulunan en uygun kamp yerleri arasındadır.
Gökova Körfezi
Bisiklet ve deniz tutkunlarının vazgeçilmez rotası olan Gökova Körfezi, Güney Ege’yi Akdeniz’e bağlayan bir kavşaktır. Yüksek sıcaklıklardan dolayı genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilen Gökova Körfezi rotasında pedallamak, orman, deniz ve rüzgarı aynı anda solumak gibidir. Kuzeyde Datça’dan başlayıp, güneye inen körfez güzergahı Bodrum’da son bulunur.
Bazı yerlerinde yokuş tırmanmak zor olabilecekse de genellikle kolay ve keyifli bir yoldur. Bölgeyi iyi bilen bisikletçilerin kendi rotalarını oluşturarak ormanların içinden geçtiği yolda kamp yapılabilecek ve denize girilebilecek çok fazla nokta vardır. Mazı, Çökertme arası yoldan ilerleyen Gökova Rotası’nda Bördübet ve Okluk koyları denize girmek için idealdir.
Istıranca Dağları Bisiklet Rotası
Toplam uzunluğu 70 kilometreyi bulan Istranca Dağları rotası, Kırklareli’nden başlayıp Güngörmez ve Balkaya gibi yörenin önemli köyleri boyunca ilerler. Yalnızca bisiklet tutkunlarının değil, yöresel lezzet meraklılarının da dikkatini çeken rota üzerinde alabalık lezzetiyle meşhur restoranlar da yer alır.
Siz de keyifli bisiklet seyahatleri için farklı rotaları deneyebilir, şehrinizin dışındaki güzergahları da listenize ekleyebilirsiniz.
ÖNE ÇIKANLAR
Kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olan latte çeşitleri arasında özellikle kış aylarının favori içeceklerinden biri toffee nut latte’dir. Karamel ve fındık aromasının espresso ile muhteşem uyumunu yakalayan bu içecek, hem kafelerde hem de evde hazırlanabilen lezzetli bir alternatif sunar.
Kan şekeriniz gün boyu kendinizi nasıl hissettiğiniz ile enerji seviyelerinizi önemli ölçüde etkiler. Kan şekeri seviyesini korumak ise uzun vadeli sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Birçok etken kan şekeri seviyenizin değişmesine neden olabilir. Bunlardan biri de beslenme şeklidir. Yaşam tarzınızı oluşturan seçimlerin içinde …
Kilo kaybı ve sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atmanın gerektiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki 10 bin adımın kalori yakma potansiyelini tam olarak biliyor musunuz? Günde 10.000 adım yürüme fikri, dünya çapında da popüler hale gelen bir fitness hedefi haline geldi. Başlangıçta insanları …