Spor Müzikleri ile Motivasyonunuzu Artırın!
Spor yaparken birçoğunuz müzik dinlemenin ekstra motive edici bir aktivite olduğunu fark etmiştir. Peki, spor müzikleri sporcular üzerinde ne kadar etkili? Dünya genelinde gerçekleştirilen çok sayıda araştırma, spor yaparken müzik dinlemenin birçok faydasına işaret ediyor. Üstelik spor esnasında dinlenen müziğin faydaları görünüşe göre hiç de öyle azımsanacak oranda değil. Tabii ki her alanda olduğu gibi sporda da müzikten ekstra verimlilik elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bunun yanı sıra hangi spor türü için hangi müziği dinlemek daha yararlı ya da oluşturulabilecek müzik listesi önerileri de sporcuların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İçeriğimizde bu soruların hepsine yanıt bulabilir, spor müzikleri için sunduğumuz liste önerilerine de göz atabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Spor Yaparken Spor Müzikleri Dinlemenin Avantajları
Müzik dinlemek hemen hemen her insan üzerinde psikolojik ve fiziksel açıdan olumlu etkiler yaratıyor. Durum spor yaparken de pek farklı değil; spor yaparken dinlenen spor müzikleri sporcular üzerinde rahatlatıcı ve motive edici bir etkiye sahip. Peki, spor yaparken müzik dinlemenin faydaları nelerdir? Gelin bunlara birlikte göz atalım:
- Spor yaparken de zaman zaman hayatın her alanında olduğu gibi bazı motivasyon kayıpları yaşanabiliyor. İsteksizlik, yorgunluk, acı, ağrı gibi olumsuzlukları aşmak için en etkili yollardan biri de egzersiz yaparken kulaklığı takıp motive edici müzikler dinlemek. Müziğin metronom sayısı ile kalp atış hızınızı ayarlayarak egzersizleri daha verimli şekilde geçirebilirsiniz.
- Müzik dinlemek beden ısısısını da etkiliyor. Örneğin davul ve bas sesleri beden ısısını artırırken, daha soyut türde müzikler ise serinlik hissi sağlıyor. [2] Bu durum da yaptığınız egzersizin türüne de bağlı olarak performansınızın güçlenmesine katkı sağlıyor.
- Müzik sporcuların ruh hallerini de olumlu etkiliyor. Özellikle egzersiz türüne uygun bir müzik eşliğinde spor yaparken ruh halinizin daha iyi olmasını sağlayabilir, daha keyifli ve odaklı bir antrenman deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Spor motivasyon müzikleri aynı zamanda antrenman ve egzersizler esnasında ayrışmayı sağlayarak odak noktasını da değiştiriyor. Özellikle düşük ve orta yoğunluklu egzersizlerde olumsuz duygu ya da bazı fiziksel rahatsızlıklara yönelen dikkat müziğin etkisiyle azaltılabiliyor.
- Müzik duyguları harekete geçirici bir etkiye sahip; örneğin hızlı bir tempo ve yüksek ses daha coşkulu, enerjik olmanızı sağlarken, yavaş tempolu müzikler ise sinirleri yatıştırıp, sakinleştiriyor.
Egzersiz Sonrası Müzik Dinleyerek Kaslarınızın Onarılmasını Hızlandırabilirsiniz!
Spor yaparken müzik dinlemenin yararlarından bahsettik ama tam da antrenmanınız sona ermişken sevdiğiniz keyifli bir müziği açmanın kas onarımına da etkisi olabileceğini biliyor musunuz? Spor müzikleri dinlemek güç veriyor, motive ediyor, hızlandırıyor, dayanıklılığı artırıyor ama tüm bunların dışında sporcular için büyük önem taşıyan kasların egzersiz sonrası yenilenmesine de yardımcı oluyor.
Narayana Tıp Okulu’nun fizyoloji departmanının yapmış olduğu bir araştırma sonucuna göre egzersiz/antrenman sonrası sevdikleri müzikleri dinleyen sporcuların kasları daha hızlı bir şekilde yenileniyor. Müziğin temposu yavaş da hızlı da olsa sonuç değişmiyor; sporcuların kaslarının onarılma oranında bir artış olduğu gözlemleniyor.
Spor Yaparken Müzik Dinlemenin Zararı Var mı?
Spor yaparken müzik dinlemenin birçok faydası olmasına rağmen özellikle yaptığınız egzersiz türü için doğru ve uygun bir müzik seçmediğinizde bazı zararlı etkilerle de karşılaşmanız mümkün. Tabii ki bunun yanı sıra güvenlik önlemlerinizi de almanız müzik dinlerken çevrenizdeki bazı etkenlere karşı daha dikkatli olmanızı sağlayacaktır.
Spor yaparken olması gerekenden daha düşük tempolu müzik seçmek performansı aşağıya çekme riski taşıyor. Bu durum maalesef ki antrenmanlarınızdan yeterli verimi alamamanızla sonuçlanıyor. Aynı şekilde ihtiyaç duyulandan daha yüksek tempolu müzikler de sporculara zarar verebiliyor. Çok yüksek tempolu müzik dinlemek sporcunun dengesini bozarken, onun sakatlanmasına bile yol açabiliyor.
Spor yaparken müzik dinlemenin olası zararları ise daha çok kendini outdoor tipi spor alanlarında gösteriyor. Doğa keşfi, koşu, yürüyüş, dağcılık, kampçılık gibi aktiviteler esnasında çevrenize karşı uyanık olmanız da bildiğiniz gibi son derece önemli. Müzik dinlemek ise çevresel faktörleri duymanıza ya da algılamanıza kısmen de olsa engel olabileceği için tehlike arz edebiliyor. Bu nedenle özellikle outdoor aktivitelerinizi gerçekleştirirken müziğin sesini çevresel faktör ve uyarıları algılayabileceğiniz seviyede tutmanız gerekiyor. Aynı zamanda güvenli alanlarda spor yaparak kendinizi olası kazalardan koruyabilirsiniz.
Spor Müzikleri Seçerken ya da Dinlerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Spor yaparken müzik dinlemenin faydaları oldukça fazla ancak seçimde bulunurken bazı noktalara dikkat etmeniz egzersizlerinizden daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. İşte spor müziği seçerken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiği ile ilgili bazı tavsiyeler:
- Sportif aktivitedeki hareket ritmini algılamaya yardımcı olacak bir müzik seçilmeli[2].
- Sporcunun ruh hali ile uyumlu bir müzik seçilmesi de önem taşıyor[2].
- Yapılan egzersiz ile alakalı bir müzik tercih edilmeli[2].
- Spor salonunda ya da kulaklıksız müzik dinleniyorsa müziğin sesinin her yerden eşit olarak gelmesine ve ses kalitesinin iyi olduğuna dikkat etmek gerekiyor.
- Müzikteki metronom sayısı ile egzersiz ritminin eş zamanlı olmasına dikkat edilmeli. Örneğin müzikteki metronom sayısı 100 ise yapılan egzersizde kalp atım hızı da dakikada 100 olmalı[2].
- Yüksek sesli ve hızlı müzikler kalp atım hızını, kan basıncı ile solunum hızını artırarak enerji verirken, özellikle gevşeme egzersizlerinde yavaş, yumuşak sesli müzikler dinlemek daha yararlı oluyor.
- Yarış ve turnuvalarda sporcular ağırlıklı olarak normal kalp atım hızı ile başlayıp yavaş yavaş hızlanan dolayısıyla heyecan verici müzikleri tercih ediyor[2].
Tüm bu maddelerin dışında tabii ki spor yaparken doğru müzik seçmenin en önemli unsurlarından biri de sporcunun kişisel beğenileri. Dinlemekten zevk aldığınız bir müzik eşliğinde spor yapmak antrenmanlarınızı daha keyifli ve verimli bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
Hangi Spor için Ne Tür Spor Müzikleri Tercih Edilmeli?
Hem profesyonel hem amatör sporcular antrenman ve egzersiz esnasında müzik dinlemenin birçok olumlu faydasını görüyor. Her şey bir yana keyifli bir müzik ile en yorucu antrenmanlar bile çoğu kez daha hızlı geçiyor. Kısacası spor ve müzik bağlantısı oldukça güçlü peki, hangi spor için ne tür müzik seçmek gerekir? Bilim insanlarının yaptığı birçok araştırma spor türlerine uygun müzik seçilmesinin performansı yükseltebileceği yönündeki görüşü destekliyor. İster yoga yapın, isterseniz ağırlık kaldırın, koşun ya da dağa tırmanın; her bir spor türünde motivasyonuzu artırıp performansınızı güçlendirebilecek müzik türleri bulunuyor[3]. Dolayısıyla seçiminizi yaparken aşağıdaki unsurları da değerlendirmenizi öneriyoruz:
- Fitness, HIIT, cross training, cardio, bisiklet, spinning gibi sporlar yüksek tempo ve enerji harcamanızı gerektiren spor çeşitleri arasında yer alıyor. Bu türde bir spor ile ilgileniyorsanız daha çok pop, R&B, hard-rock ve soul gibi ritmik müzikleri tercih etmeniz daha iyi.
- Kişinin kendi iç dünyasına doğru yaptığı zihinsel bir yolculuk olan yoga ise yoğun konsantrasyon, iç huzur ve sakinlik gerektiriyor. Bu nedenle ritmik, yüksek sesli ve enerjik müzikleri yoga yaparken dinlememekte fayda var. Onun yerine “New Age” tarzı rahatlatan, huzurlu müzikleri tercih edebilirsiniz.
- Hareket, nefes, denge sentezi olarak da tanımlayabileceğimiz pilates ise vücuda esneklik ve denge sağlamayı amaçlıyor. Yoğun bir konsantrasyon ve zihin-beden kontrolü gerektiren pilates egzersizlerinde de ritmik, enerjik müzikler yerine Uzakdoğu tarzı müziklere yönelmek oldukça isabetli bir seçim.
- Sporu dans ederek eğlenceli şekilde yapmak isteyenlerin favorisi olan zumba; yağ yakmak, coşkulu bir ruh halini yakalamak için ideal bir egzersiz türü. Tabii ki zumba gibi coşkulu bir spora da yüksek ritimli, enerjik müzikler seçmek gerekiyor. Shakira Waka-Waka, Don Omar “Zumba” tarzı müzikler zumba için çok uygun.
- Aerobik ise müzikle beraber tempolu hareketlerin yapıldığı, vücuda enerji veren spor türleri arasında yer alıyor. Aerobik yaparken egzersizin ısınma ve bitiş aşamalarında yavaş bir müzik seçebilirsiniz ancak ana bölümde mutlaka yüksek tempolu ve tekrar eden müzikler tercih etmenizi öneriyoruz.
- Doğa, kampçılık, kar yürüyüşü, trekking gibi sporlarda ise daha çok gizemli, epik ve etnik müzikler dinlemeniz daha keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilir.
Spor Yaparken Dinlenecek Popüler Müzik Listeleri Nelerdir?
Spor yaparken dinlenecek müzikler daha keyifli ve verimli bir egzersiz zamanı vadediyor. Herkes kendine ve yaptığı spora göre özel bir çalma listesi oluşturabiliyor. Sizi en iyi motive edecek spor müzikleri ile beraber antrenmanlarınızı daha ileri bir düzeye taşımanız mümkün.
Özellikle Spotify çalma listeleri sporcuların gözdesi! Çok sayıda sporcu egzersiz yaparken Spotify çalma listelerindeki müzikleri dinleyerek motive oluyor. Spotify ülkelere, sanatçılara, müzik türlerine vb. göre en popüler sanatçıları, şarkıları, çalma listelerini de açıklıyor[1].
Öncelikle sporcuların antrenmanları esnasında en çok dinledikleri 14 popüler Spotify çalma listesini sunalım:
1. Dance Workout
2. Power Workout
3. Cardio
4. Para Entrenar
5. Workout Twerkout
6. Workout Remix
7. Latin Dance Cardio
8. Electro Workout
9. Workout
10. The Rock Workout
11. Cool Down
12. Nike Training Endurance
13. Türkçe 90’lar
14. Yoga Girl Playlist
Spor yaparken en çok dinlenen sanatçılar arasında Eminem ilk sıralarda yer alıyor ve hip-hopun coşkulu ruhu ile sporcuları ekstra motive etmeyi başarıyor. (4) Ayrıca başka hangi sanatçıların spor müziklerini dinleyebilirim diye düşünüyor listenin çok geniş olduğunu söyleyebiliriz. Öne çıkan bazı sanatçılar arasında Drake, Kanye West, Rihanna, Justin Timberlake, Calvin Harris, Beyonce, David Guetta, Sia, The Weeknd, The Chainsmokers, The Aces, Tame Impala, AC/DC, Placebo, U2, Snop Dogg, Wu-Tang Clan, Ice Cube, Katy Perry yer alıyor[4][5].
Sporcular için antrenman sırasında dinleyebilecekleri sayısız şarkı bulunuyor; en popülerleri arasında ise Eminem “Till I Collapse”, Kanye West “Power”, Drake “Jumpman”, Tha Chainsmokers “Closer”, Rihanna “Work”, Beyonce ”7/11”, The Weeknd “Starboy”, Sia “Cheap Thrills”, David Guetta “Hey Mama”, Calvin Harris “This is what you came for” yer alıyor[4].
Spotify şarkı listeleri sürekli olarak güncellenerek sporcular için hem kült haline gelen hem de yepyeni müzikler sunuyor. Ayrıca platform üzerinden koşu, fitness, yoga, dans, bisiklet, sörf, evde antrenman gibi hemen her spor türünde ayrı ayrı müzik listelerine ulaşmanız mümkün.
Siz de spor yaparken daha keyifli, motive, dayanıklı hissetmek için beğenilerinize ve yaptığınız spor türüne uygun en güzel spor müziklerini seçip popüler listelerden yararlanabilir; performansınızı güçlendirebilirsiniz.
Kaynakça
- 1. https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/spor-yaparken-muzik-dinlemek-performansi-nasil-etkiliyor-41586585
- 2. https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/spor-yaparken-muzik-dinlenmeli-mi/
- 3. http://www.pudra.com/saglikli-yasam/spor-egzersiz/hangi-sporla-hangi-muzigi-dinlemeli-18957.htm
- 4. https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/spor-yaparken-dinlenebilecek-populer-muzikler-40331512
- 5. https://www.redbull.com/tr-tr/her-spora-gore-playlistler
ÖNE ÇIKANLAR
Kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olan latte çeşitleri arasında özellikle kış aylarının favori içeceklerinden biri toffee nut latte’dir. Karamel ve fındık aromasının espresso ile muhteşem uyumunu yakalayan bu içecek, hem kafelerde hem de evde hazırlanabilen lezzetli bir alternatif sunar.
Kan şekeriniz gün boyu kendinizi nasıl hissettiğiniz ile enerji seviyelerinizi önemli ölçüde etkiler. Kan şekeri seviyesini korumak ise uzun vadeli sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Birçok etken kan şekeri seviyenizin değişmesine neden olabilir. Bunlardan biri de beslenme şeklidir. Yaşam tarzınızı oluşturan seçimlerin içinde …
Kilo kaybı ve sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atmanın gerektiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki 10 bin adımın kalori yakma potansiyelini tam olarak biliyor musunuz? Günde 10.000 adım yürüme fikri, dünya çapında da popüler hale gelen bir fitness hedefi haline geldi. Başlangıçta insanları …