FITNESS

Dans Egzersizleri İle Formda Kalın!

Spor yapmak sağlıklı kalmanın ve form tutmanın en önemli yoludur. İnsanlar bazen günlük rutinleri arasında spor yapma konusunda isteksiz olabilir, bunun için vakitleri olmadığını söyleyebilir. Bazıları ise spor aktivitelerini sıkıcı bulabilir. Böyle durumlarda, hem eğlenmek hem de hareket etmeyi sağlayan dans egzersizleri iyi bir çözümdür. Dans figürleri eşliğinde eğlenirken vücudun hareket etmesi sağlanarak form tutulabilir. Dans egzersizlerinin birçok türü vardır. Sağlık açısından da dans egzersizlerinin birçok faydası bulunur. Sağlıklı yaşamın formülü olabilecek bazı dans egzersizlerine gelin birlikte bakalım.

18 Temmuz 2023 12 dk
Dans Egzersizleri İle Formda Kalın!

Dansın Tarihçesi

Dans, ortaya çıkan ilk sanat dallarından birisidir. Bunun sebebi, eski devirlerde iletişim için konuşma dilinin yeterli olmadığı durumlarda duyguları ifade etmenin bedensel işaretlerle yapılmasının dansın temelini oluşturduğu tahmin edilir. Dansın, bedensel ve ruhsal iletişim yöntemlerinden birisi olduğu belirtilir. Eski medeniyetlerin gelişiminde rol oynayan temel faktörlerden birisinin dans olduğu düşünülür. İlk dans figürlerinin doğa olaylarına bağlı oluştuğu söylenir. Doğa olaylarındaki ritmin, insanın içinden gelen duygu ve fiziki beden ritmi ile harmonize edilerek farkında olmaksızın el, ayakların ve bedenin hareket ettirilmesi ile ilk dansın oluştuğu belirtilir. Dans nedir sorusunun cevabı, duyguların vücut hareketlerine ortak bir yansımasıdır şeklinde verilebilir. Günlük hareketlerin bir ritim eşliğinde bir sanata dönüşmesi dans olarak adlandırılır. Dans, birçok duyguyu ifade etmek için ortaya çıkan bir sanat dalıdır. Tarihte savaş öncesinde motivasyon amaçlı dansın coşkusu, kazanılmış bir savaş sonucu ise mutluluk belirtisi olarak dans hareketleri kullanılmıştır. Arkeolojik açıdan dans sanatının ilk kanıtının, Hindistan’da yer aldığı belirtilir. 9 bin yıl öncesine ait Hindistan’da günümüze ulaşan mağara resimleri dansın tarihsel süreçte var olduğunu kanıtlar. Dansın modern zamanlardaki halinin temelini atan ilk kayıtlar ise,  Antik Yunan, Çin ve Hindistan’da bulunabilir. Bu eski kayıtların yerini zaman içerisinde Roma ve Avrupa ortaçağ dansları ve geleneksel Çin, Hint dansları almıştır. Dansın tarihçesinde önemli bir dönüm noktası rönesanstan sonra şarkı ve danslarda yeniliklerin ortaya çıkmasıdır. Bu gelişmelerle birlikte müzik ve dans tarihi de değişmiştir. Seyahatların ve yolculukların kolaylaşması ile beraber bu danslar, farklı yerli kültürlerle kaynaşarak bir sentez oluşmuş, böylece popüler dans türleri ortaya çıkmıştır.

dans egzersizi

Dans Egzersizi Nedir?

Dans egzersizi, dans figürleri yaparken aynı zamanda spor yapar gibi zayıflamayı mümkün kılan hareketlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Zayıflatan dans egzersizleri nelerdir sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Birbirinden farklı pek çok dans egzersizi ile zayıflamak mümkündür. Dans egzersizleri arasında en çok bilinenleri zumba, salsa hip hop, fit dance, merengue olarak sıralanabilir. Dans egzersizleri sayesinde hem eğlenmek hem de kilo vermek mümkün olabilir. Ayrıca bu şekilde her yaş grubu için zevkli bir aktivitedir. Sevdiğiniz dans türünün figürleri ile dans egzersizi yaparak siz de eğlenebilir, sağlıklı yaşam için formunuzu koruyabilirsiniz. Tarzınıza uygun dans türünü tercih edebilirsiniz. Dans egzersizleri, orta şiddette ve otuz dakika ara  vermeden yapılırsa vücudunuzda kas kütlesi oluşmasına ve kilo vermenize yarar sağlar. Günlük rutin olarak dans egzersizi yapmanız fit kalma seçeneklerinden birisidir.

fit dance

Dans Çeşitleri Nelerdir?

Dans çeşitleri farklı dans figürlerinin koreografisi ile oluşur. Zumba, salsa, hip hop gibi birçok dans çeşidi vardır.

Zumba

Zumba, 1990’ların başından itibaren trend haline gelen dans çeşitlerindendir. Birçok farklı kültürden insanın  merak duyduğu ve ilgilendiği bir dans türüdür. Latin dans hareketleri ve aerobik figürlerin kombinasyonu ile zumba oluşturulur. Oldukça hareketli figürlerden meydana gelen  zumba, insanlara enerji katan kıpır kıpır bir dans türüdür. Zumbanın popüler hale gelmesi, dansın farklı egzersizlerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Zumba fitness, gold, aqua, tomic, toning çeşitleri spor salonları ve dans okullarında  yaygın olarak uygulanır. Her hafta belirli zamanlarda yapılan dans egzersizleri ile dans ederek eğlenmek aynı zamanda vücut sağlığı için formu korumak mümkündür.

zumba

Salsa

Salsa, hareketli latin dansları arasındadır, belki de en hareketli olanıdır. Salsa egzersizleri yapılırken vücudun bel, karın ve kalça bölgeleri hareket eder. Latin Amerika müzikleri ile kalça ve bacaklar hareket halindeyken form tutar. Dans figürleri, karın bölgesindeki fazla kilonun atılmasına imkan tanır. Dans türlerindeki figürler; karındaki yağın eritilmesine, bacakların incelmesine ve fit kalmaya yardımcı olur. Dans egzersizlerinin belirli aralıklarla, sistemli uygulanması zinde kalarak yaşam kalitesinin artmasına da yardımcı olur. Egzersizlerde yapılan yürüyüş, duruş ve kıvrak hareketler vücudun esneklik kazanmasına, kas kütlesinin oluşmasına katkı sağlar. Salsanın vücudu formda tutmasının yanı sıra başka faydaları da vardır. Dans ederek eğlenmek, sosyal hayatınızda hareketlilik yakalamak bu faydalar arasında yer alır.

salsa

Hip Hop

Hip hop sakin figürler yerine daha çok akrobatik hareketlere dayalı bir dans türüdür. Akrobatik hareketleri yapmak vücut esnekliği ve hız gerektirir. Bu yeteneği kazanmak düzenli egzersizler ile mümkündür. Düzenli egzersizler sayesinde vücut sürekli hareket eder, form tutar, zinde kalır. Hip hop dansı serseri ruhlu olarak ifade edildiği için doğaçlamalara da dayanır. Bu nedenle, bir kalıba hapsolmak yerine çeşitli koreografilerle yeni figürler denemenizi mümkün kılar. Dolayısıyla, yeni figürler öğrendikçe hip hop dansını daha çok yapmak isteyebilirsiniz. Hip hop akrobatik hareketlere dayalı olduğu için kaslarınızın hareket etmesini ve sıkılaşmasını sağlar. 10 dakikalık hip hop dans egzersizleri ile 100 kalori yakılabileceği belirtilir. Dans ederken fazla kilolardan kurtulmak sporun en eğlenceli çeşitlerinden birisidir.

hiphop

Fit Dance

Fit dance, birçok farklı dans türünün figürlerinden esinlenilerek bu danslardan ritimler barındırır. Latin, country, flamenko, roman, hip hop danslarına ait figürler fit dance içerisinde yer alarak hareketli bir forma kavuşur. Fit dance düzenli tekrarlandığında vücut için spor etkisi oluşturur. Fit dance ait temel hareketler fitness egzersizleri ve dans figürlerinin kombinasyonudur. Fit dance türünde spor ve dans bir aradadır.

Zumba: Spor ve Dansın Buluşması

Zumba, latin kültüründen izler taşıyan, dans ve sporun buluşması sayılan bir koreografiye sahip dans türüdür. Zumba egzersizlerinde, dansa özgü müzikler eşliğinde figürler ile ritim tutulur. Böylece, zumba egzersizleri bir fitness programıdır. Zumba dans ve sporun buluşmasıdır. Zumba içerisinde yer alan dans figürlerin ritim eşliğinde yapıldığında, bu hareketler bir spor aktivitesine dönüşür. Zumba figürleri; flamenko, merenge, salsa, hip hop, mambo, kumbiya dans türlerini harmonize eder.

Zumba’nın Tarihçesi

Zumba’nın anavatana Kolombiya’dır. Kolombiya’da ortaya çıkan zumba latin kültüründen esinlenir. Zumba 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Dans, koreografi konusunda uzman olan Alberto Perez’in aerobik dans dersi için kullandığı müzik kasetini unutması üzerine yanında bulunan merenge ve salsa dans müzikleri ile doğaçlama dans figürleri oluşturmasıyla zumba ortaya çıkar. Büyük beğeni alan zumba zaman içerisinde popülerlik kazanarak hızla farklı kültürlere yayılır. İlk olarak Kolombiya’da sonra Amerika geniş kitlelere ulaşan zumba, Perez, Alberto Periman ve Alberto Aghion’un bir araya gelerek bir demo oluşturması, bu konseptin lisansının alınması ile küresel çapta yayılır.

zumba egzersizleri

Zumba Egzersizleri

Zumba, bir dans koreografisi olmasına rağmen hareketli olması ile figürleri egzersizi anımsatır. Bu nedenle, zumba egzersizleri aynı zamanda bir spor aktivitesidir. Zumba figürleri yaparken aslında kardiyo egzersizi gerçekleştirilir. Dolayısıyla, zayıflamak, yağ yakmak ve kas kütlesi oluşturmak için ideal bir aktivitedir. Birçok kasın eş zamanlı hareket etmesi sayesinde hem spor yapmak  hem eğlenmek için zumba iyi bir tercihtir. Ancak, zumba egzersizlerinden önce sakatlık riskinin önlenmesi amacıyla ısınma hareketleri yapılmalıdır. Ayrıca, aniden uzun süre zumba yapmak yerine sürenin günden güne artırıldığı egzersizleri tercih etmek sağlık açısından daha iyi olabilir. Zumba egzersizleri bir spor aktivitesi ise kaç kalori yakar sorusu merak edilir. Kişinin metabolizması ve fizyolojisine göre bu sorunun cevabı farklılık gösterse de 1 saat zumba yapan 68 kilo bir kişinin yaklaşık 500 kalori yakabileceği belirtilir. Zumba egzersizinin yoğunluğu ve süresine göre yakılan kalori değişir. Ancak 1 saat zumba egzersizinde 300-900 arasında kalorinin yakılması olasıdır. Zumba egzersizleri haftada 2-3 kez tekrarlanabilir. Haftada düzenli zumba egzersizlerin yanında vücudu çok zorlamadan ama belirli aralıklarla fitness, yürüyüş, başka spor antrenmanları yapılarak ve dengeli, öğün atlamadan, sağlıklı beslenme ile zayıflamak mümkündür.

Zumba Koreografisi

Zumba, dünya çapında en yaygın olan dans fitness programları arasında yer alır. Zumba, aerobik figürler ve dans hareketlerinden oluşur. Zumba koreografisinde mambo, kumbiya, salsa, hip hop, samba, merenge dans hareketleri vardır. Ayrıca lunge ve squat egzersizleri de koreografi de kullanılır. Zumba egzersizleri yavaş ve hızlı müzik eşliğinde yapılır. Bu müziklerde; axe müzik, cumbia, samba, ça-ça-ça, salsa, tango, merenge, mambo, flamenko dansları için kullanılan müziklerde yer alır. Bu ritimler eşliğinde; direnç hareketli zumbanın figürlerini oluşturur. Her yaş grubu için zumba egzersizi uygun olsa da yaş ve kondisyon baz alınarak uygulanan yedi farklı tip zumba türü vardır[1].

dans çeşitleri

Zumba Çeşitleri

Zumba hemen hemen her fitness salonun kalabalık bir grup eşliğinde yapılır. Zumba, dans türlerine ait figürlerin müzik eşliğinde vücut ağırlığını baz alan antrenman ile  birleştirilmesi ile oluşturulan kardiyo egzersizi olarak tanımlanır. Zumba, kardiyo egzersizi olduğu için vücut dayanıklılığının artırılmasına, bedenin esneklik kazanmasına, kasların şekil almasına, denge kabiliyetinin sağlanmasına yardımcı olur. Peki bu kadar yararı olan zumba nasıl yapılır? Zumbada yer alan hareketlerin nasıl yapılacağı çeşidine göre farklılık gösterir. Zumba, açık havada, spor salonunda, dans okulunda veya tercih edilen her yerde yapılabilir. Zumba konusunda uzman olan bir eğitmen eşliğinde zumba egzersizi yapmak daha iyi bir tercihtir. Çoğunlukla 45-60 dakikalık bir sürede zumba egzersizleri gerçekleştirilir. Eğitmenin belirlediği figürler eşliğinde düşük tempodan yüksek tempoya geçilerek zumba egzersizi yapılır. Zumba yapılmadan önce ısınma hareketlerinin atlanmaması da önemli bir detaydır. Zumba egzersizi üç evreden oluşur. İlk evre düşük tempolu müzik eşliğinde ısınma hareketlerinden meydana gelir. İkinci evre, yüksek tempolu müzik eşliğinde kardiyo egzersizidir. Son evre ise düşük tempoda esneme ve soğuma hareketlerini kapsar. Zumba yapılırken vücudun çeşitli bölgelerindeki kaslar eş zamanlı hareket eder. Bacak kasları, kol kasları, sırt kasları, karın kasları ve kalça kasları için zumba egzersizi ideal bir fitness programıdır. Zumbanın yedi farklı çeşidi vardır. Zumba çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Zumbini: Küçük yaşta çocuklar için oluşturulan türdür. 0-3 yaştan başlayarak 11 yaşına kadar her yaş grubundaki çocuk hedef alınarak bu kitleye özel oluşturulur.
  • Zumba step: Bu türde yapılan egzersizler bacak ve kalça bölgesi için gerçekleştirilir.
  • Strong nation: Müzik eşliğinde yüksek tempolu interval antrenmanıdır.
  • Zumba toning: Kardiyovasküler etkinin artırılması için hafif ağırlıklar kullanılır.
  • Zumba in the circuit: Farklı türdeki kuvvet egzersizleri belirli aralıklarda yaklaşık 30 dakika yapılır.
  • Zumba gold: Yaşlı veya fiziki engelli olanlara yönelik düşük tempolu egzersizdir.
  • Aqua zumba: Diğer türlerden farklı olarak su içerisinde sığ yüzme havuzlarında yapılır.
  • Zumba gold toning: Hedef yaş grubu yaşlı olanlar ve fiziki engeli bulunanlardır. Gold türünden farklı olarak bu grupta düşük tempolu egzersizlerde hafif ağırlıklar kullanılır.
  • Zumba sentao: Kasları sıkılaştırmak ve şekil almasını sağlamak için sandalye egzersiz sırasında ekipman olarak kullanılır[2].

Siz de hemen MACFit ve MAC kulüplerine üye olarak dilediğiniz dans grup dersine katılabilir, daha sağlıklı ve iyi bir yaşam için ilk adımı atabilirsiniz. MACFit ve MAC kulüplerinde yer alan grup dersleri için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Paria Nobari

Paria Nobari

Tebriz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği mezunu olan ve 14 yıldır spor eğitmenliği yapan Paria Nobari, 4 yıldır Mars Athletic bünyesinde yer alıyor. Uzmanlık alanları arasında omurga sağlığı ve spor sakatlıkları bulunmakta.

Tüm yazılarına göz at (3)
SAYFA BAŞINA DÖN

Sıkça Sorulan Sorular

Dans ve zumba egzersizlerinden elde edilen yararlar nelerdir?

Dans ve zumba, çeşitli kas gruplarınızı harekete geçirir, genel olarak kas tonusunuzu ve gücünüzü yükseltir. Bunun yanında, kalp-damar sağlığınızı düzeltir, denge ve koordinasyon yeteneklerinizi geliştirir, kalori yakmayı teşvik eder ve genel olarak ruh halinizi pozitif yönde etkiler.

Dans ve zumba egzersizleri kilo kaybına yardımcı olur mu?

Dans ve zumba, geniş bir cardio egzersizidir ve genellikle bir saatlik bir seans sırasında yaklaşık 300-600 kalori arasında yakmanıza yardımcı olabilir. Ancak, kilo kaybı genellikle sadece egzersiz yapmakla değil, aynı zamanda sağlıklı bir beslenme düzenini benimsemekle de elde edilir.

Dans ve zumba egzersizleri güvenli mi?

Genelde dans ve zumba egzersizlerini uygulamak güvenlidir. Fakat, her yeni egzersiz rutinine başlamadan önce sağlık durumunuzu gözden geçirmek ve bir sağlık profesyoneli ile danışmak önemlidir. Ek olarak, herhangi bir hareketi gerçekleştirirken doğru formu korumak ve vücudunuzu aşırı zorlamamak da önemlidir.

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR