Sırt Egzersizi: Assisted Chin Up
Etkili bir üst vücut egzersizi olan assisted chin up, avuç içleri vücuda bakacak şekilde dizlerin altındaki banttan destek alınarak yapılan bir çeşit pull-up egzersizidir. Dizlerin altındaki bant, tekrarlar sırasında baskı hissini ve direncini azaltırken, destekli makinenin barı direncin üst vücuda doğru ivme kazanmasına yardımcı olur. Diğer pull-up varyasyonları gibi üst kol ve omuzlarda direnç oluşur. Ancak assisted chin up sırt bölgesini diğer pull-up egzersizlerine nazaran daha fazla çalıştırır.

İÇİNDEKİLER
1. Assisted Chin Up Egzersizi Nasıl Yapılır?
Assisted chin up egzersizine başlarken duruşunuzu ayarlayın. Dizleriniz bandın üzerinde, avuç içleriniz ise size dönük olacak şekilde destekli makinenin barının üzerinde olsun. Kollarınızdaki gerilimin alt bacağı yukarı doğru çekmek için yeterince gergin olduğundan emin olun. Avuç içlerinizin omuz genişliğinde açık olması gerektiğini unutmayın. İşte, bu sizin başlangıç pozisyonunuz olacak. Ardından aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Vücudunuzu dik tutarak, dirseklerinizi aşağı indirin. Kendinizi olabildiğince yükseğe çekmek için pazı ve sırt kaslarınızı kasın.
- Avuçlarınız çene hizasına gelene dek kendinizi yukarıya doğru çekin.
- Yavaşça tam kol boyuna kadar kendinizi aşağı bırakın.
“Assisted chin up egzersizi nasıl yapılır?” ile ilgili daha fazla egzersiz videosu, kişiye özel antrenman programları ve daha fazlası için aşağıda yer alan butona tıklayarak hemen MAC+ uygulamasını telefonunuza indirin!
2. Assisted Chin Up Hangi Bölgeleri Çalıştırır?
Assisted chin up üst kollarda özellikle dirsek ve omuzların arasında yer alan bisepslerin gelişmesi için etkilidir. Omuzlarda dış kısmında yer alan posterior deltoid kasları da bu egzersiz sırasında çalışır. Egzersiz sırasında sırt bölgesinden destek alındığı için bu bölgenin de üst kısımdaki majör ve alt kısımdaki latissimus dorsi kasları güçlenir.
3. Assisted Chin Up Yararları
- Assisted chin up özellikle omzun dış kısmında yer alan kasların gücünü artırmaya destek verdiği için duruşu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Sırt kaslarını hedef alırken tüm üst vücudun çalışmasına destek veren bir egzersiz olduğu için genel kondisyonun iyileşmesine katkı sağlar.
- Kondisyonu artırdığı gibi zihinsel dayanıklılığı da güçlendirebilir.
4. Assisted Chin Up Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Assisted chin up, doğru yapıldığında etkili sonuçlar elde edebileceğiniz zorlu bir egzersizdir. Egzersizi başından itibaren omuzlarınızın aktif olduğundan emin olun. Omuzlarınız geç devreye girerse, eklem ve tendonları zorlayarak kendinizi yukarı çekersiniz. Sekans boyunca gücü omuz ve kürek kemiğinden almak en faydalı olandır. Doğru hareket için bir kalemi kürek kemiklerinizin arasına sıkıştırdığınızı ve düşmesine izin vermeden hareketi gerçekleştirmek zorunda olduğunuzu hayal edin.
5. Assisted Chin Up Yaparken Bu Hataları Yapmayın
- Tekrarlarınızı kısıtlayarak işe başlayın. Gereksiz seriler yapmak vücudunuzu olması gerekenden daha fazla zorlayabilir.
- Çenenizi avuç hizasına getirdiğinizden emin olun. Boynunuzu dışarı çıkarmadan çenenizi tam olarak kaldıramadığınızı fark ederseniz hareketi yanlış yapıyor olabilirsiniz.
- Çok hızlı hareket etmeyin. Kaslarınızı tam olarak devreye sokmak için hareketi yavaş ve kontrollü şekilde tamamlayın.
ÖNE ÇIKANLAR

Gün boyunca enerjik olmanız gereken zamanlarda bile sürekli yorgun ve uykulu hissetmek yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu duruma uyuma isteği duymak da eşlik ederse günlük işlerinizi tamamlamakta oldukça zorlanabilirsiniz. Enerji düşüklüğünün bu yansımaları genellikle fiziksel ve zihinsel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Yetersiz uyku, beslenme …

Fitness dünyasında çığır açan ekipmanlardan biri olan kürek makinesi, sağlık ve formda kalma yolculuğunuzda etkili bir müttefik olabilir. Çok yönlü cihazlardan biri olarak bilinen makine, kardiyovasküler dayanıklılığı artırırken aynı zamanda üst ve alt vücut kaslarınızı da güçlendirir. Kürek çekmek, ritmik hareketlerden …

Sosyal destek, sosyal etkileşim ve sosyal bağlantılar bireylerin hem fiziksel hem de mental sağlıklarını destekleyerek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur. Sağlam aile bağları, güçlü topluluk ilişkileri ve aktif sosyal etkileşimler “longevity” olarak bilinen uzun yaşam süresini olumlu yönde …