Kabak Detoksu Tarifi
Hızlı şekilde kilo vermek ve fit bir görünüme kavuşmak hemen herkesin hayali. Detoks programları da hızlı şekilde kilo verme sürecini destekleyen uygulamalardan biri. Kabak detoksu vücuttaki toksinleri uzaklaştırmaya, bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmeye ve kilo vermeye yardımcı olduğu için sıkça tercih edilen detoks programları arasında yer alıyor. Kabak detoksunun sağlık açısından faydalarına ve kabak detoksu tarifi detaylarına birlikte bakalım.

İÇİNDEKİLER
Kabak Detoksu Nedir?
Kabak, içerisinde A, B, C, E ve K vitaminleri, magnezyum ve demir gibi mineraller bulunan, lif yönünden zengin ve bol su içeren az kalorili bir sebzedir. Kilo verdiren kabak detoksu, kabak içeren tariflerle beslenilen ve genellikle birkaç gün süren kısa süreli popüler bir detoks yöntemidir.
Kabak Detoksu Ne İşe Yarar?
Kabak düşük kalorili bir sebzedir ve bu nedenle diyet listelerinde sıklıkla tercih edilir. Kabak detoksu faydaları şunlardır:
- Kabağın içerisinde bulunan yüksek oranda su ve zengin lif içeriği vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
- Zengin lifli yapısı bağırsak hareketlerini artırır ve sindirim sistemini düzenler. Böylece bağırsak sağlığı desteklenir.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Kabağın lifli yapısı tok tutma özelliğine de sahiptir. Bu sayede kilo verme süreci desteklenmiş olur.
- Beta karoten ve luteini de içeren kabak göz sağlığını destekler, idrar söktürücü özellik gösterir ve böbrek sağlığını iyileştirir.
Kabak detoksu kısa süreli uygulanması gereken bir programdır. Uzun süreli uygulandığında önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kabak detoksu zararları arasında ise yetersiz beslenmeye bağlı halsizlik, yorgunluk gibi sorunlar yer alabilir.

Kabak Detoksu Nasıl Yapılır? Tarif Listesi Nedir?
Kabak detoksu yapmak için birçok farklı tarif bulmak mümkündür. Kabak detoksu için hazırlanan tarifler genellikle öğle ve akşam öğünlerinde tüketilir. İşte kolayca hazırlayabileceğiniz kabak detoksu tarifi:
Kabak Sote
Malzemeler:
- 2 adet orta boy kabak
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
- 2 yemek kaşığı yağsız yoğurt
- Baharat
- 2 adet ceviz içi
Hazırlanışı:
- Kabakları yıkayın ve kabuklarıyla birlikte rendeleyin.
- Rendelenmiş kabakları yağsız tavada 5 dakika soteleyin.
- Damak zevkinize göre dilediğiniz baharatları ekleyin ve soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra üzerine yoğurt, dereotu ve cevizi ekleyerek servis edin.

Kabak detoksu listesi ise şöyledir:
1.Gün:
Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim yağsız beyaz peynir, bol yeşillik.
Öğle: Kabak sote.
Ara Öğün: Kefir ve 1 porsiyon meyve.
Akşam: Kabak sote.
2. Gün:
Sabah: Yağsız omlet, dereotu, 1 dilim yağsız beyaz peynir, 3-5 adet tuzsuz zeytin.
Öğle: Kabak sote.
Ara Öğün: 1 adet meyve.
Akşam: Kabak sote.
3. Gün:
Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim yağsız beyaz peynir, bol yeşillik.
Öğle: Kabak sote.
Ara Öğün: 1 adet meyve, 8 adet badem.
Kabak Detoksu Kaç Kaloridir?
Zayıflamak için kabak detoksu sıkça tercih edilen yöntemlerden biridir. Bir adet orta boy (150 gram) kabak ortalama 29 kalori içerir. 1 çorba kaşığı yağsız yoğurt ise yaklaşık 20 kalori civarındadır. 50 gram dereotunda yaklaşık 9 kalori ve 2 adet cevizde 66 kalori bulunur. Bu durumda tarife göre hazırlanmış bir öğünlük kabak detoksunda yaklaşık 173 kalori bulunur.

Kabak Detoksu Kimler için Uygundur?
Kabak detoksunu, sağlıklı olan, herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan herkes rahatlıkla uygulayabilir. Kilo vermek isteyen, ödem atmak ve vücudunu toksinlerden arındırmak isteyenler için de kabak detoksu uygundur. Sporcular da belirli şartlar altında kabak detoksu yapabilirler. Detoks süresi boyunca vücut fazlaca su kaybedeceğinden yoğun enerji sarf edilecek egzersiz programlarına ara verilmelidir. Bunun yerine daha hafif egzersizler yapılabilir.
Kabak detoksunun kronik hastalığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler tarafından uygulanması önerilmez. Çocuklar ve yaşlılar için de kabak detoksu uygun değildir. Kabak detoksuna başlamadan önce mutlaka doktora danışmanız önerilir.

Kabak Detoksu Kaç Gün Yapılmalıdır?
Kabak detoksu yapılışı için süre önemli bir noktadır. Kabak detoksu en fazla 3 gün yapılabilir. Daha uzun süren detokslarda vücudunuzun dengesi bozulabilir. Kabak detoksu sırasında bol su içmeye de özen göstermeniz çok önemlidir. 3 günlük kabak detoksu sonrasında yeniden detoksa başlamak için mutlaka 1 ay ara vermelisiniz.
Kabak Detoksu Kilo Verdirir mi?
Kabak detoksu kilo vermeye yardımcı olan bir detoks programıdır. Kilo vermek için kabak detoksu yapanlar günde en az 2 litre su içerek, 30 dakika yürüyüş yaparak ve hamur işi, şekerli besinler ve paketlenmiş yiyeceklerden uzak durarak kilo verme süreçlerini kolaylaştırabilir. Kabak düşük kalorili bir sebze olmasına rağmen yağ yakma özelliğine sahip değildir. Ancak kabak detoksu tarifi sayesinde ödem ve toksin atarak yağ yakım sürecinizi destekleyebilirsiniz. Kilo verme sürecini desteklemek için kabak detoksu dışında detoks suyu yapımı ile de farklı detoks programları uygulayabilirsiniz. Kabak detoksu sonrası beslenme sürecinde ise mutlaka vücudunuzun vitamin ve mineral dengesini destekleyecek, zengin bir beslenme düzeni oluşturmaya dikkat etmelisiniz.
ÖNE ÇIKANLAR

Gün boyunca enerjik olmanız gereken zamanlarda bile sürekli yorgun ve uykulu hissetmek yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu duruma uyuma isteği duymak da eşlik ederse günlük işlerinizi tamamlamakta oldukça zorlanabilirsiniz. Enerji düşüklüğünün bu yansımaları genellikle fiziksel ve zihinsel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Yetersiz uyku, beslenme …

Fitness dünyasında çığır açan ekipmanlardan biri olan kürek makinesi, sağlık ve formda kalma yolculuğunuzda etkili bir müttefik olabilir. Çok yönlü cihazlardan biri olarak bilinen makine, kardiyovasküler dayanıklılığı artırırken aynı zamanda üst ve alt vücut kaslarınızı da güçlendirir. Kürek çekmek, ritmik hareketlerden …

Sosyal destek, sosyal etkileşim ve sosyal bağlantılar bireylerin hem fiziksel hem de mental sağlıklarını destekleyerek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur. Sağlam aile bağları, güçlü topluluk ilişkileri ve aktif sosyal etkileşimler “longevity” olarak bilinen uzun yaşam süresini olumlu yönde …