Sporcu Kalbi Nedir?
Profesyonel sporcuların bedenleri, yıllar boyu yaptıkları yoğun antrenmanlar ve fiziksel aktiviteler sayesinde sadece kas gruplarıyla sınırlı kalmayan bir dönüşüm geçirir. Organlarından kaslarına, dolaşım sisteminden metabolizmalarına kadar vücutlarının tamamı spora adapte olur. Bu dönüşümün en dikkat çekici örneklerinden biri ise “sporcu kalbi” olarak adlandırılan durumdur. Siz de “Sporcu kalbi nedir?”, “Sporcu kalbi belirtileri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız içeriğimize göz atabilirsiniz.

İÇİNDEKİLER
Sporcu Kalbi Özellikleri Nelerdir?
Düzenli olarak spor yapan biri ile daha hareketsiz yaşam süren bir kişinin kalbi arasında en temelde iki fark göze çarpar. Sporcu kalbi özellikleri arasında öne çıkan bu iki durum şu şekilde özetlenebilir:
- Sürekli antrenman halinde olan sporcuların kalbi büyür, kas dokuları güçlenir. Bahsettiğimiz bu büyüme kalbin hareketsiz birine kıyasla bir defada daha fazla kan pompalamasına neden olur, böylece vücut ihtiyacı olan oksijeni ve besin maddelerini daha etkin bir şekilde taşıyabilir. Bu anlamda spor yapanlarda kalp büyümesi durumu sıklıkla görülür.
- Dinlenme anlarında ise sporcuların kalbi daha yavaş atar. Brakardi (yavaşlayan nabız) adı verilen bu durumda kalp hareket anlarında çok daha fazla kan pompaladığından dinlenirken daha az çalışır. Spor yapmayan birinin dinlenme anlarında nabzı 60-100 atım/dk arasında değişirken spor yapan birinde bu 40-60 olabilir.

Sporcu Kalbi Belirtileri Nelerdir?
Kalp büyümesi ve brakardiye ek olarak sporcu kalbi sendromu kendisini fark belirtilerle de gösterir:
- Sporcu kalbi vücudun ihtiyacı olan oksijeni çok daha verimli bir şekilde taşıdığından performansı da artırır. Böylece kişi oldukça efor gerektiren egzersizlerde daha az yorgunluk hisseder ve çok daha dayanıklı hale gelir.
- Düzenli spor damarların esnekliğini artırdığından sporcuların tansiyonları normalde biraz daha düşük olabilir.
- Egzersiz anlarında kalp atışı oldukça hızlanır fakat bu tamamen kontrollü bir süreçtir. Özellikle yoğun ve en etkili kardiyo hareketleri yapıldığında nabız 180-200 arasında seyredebilir.
- Sporcu EKG sonuçlarında bazı farklılıklar olabilir. T dalgası değişiklikleri, ST segmentindeki varyasyonlar bunlar arasında sayılabilir.
Tüm bu belirtiler düzenli egzersiz yapan sporcular açısından bakıldığında oldukça olağan durumlardır. Bu sebeple düzenli spor, vücut geliştirme kalp büyümesi gibi durumlara sebebiyet verse de bu büyüme hastalık olarak değerlendirilemez. Dolayısıyla “sporcu kalbi hastalığı” gibi bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Öte yandan düzenli egzersiz bırakıldığında kalp zamanla eski haline de dönmeye başlar.

Doğru yoga matı seçimi, yogadan alınan verimi artıran ve pratiği daha konforlu hale getiren önemli bir unsurdur. Matın malzemesi, kalınlığı, yüzey yapısı ve taşınabilirlik özellikleri gibi faktörler bireysel ihtiyaçlara göre değerlendirilerek seçilmelidir. Uygun bir mat hem dengeyi destekleyerek sakatlanma riskini azaltır hem de uzun vadede pratiğe olan bağlılığı güçlendirir. Özellikle düzenli yoga yapanlar ve yoga grup dersi katılımcıları için doğru mat seçimi, hijyen ve konfor açısından büyük avantaj sağlar.
Sporcu Kalbi Nasıl Olur?
Düzenli ve yoğun fiziksel antrenmanlara bağlı olarak kalpte bazı yapısal ve işlevsel değişikliklerle karşılaşmamız mümkündür. Bu anlamda sporcu kalbi adı verilen kalbin kasları güçlenir, odacıkları büyür ve bir kerede daha fazla kan pompalayarak vücuda oksijen ve besin taşır. Bu adaptasyon sporcuların dayanıklılığı ve spordan verim alınması için gerekli olan doğal bir uyum sürecidir.
Sporcu Kalbi Dakikada Kaç Atar?
Fiziksel egzersizin yoğunluğuna da bağlı olarak sporcu kalbi aktivite sırasında 180-200 atık/dk’ya çıkabilir. Dinlenme esnasında ise 40-60 arasında çok daha düşük bir nabız görülür. Bu düşük dinlenme nabzı, sağlıklı bir adaptasyonun göstergesidir fakat özellikle 40’ın altına inen aşırı yavaş nabız görülüyorsa ya da egzersiz sırasında beklenmedik çarpıntılar hissedilirse bir uzman tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Bu anlamda egzersiz anlarında sporcuların düzenli olarak nabız hesaplama yapması oldukça önemlidir.

Spor Kalp Büyümesi Yapar mı?
Detaylarına da değindiğimiz üzere düzenli ve yoğun fiziksel antrenmanlar kalp büyümesine neden olabilir. Fakat “sporcu kalbi” olarak bahsettiğimiz bu büyüme, genellikle sağlıklı bir adaptasyon sürecinin parçasıdır. Düzenli egzersizin bir sonucu olarak kalbin yapısal ve işlevsel olarak güçlenmesini ifade eden sporcu kalbi oldukça doğal bir durumdur. Öte yandan spor yaşamınızın temel parçalarından biriyse mutlaka düzenli olarak sağlık kontrolleri, EKG, EKO ve stres testlerini içeren detaylı kardiyolojik değerlendirmeler yaptırmanız gerekir. Bilinçli olarak hareket edilip düzenli kontroller yaptırıldığı taktirde, sporun kalp üzerindeki olumlu etkilerinden güvenle faydalanılabilir.

ÖNE ÇIKANLAR

Gün boyunca enerjik olmanız gereken zamanlarda bile sürekli yorgun ve uykulu hissetmek yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu duruma uyuma isteği duymak da eşlik ederse günlük işlerinizi tamamlamakta oldukça zorlanabilirsiniz. Enerji düşüklüğünün bu yansımaları genellikle fiziksel ve zihinsel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Yetersiz uyku, beslenme …

Fitness dünyasında çığır açan ekipmanlardan biri olan kürek makinesi, sağlık ve formda kalma yolculuğunuzda etkili bir müttefik olabilir. Çok yönlü cihazlardan biri olarak bilinen makine, kardiyovasküler dayanıklılığı artırırken aynı zamanda üst ve alt vücut kaslarınızı da güçlendirir. Kürek çekmek, ritmik hareketlerden …

Sosyal destek, sosyal etkileşim ve sosyal bağlantılar bireylerin hem fiziksel hem de mental sağlıklarını destekleyerek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur. Sağlam aile bağları, güçlü topluluk ilişkileri ve aktif sosyal etkileşimler “longevity” olarak bilinen uzun yaşam süresini olumlu yönde …