Hindistan Cevizi Yağı Faydaları ve Kullanımı
Hindistan cevizi yağı, hem sağlık hem de zindelik için sayısız fayda sunan benzersiz yağ asitleri ve antioksidan karışımlarıyla uzun yıllardır hem yemek pişirme hem de güzellik rutinlerinde popüler bir içerik olarak biliniyor. Olgun hindistan cevizlerinden elde edilen bu çok yönlü yağ, pişirme ve fırınlama işlemlerinden cilt ve saç bakımına kadar pek çok kullanımı nedeniyle birçok alanda temel gıda maddesi olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu mucizevi içeriği bu kadar özel yapan şeyin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?
İÇİNDEKİLER
Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Hindistan cevizi yağı meyvenin iç kısmından elde edilen tropikal bir yağdır. Mağazalarda hem saf hem rafine türlerine rastlamak mümkündür. İşlenmemiş hindistan cevizi yağı rafine edilmiş türlerine oranla daha az işlenir ve bu durum tatlı bir lezzetin ortaya çıkmasını sağlar. Rafine hindistan cevizi yağı daha fazla işlemlerden geçerek daha nötr bir kokuya ve tada ulaşmasını sağlar. Rafine türleri dengelenmiş lezzet oranı sayesinde yemeklerde yağ olarak kullanılabilir.
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağına ait besin değerleri şu şekildedir[1]:
- Kalori: 104
- Protein: 0 gr
- Yağ: 11.5 gr
- Doymuş yağ: 9.6 gr
- Karbonhidrat: 0 gr
- Lif: 0 gr
- Şeker: 0 gr
Hindistan cevizi yağı diğer yemeklik yağlara benzer bir beslenme profiline sahip olsa da temel fark içerdiği belirli yağ türlerinde yatar. Soğukta ve oda sıcaklığında farklı formlarda bulunan hindistan cevizi yağı, %100 oranında yağ %80-90’ı doymuş yağ içerir[2]. Mevcut yağı, yağ asitleri adı verilen daha küçük moleküllerden meydana gelir ve bu nedenle içeriğinde birkaç türde doymuş yağ asidi bulunur. Baskın yağ laurik asittir(%47), yağ içeriğinin kalan kısmını ise miristik ve palmitik asitler oluşturur. Eser miktarda ise tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Hindistan cevizi yağı kolesterol ya da lif içermez. Az miktarda vitamin, mineral ve bitki sterollerini muhafaza eder. Bitki sterolleri, kan kolesterolünü taklit edebilecek bir kimyasal yapıya sahiptir ve vücutta kolesterol emilimini olabildiğince engellemeye yardımcı olur[3].
Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?
Hindistan cevizi yağı sahip olduğu bir dizi kullanım alanı ile çok yönlü yağlar arasında yer alır. Sağlıktan cilt bakımına mutfaktan kişisel bakım prosedürlerine uzanan kullanım alanı ile hindistan cevizi yağı birçok farklı özelliğe sahiptir[4].
Cildi UV Işınlarından Korur
Cildinize uyguladığınız bir miktar hindistan cevizi yağı güneşin sağladığı UV ışınlarına karşı koruyuculuk sunar. UV ışınlarının yaklaşık %20’sini bloke edebilen hindistan cevizi yağı böylelikle cilt kanseri, kırışıklık ve leke gibi sağlık risklerine karşı önlem almanızı sağlar.
Metabolizmayı Hızlandırır
Hindistan cevizi yağı orta zincirli trigliseritler (MCT) içerir. Bu, hızla emilen ve yakılan kalori miktarını artırabilen yağ asitleri içerdiği anlamına gelir. 15-30 gr MCT, 24 saatte yakılan kalori miktarını ortalama 120 kat artırma özelliğine sahiptir.
Yüksek Sıcaklıklarda Kullanılabilir
Hindistan cevizi yağı yüksek doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özellik hindistan cevizi yağının yüksek ısıda pişirme amaçlı kullanım için uygun bir yağ olduğuna işaret eder. Doymuş yağlar, bitkisel yağlarda mevcut olan çoklu doymamış yağ asitlerinin tam tersine, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında dahi yapısını korur.
Diş Sağlığını İyileştirir
Hindistan cevizi yağı diş plakları, diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarına neden olan streptococcus mutans adlı bakterilere karşı koruyucu etki gösterebilir.
Cilt Tahrişini ve Egzamayı Azaltır
Hindistan cevizi yağı, dermatit ve diğer cilt bozukluklarını en az mineralli yağlar ve diğer nemlendiriciler kadar güçlü şekilde iyileştirebilir. Özellikle egzamaya sahip kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda hindistan cevizi yağı ile tedavi edilen kişilerin %47’sinde gelişmeler görülmüştür.
Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir
Hindistan cevizi yağında bulunan MCT’ler karaciğer aracılığıyla parçalanır ve beyin için alternatif birer enerji kaynağı görevi görebilen ketonlara dönüştürülür.
Sağlıklı Sosların Hammaddesidir
Üretilen çoğu mayonez soya fasulyesi yağı ve ilave şeker içerir. Ancak hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile yapılan mayonezler düşük kalorili ve sağlıklı bir alternatif haline gelir.
Cildi Nemlendirir
Bacaklar, kollar ve dirsekler gibi çabuk kuruyan ve yıpranan bölgeler için nemlendirme işlemini hindistan cevizi yağı ile yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra çatlayan topuklarınızı nemlendirmek ve eski formuna kavuştururken hindistan cevizi yağı ile başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Enfeksiyonlarla Savaşmaya Yardımcı Olur
Saf hindistan cevizi yağı enfeksiyonlarla savaşabilecek kapasiteye sahip antibakteriyel içeriği barındırır. İçeriğindeki ana yağ asidi olan laurik asit, özellikle mayalarla savaşma konusunda oldukça yeteneklidir.
İyi Kolesterolü Artırır
Hindistan cevizi yağı HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyelerini yükselmeye yardımcı olur. Obezite hastaları üzerinde yapılan araştırmalar hindistan cevizi yağı tüketen grupta HDL oranlarının arttığını, soya fasulyesi yağı tüketen grupta ise HDL oranlarının azaldığını göstermiştir.
Saçları Yıpranmaya Karşı Korur
İçerdiği mineraller sayesinde hindistan cevizi yağı saçların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Şampuanlamadan önce veya sonra saça uygulanan hindistan cevizi yağı saçtaki protein kaybını önemli ölçüde azaltabilir.
Yara İyileşmesini Hızlandırır
Cildin önemli bir bileşeni olan kollajen üretimi, yara iyileşmesinden cilt hücrelerinin yenilenmesine kadar birçok önemli görev üstlenir. Hindistan cevizi yağı enflamatuar belirtilerini azaltmaya ve kollajen üretimini artırmaya yardımcı olabilir.
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?
Sağlığa faydaları nedeniyle popülaritesi gün geçtikçe artan hindistan cevizi yağı, birçok hastalığı önleme özelliğiyle de adından sıkça söz ettirir. Kanıta dayalı faydalarını öğrendikten sonra siz de hem mutfağınızda hem bakım çantanızda hindistan cevizi yağına yer açmak isteyebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı faydaları aşağıdaki gibidir:
- Yağ yakımı: İçerdiği MCT sayesinde vücudun yaktığı kalori miktarının artmasına yardımcı olur.
- Enerji kaynağı: Orta zincirli trigliseritler (MCT) hemen kullanılabilen birer enerji kaynağıdır. Uzun zincirli trigliseritlere (LCT) oranla MCT’ler doğrudan karaciğere gider ve karbonhidratlarla aynı kullanım sürecine girerek enerji kaynağı haline gelir.
- Antimikrobiyal etki: MCT’lerin %50’sini oluşturan laurik asit, içeriği hindistan cevizi yağının antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olmasını sağlar.
- Kardiyovasküler hastalıklar: Doymuş yağlardan yüksek olan hindistan cevizi yağı LDL olarak bilinen kötü kolesterolün HDL’ye çevrilmesine yardımcı olur.
- Böbrek fonksiyonları: İYE olarak bilinen böbrek enfeksiyonlarını, içerisinde bulunan MCFA’ların bakteriler üzerindeki lipidi bozarak antibiyotik etki göstermesi sonucu azaltır.
- Bağışıklık sistemi: Kandidayı azaltma, bakterilerle savaşma ve virüsleri önleyici ortam oluşturma özelliğine sahip lauranik asit, hindistan cevizi yağının mantar, virüs ve parazitlere karşı koruyucu özellikte olmasını sağlar.
- Hormonal denge: Menopoz döneminde tüketilen hindistan cevizi yağı içerdiği laurik asit sayesinde östrojen seviyelerini destekler.
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Hem yemeklerde hem de doğal bir bileşen olarak tüketebileceğiniz hindistan cevizi yağının her evde bulundurmaya değer birçok faydasından söz etmek mümkündür. Bilinen en yaygın kullanımlarından birisi, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle, yüksek sıcaklıklarda pişirilen yemek tarifleridir. İçeriğinde %40 oranındaki laurik asit sayesinde yüksek ısıda okside olmaz, kızartma ve körili yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle Güney Doğu Asya mutfağında temel bir bileşen olarak tercih edilir. Oda sıcaklığında katı forma geçmesi nedeniyle fırın tepsilerini yağlarken bile kullanabilirsiniz.
Yüksek yağ ve düşük karbonhidrat oranlarıyla bilinen ketojenik diyetlerin temel maddelerinden biri de hindistan cevizi yağlarıdır. Hindistan cevizi yağında mevcut olan orta zincirli yağ asitleri, vücudun beyin için önemli bir alternatif enerji kaynağı olan ketonlara dönüşebilir. Bunun yanı sıra vücudu uyanık ve odaklanmış hissetmeye teşvik eden kahvenin sabah etkisini artırmak için de fincanınıza 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz.
Vücut dokuları üzerinde iyileştirici etkiye sahip hindistan cevizi yağı bu özelliğini rafine edilmemiş formundan alır. Sert yüzeylerle sürekli temas eden ve sık kuruyan bölgeler için harika bir nemlendirici ve besleyici olmasının yanı sıra makyaj temizleyicisi olarak da kullanılmaya uygundur. Özellikle duştan sonra vücudunuzdaki suyun bir kısmını hapsetmek ve cildin nemini korumasına yardımcı olmak amacıyla masaj yaparak uygulayabilirsiniz[5].
Hindistan Cevizi Yağının Cilde ve Saça Faydaları
- Mutfağın yanı sıra banyo ve yatak odası raflarında da sık sık yer almaya başlayan hindistan cevizi yağının cilt ve saça sunduğu faydalar, doğal içeriğinden gelir. İçerdiği yağlar yaşlanmayı geciktirirken, cildin ve saçın zarar görmesini önlemeye yardımcı olan yağ asitleri ve antioksidanlar bakımından zengindir[6].
- Cildi sağlıklı tutmaya ve kızarıklık, dermatit ile saç dökülmesine sorumlu olabilecek alerjiler veya enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir[6].
- Kuru ve karma cilt tiplerinde aşırı aktif yağ üreten bezleri dolaylı olarak baskılayarak etki gösterir[6].
- Maske veya temizleyici olarak da kullanıldığında ciltte pürüzsüz ve yumuşak bir his bırakarak ihtiyacınız olan cilt bakımını karşılamanıza yardımcı olur[6].
- Nem koruyucu özelliği sayesinde saçlar üzerinde de birçok etkiye sahiptir. Kuru ve kaşıntılı saç derisi, kepek, saç dökülmesi ve elektriklenme sorunlarını içerdiği yağ asitleri sayesinde azaltır[6].
- Çatlamış dudaklar, kuru el yüzeyi ve kırılgan tırnaklar için gerekli bakımı sağlamaya yardımcıdır[6].
- Düzenli olarak boyanan saçlarda oluşan kuruluğu ve kırılmayı gece bakımı olarak uygulanacak hindistan cevizi yağı ile onarmak mümkündür[6].
Hindistan Cevizi Yağı Saça ve Cilde Nasıl Uygulanır?
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Hindistan cevizi yağı kolaylıkla akışkan forma gelebilen bir yapıya sahip olduğundan bakım rutininize başlamadan önce uygun ve rahat kıyafetler giymeniz gerekebilir. 3-5 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını bir kaseye aldıktan sonra elinizle eritebileceğiniz gibi kısık ateşte de kısa sürede sıvı forma getirebilirsiniz. Parmaklarınızı kullanarak ve yağı kafa derisinden mümkün olduğunca uzak tutarak saçın orta ve alt kısmına uygulayın. Özellikle ince telli saçlara sahipseniz yalnızca saç uçlarına uygulamak yeterli olacaktır. Saçınızı en az 2 saat veya bir gece boyunca kapalı kalacak şekilde sarın. Sonrasında yağdan tamamen arındırmak için saçınızı iki veya üç defa yıkayın. Yıkama sonrası doğal şekilde kurumasına izin verebilir veya orta sıcaklık ayarına getirdiğiniz bir saç kurutma makinesi yardımıyla bakım işlemini tamamlayabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
Hindistan cevizi yağını yüze peeling olarak veya cilde doğal bir nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz. Bezelye büyüklüğünde bir parça aldıktan sonra parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulayarak göz altı ve kırışık bölgeler üzerine uygulayın. Kaş arası, şakaklar ve diğer bölgelerin nemlendirilmesi için aynı miktarı dairesel hareketlerle cilde yedirin. Bunun yanı sıra özellikle rafine edilmemiş hindistan cevizi yağını çatlamış dudakları nemlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Yüz kremi olarak kullanmak için ise duştan sonra veya yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra bozuk para büyüklüğünde bir parçayı dairesel hareketler cildinize yayın ve 10 dakika kadar emilmesini bekleyin[7].
- 1. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/coconut-oil-health-benefits-nutrition-facts-uses-more/
- 2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/
- 3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/
- 4. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
- 5. https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-uses
- 6. https://www.dermstore.com/blog/top_ten/benefits-coconut-oil-skin-hair/
- 7. https://www.wikihow.com/Use-Coconut-Oil-on-Your-Hair-and-Skin
SIKÇA SORULAN SORULAR
Hindistan cevizi yağının cilde faydaları nelerdir?
Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır?
Hindistan cevizi yağı yüze sürülür mü?
Hindistan cevizi yağı leke yapar mı?
ÖNE ÇIKANLAR
Kahve tutkunlarının vazgeçilmezi olan latte çeşitleri arasında özellikle kış aylarının favori içeceklerinden biri toffee nut latte’dir. Karamel ve fındık aromasının espresso ile muhteşem uyumunu yakalayan bu içecek, hem kafelerde hem de evde hazırlanabilen lezzetli bir alternatif sunar.
Kan şekeriniz gün boyu kendinizi nasıl hissettiğiniz ile enerji seviyelerinizi önemli ölçüde etkiler. Kan şekeri seviyesini korumak ise uzun vadeli sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Birçok etken kan şekeri seviyenizin değişmesine neden olabilir. Bunlardan biri de beslenme şeklidir. Yaşam tarzınızı oluşturan seçimlerin içinde …
Kilo kaybı ve sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atmanın gerektiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki 10 bin adımın kalori yakma potansiyelini tam olarak biliyor musunuz? Günde 10.000 adım yürüme fikri, dünya çapında da popüler hale gelen bir fitness hedefi haline geldi. Başlangıçta insanları …