YAŞAM

En Popüler ve Eğlenceli 12 Kış Sporu

Yaz ayları açık hava sporları için ideal görünse de kış aylarında da form tutmaya devam edebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz pek çok spor çeşidi vardır. Soğuk havada motive olmak, sıcak yataktan kalkıp soğukla yüzleşmek caydırıcı olabilir. Ancak birçok sporcu ve antrenöre göre kötü olan hava değil yanlış seçilmiş kıyafetlerdir. Bu nedenle hava şartlarına uygun giysiler seçerek kış sporlarını keyifli bir şekilde tamamlayabilir ve soğuğa karşı dayanıklılık kazanmak ya da antrenmanlarınızdan geri kalmamak için dilediğiniz sporu yapabilirsiniz. İşte kış sporlarını yaparken dikkat etmeniz gerekenler ve tercih edebileceğiniz kış sporları!

22 Ağustos 2022 9 dk
En Popüler ve Eğlenceli 12 Kış Sporu

1. Kışın Hangi Sporlar Tercih Edilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Özellikle sonbahar ve kış aylarında doğa sporları yapmanız tavsiye edilir, çünkü düşük sıcaklıklarda koşmak, bisiklete binmek ve yüzmek sizi daha zinde, güçlü ve rahat hale getirebilir. Kış aylarında pek çok spora devam etmek ve soğuk havadan yararlanarak antrenman seçeneklerinizi genişletmek mümkün. Kayak, koşu, buz pateni, snowboard gibi seçenekler hem uygun ortamların oluşturulduğu kapalı mekanlarda hem de açık havada yapılabilecek kış sporlarıdır. Uygun koşullarda yapıldığında açık hava, sporunuzu daha eğlenceli hale getirebilir. Bu nedenle giydiklerinize dikkat ederek evden çıkmanız gerekir, çünkü kış koşullarında dayanıklılık, performansınızı birçok yönden artırır. Aşağıda, antrenmanınızı en iyi şekilde nasıl yapabileceğiniz ve soğuktan etkilenmemek için nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair püf noktalar mevcuttur. Kışın açık havada spor yapmaya devam edebilmek için 6 ipucu şu şekildedir:

Hava 10 Derece Daha Sıcakmış gibi Giyinin

+10 derece kuralını kullanın. Algılanan sıcaklığınız her zaman dış sıcaklıktan yaklaşık 10 derece daha yüksektir. Bu nedenle kıyafetlerinizi buna göre ayarlamalı ve spor esnasında vücut ısınızın yükseleceğini unutmamalısınız. Vücut ısınız yükseldiğinde çok kalın kıyafetler tercih etmeniz terleyeceğiniz ve antrenmanınızın olumsuz etkileneceği anlamına gelebilir. Bu nedenle tavsiye edilen; termal ve katmanlı giysiler tercih etmeniz yönündedir.

Hareket Etmeye Devam Edin

Eğitmenleriniz elbette motive olmanızı ve hareket etmeye devam etmenizi sağlar. Ancak tek başına spor yapıyorsanız devam etmek zorlayıcı olabilir. Ancak zor olsa da durmamanız gerekir. Bunun yerine sporu daha düşük bir yoğunlukta yapmaya devam edebilirsiniz. Aynı şey sakinleşmek için de geçerlidir. Çünkü hareketsiz durmak soğuk hava koşullarında terinizin ve kaslarınızın soğumasına neden olur.

Hedef Belirleyin

Hedef belirlemek motive edicidir. Bir koşu yarışına kaydolun veya birlikte bir hedef için çalışabileceğiniz bir spor kulübüne katılın. Bu size yön verir ve eğitim seanslarınızı etkili bir şekilde gerçekleştirmeniz için sizi motive eder. Hedef belirlerken spesifik olun, belirsiz hedefler göz ardı edilebilir. Bu şekilde hedefinizi zamanında tanımlayın ve hangi antrenmanı planladığınızı not edin.

Uyku Saatlerinize Dikkat Edin

Kışın soğuk algınlığına ve genel halsizliğe daha yatkınsanız, spora ek olarak iyi bir gece uykusu almanız gerekebilir. Dinlenmiş bir şekilde uyanmak için yatmadan bir saat önce yorucu işleri bırakmakta fayda vardır. Bu sayede antrenman için gerekli enerjiye sahip olabilir ve daha dinç bir şekilde güne başlayabilirsiniz.

İyi Bir Isınma Yapın

İyi bir hazırlık pek çok şey için hem motive edici hem de sürekliliği sağlamak için oldukça faydalıdır. Kışın egzersiz yapacaksanız ve hava biraz soğuksa sakatlanmamak için kaslarınızı iyi ısıtmak her zamankinden daha önemli olabilir. Çünkü düşük hava sıcaklığı nedeniyle daha uzun süren ya da daha yoğun bir ısınmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Açık hava sporlarında on beş dakika içinde ısınmanız önemlidir.

Hafif Yemekleri Yiyin

Spor yapmak vücudunuza iyi bakmanın en popüler yollarından biridir. Bununla birlikte vücudunuzun doğru beslenmeye de ihtiyacı var. Bu nedenle, iyi ve eksiksiz beslenmeyi sağlamak için spor planları yapmanız, öncesi ve sonrasında yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Doğal, işlenmemiş ve taze gıdalar gibi spor yaparken sizi destekleyecek ürünleri tercih edebilirsiniz.

en popüler kış sporları

2. En Popüler 12 Kış Sporu

Kışın düşük hava koşulları sizi evde kalmaya ikna etse de başladıktan sonra gerçekten eğlenebileceğiniz ve aynı zamanda form tutmaya devam edebileceğiniz bazı sporlar vardır. Hem arkadaşlarınızla ya da ailenizle hem de tek başınıza keyifli zaman geçirebileceğiniz açık havada yapılan spor çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Kış aylarında açık havada olmak istemeseniz bile sporun tadını çıkarabilirsiniz. Dışarısı soğukken salonda spor yapmak için bir salon ya da tesis seçmeniz yeterlidir. Snowboard gibi bazı sporlar tam bir kış sporudur ve açık havadan yararlanmanın en iyi yollarından biridir. Ancak kapalı alanlarda yapabileceğiniz takım ya da tek başına yapılan sporlar da vardır.

İşte kış aylarında rahatlıkla yapabileceğiniz en popüler ve en eğlenceli kış sporları!

Ice Surfing

Kış aylarında sörf yapmak çoğu sporcunun aklına gelmese de soğuk su sörfü, İskandinav ülkelerinde oldukça popüler bir aktivitedir. Dondurucu havada sörf yapmak için kalın giysilere ek olarak iyi bir koruyucu ekipman ve tam boy bir dalgıç kıyafeti gereklidir. Adrenalin seviyesi yüksek bu spor için sörf deneyimi olmazsa olmazlar arasındadır.

Snowboard

Kış sporları pek çok kişinin favorileri arasında yer alır. Özellikle dağlarda snowboard yapmak yoğun bir egzersiz şeklidir. Aynı zamanda snowboard ile muhteşem manzaraların ve temiz dağ havasının keyfini çıkarabilirsiniz. Türkiye’de ise aktif bir gün geçirmek için mükemmel pek çok snowboard merkezi mevcuttur.

Ancak, bu sporda yaralanma riski oldukça yüksektir, bu nedenle iyi hazırlandığınızdan emin olmalı, güvenliği ön planda tutmalı ve gerekirse ders almalısınız.

snowboard

Kayak

Farklı bir aktivite denemek istiyorsanız snowboard’a iyi bir alternatif olan kayağı tercih edebilirsiniz. Tıpkı snowboard gibi kış sporları tatili için ya da eğlenmek için iyi bir seçenektir. Bölgenizde nerede kayak yapabileceğinize bakabilir ve kış tatilleri için iyi bir plan yapabilirsiniz.

Kızak

Kızak kaymak bir çocuk aktivitesi olarak görülse de profesyonel düzeyde yapılan türleri de mevcuttur. Çünkü Alpler’deki kış sporları alanlarında kızak ciddi bir daldır. Bazı rotalar, lokasyonlar kilometrelerce uzunluktadır ve size saatte onlarca kilometre hızla inme şansı verir. Aynı zamanda rahat edebileceğiniz, manzaranın tadını çıkarabileceğiniz birçok kızak çeşidi de bulunur. Bununla birlikte ekstrem gibi görünen Lunge kızak adı verilen bir çeşide sahiptir. Bu sporda düz bir kızak tercih edilir ve sırt üstü yatılarak kayma gerçekleştirilir.

kızak

Rafting

Rafting her zaman su üzerinde yapılmak zorunda değildir. Daha dayanıklı ve kar için özel üretilen botlar yardımıyla da yapılır ve gruplar halinde yapılabildiği için son derece eğlencelidir. Kayak merkezleri bu tür aktiviteler düzenlediği için ulaşılabilirlik sorunu yoktur. Aynı zamanda refting, adrenalin seviyesi yüksek ve heyecanlı sporlardan biridir. Form tutmaktan daha çok bu nedenle tercih edilir. [3]

Tırmanma

Kayak turlarının yanı sıra düzenlenen tırmanma ve dağcılık turlarını da tercih edebilirsiniz.  Bunun için iyi bir ekipman ve eğitim gereklidir. Gözetmen eşliğinde de yapılabilir. En iyi tarafı ise kondisyonunuzu geliştirmek için yapabileceğiniz kış sporlarından biri olmasıdır.[2]

Yürümek

Yaz kış fark etmeksizin yapılabilecek düşük ağırlıklı sporlardan en popüleri yürümektir. Her yaştan insan kondisyonuna göre aktivitenin zorluğunu ayarlayabilir. Yürüyüş yaparken ayrıca parkur seçebilir ve evinize yakın lokasyonlarda rota ve süre belirleyebilirsiniz. Rota belirlemek planın en büyük parçasıdır ve yürüyüşü tamamlamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kıyafet ve kış için uygun bir yürüyüş ayakkabısı seçimine dikkat ederek yaptığınızda daha kolay hale gelir ve motivasyonunuz artar. [3]

Buz pateni

Dünyanın en eski sporlarından biri olan buz pateni doğal buz üzerinde yapılan bir spordur. Ancak günümüzde yapay buz pistlerinin yer aldığı pek çok merkez bulunur. Bu sayede yılın tüm zamanları buz pateni yapmak mümkün olsa da bu spor, daha çok kış aylarıyla özdeşleştirilir. Buz pateni son derece eğlenceli ve kolay görünür, fakat bu spor için birkaç teknik öğrenilmesi gerekebilir. Buz pateni artistik ya da buz hokeyi patenleri ile yapılabilir. Tüm yıl paten kullanmak isterseniz tekerlekli türleri ile yaz aylarında da bu spora devam edebilirsiniz.[4]

buz pateni

Buz Hokeyi

Buz hokeyi, buz üzerinde oynanan bir hokey çeşididir. Spor “top sporları” kapsamına girer, ancak oynandığı disk yuvarlak bir top değil, 3 inç (7,62 cm) çapında ve 2,54 cm kalınlığında düz bir lastik disktir. Oyuncular oldukça geniş düz bir yüzeye sahip bir çubuk kullanırlar. Bununla birlikte, çubuğun bıçağı daha doğru ve daha sert atış yapabilmeniz için kavislidir. Skor elde edilen ve kaleci dahil her takımın 5’er oyuncusu ile oynanan bir kış sporudur. Her biri 20 dakika süren 3 setten oluşur. Buz üzerinde durmak ve sayı elde etmek için ise iyi bir kondisyon gerekir. [2]

buz hokeyi

Yüzmek

Yüzerken soğuk havadan korkmanıza gerek yok, çünkü kapalı alanlarda sunulan ılık havuzları tercih edebilirsiniz. Yüzmek tüm vücudunuzu çalıştırmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda suda özgürce hareket edebilmeniz rahatlamanızı da sağlar. Bir arkadaşınızla rekreasyonel olarak yüzmek eğlencelidir, ancak elbette yüzme yarışmaları için de antrenman yapabilirsiniz. Kendinize tur sayısı ve süre gibi hedef belirleyebilir, günlük antrenmanınızı yüzerek tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte soğuk suyun faydalarından yararlanmak için deniz de tercih edebilirsiniz. [1]

Körling

Curling, hassasiyet, iletişim ve işbirliği etrafında dönen bir kış sporudur. Oyun bocce’ye benzer, ancak bocce’den farklı olarak curling; buz üzerinde oynanır ve atılacak toplar değil, itilecek taşlar vardır. Curling, her birinde 4 oyuncu bulunan iki takım arasında oynanır. Her takımın kaptanı, oyuncuların uyması gereken bir taktik belirler. Her takımın atması gereken sekiz taşı mevcuttur. Bu taşlar granitten yapılmış, 19,1 kilo ağırlığında ve kulpludur. Taş, alttaki bir halka aracılığıyla buza dokunur. Taşlar 4,3 metre genişliğinde ve 42,5 metre uzunluğundaki bir parkur üzerinde kayarak ilerler. Piste, yarıştan önce anında donan ve pisti pürüzsüz ve öngörülebilir hale getiren özel bir su spreyi enjekte edilir. Bu sayede taş ve oyuncular buz üzerinde rahat hareket eder. Körling de buz hokeyi gibi kondisyon gerektirir ve arkadaşlar arasında da oynanabilir. [4]

Salon Sporları

Kış aylarında açık hava cazip gelmiyor ise spor salonlarını tercih edebilirsiniz. Hemen MAC’e üye olun, iyi bir yaşam için ilk adımı atın!

Zeliha Yenisu

Zeliha Yenisu

International Dublin Üniversitesi İşletme mezunu olan Zeliha Yenisu, 6 yıldır Mars Athletic bünyesinde yer alıyor. Uzmanlık alanları arasında spor ve Performans, sakatlık sonrası egzersiz bulunmakta.

Tüm yazılarına göz at (11)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR