FITNESS

Postür Bozukluğu için Etkili 6 Yoga Pozu

Postür bozukluğu günümüzde pek çok insanın karşılaştığı yaygın sorunlardan biridir. Teknolojinin getirdiği rahatlık, sürekli oturarak çalışma, az hareket, vücudun doğal duruşunu bozabilir ve buna bağlı olarak birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Omurganın doğal eğrisinin bozulması, kas zayıflığı ve esnekliğin kaybı gibi problemler kötü postürün sonucudur. “Yoga postür bozukluğuna karşı etkili midir?” ve “Hangi yoga hareketleri postür bozukluğunu gidermeye yardımcıdır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Gerçekten de yoga bu tür postür bozuklukları ile başa çıkmak için özellikle faydalıdır. Esneklik kazandırır, kasları güçlendirir ve dengeli vücut duruşu sağlar. Gelin, detaylara birlikte göz atalım.

12 Mart 2025 10 dk
Postür Bozukluğu için Etkili 6 Yoga Pozu

Postür Nedir ve Neden Önemlidir?

Vücudun çeşitli pozisyonlarda, otururken, ayakta dururken veya hareket ederken aldığı duruş ve iskelet sisteminin dizilimine postür adı verilir. Bu duruş kaslar, kemikler ve eklemler arasındaki ilişkiden kaynaklanır. Bu sebeple postür, vücudunuzun genel sağlığı ve fonksiyonu üzerinde belirleyici rol oynar.

Postür Nedir ve Neden Önemlidir?

Farklı yaşam alışkanlıkları ile etkinlikler, postür üzerinde büyük etkiye sahiptir. Örneğin, masa başında geçirilen uzun saatler, yanlış oturma pozisyonları, sürekli koltuklara gömülü olmak uzun vadede postürde bozulmalara neden olabilir. Diğer yandan bilgisayar kullanımının küçük yaşlara kadar inmesiyle, okul öncesi çocuklarda bile postür bozuklukları daha sık görülmeye başlamıştır.

Yaşlanma süreci de doğal olarak postür üzerinde etkisi olan diğer faktörlerden biridir. Fakat sağlıksız yaşam alışkanlıkları ile hareketsizlik söz konusu süreci hızlandırabilir ve genç yetişkinlerde bile postür bozukluklarına yol açabilir. 30’lu yaşlarında olan bir kişi bile postür bozukluğu nedeniyle enerji kaybı ile dış görünüşte olumsuz değişiklikler yaşayabilir.

Postür yalnızca dış görünüşü etkilemekle kalmaz. Aynı zamanda yaşam kalitesini de derinden etkiler. Düzgün bir postür omurga sağlığı, dengeli kas yapısı ve etkili solunum sistemi için son derece önemlidir. Aksine kötü bir postür kas ağrılarına, solunum problemlerine, sindirim sorunları ile enerji kaybına neden olabilir. Tüm bu nedenler ile postürdeki değişimlere dikkat ederek bu değişimleri yönetmek, genel sağlık durumu ile yaşam kalitesi bakımından hayati öneme sahiptir.[1]

Postür Bozukluğunda Neler Meydana Gelir?

Vücutta pek çok sistemi doğrudan etkileyebilen postür bozukluğu, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Başka bir deyişle postür bozukluğu vücutta yanlış hizalanmaya ve kas dengesizliğine neden olur. Bu da zamanla rahatsızlık, ağrı ve sakatlıklara yol açabilir.

Özellikle kötü postür mide ve sindirim sistemini doğrudan etkileyebilir. Gövde öne doğru eğildiğinde, üst karın bölgesinde bulunan organlara baskı yapar. Bu da sindirim sistemi organlarının sıkışmasına ve doğru çalışamamasına sebep olabilir. Aynı zamanda böyle bir eğilme, diyaframın doğru hareket etmesini de engeller. Diyafram, solunum sisteminin önemli bir parçası olduğundan özgürce hareket edemediğinde, solunum problemleri ortaya çıkabilir.

Postür Bozukluğunda Neler Meydana Gelir?

Kötü postür aynı zamanda kalp ve akciğerlere de zarar verebilir. Göğüs kafesi içinde sıkışan akciğerler ile kalp tam kapasiteyle çalışamazlar. Bu da genel kardiyovasküler ve solunum sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Postürü düzeltmek, adı geçen organlara daha fazla alan tanıdığından vücut sistemlerinin daha sağlıklı şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani daha dik postür, optimal organ fonksiyonu için gerekli olan doğru hizalamayı sağlar. Böylece daha etkili bir solunum, daha iyi bir sindirim ve genel olarak daha iyi bir sağlık ortaya çıkar.[2]

Yoganın Duruş Şekillerine Etkisi

Binlerce yıldır vücut, zihin ve ruhu dengelemek için kullanılmış bir uygulama olan yoga, duruş şekli üzerinde oldukça etkili olabilir. Birbirinden faydalı yoga pozları, esneklik sağlayarak ve kasları güçlendirerek vücudun doğru duruşunu destekler. Özellikle düzenli olarak yapıldığında, omurganın doğal eğrilerini korumaya yardımcı olarak postür bozukluklarını düzeltebilir.

Postür Düzelten 6 Yoga Pozu

Vücudun duruş şeklini ifade eden postür, genel sağlık durumu için kritik öneme sahiptir. Yanlış postür, sırt ve baş ağrılarının yanı sıra çeşitli kas ve iskelet sorunlarına yol açabilir. Yoga, bu tür sorunları çözmek ve doğru postürü sağlamak için oldukça etkili bir disiplindir. Postür düzeltme konusunda etkili 6 yoga pozu şunlardır:[3]

Dinamik Supta Urdvha Hastasana (Yatay Kollar Baş Arkası Pozu)

Dinamik Supta Urdvha Hastasana pozu vücudu uzatmaya yardımcı olan, kolların ve bacakların yere paralel olduğu yoga pozudur. Duruş, özellikle omurga üzerinde olumlu etkiler yarattığından postürü düzeltmeye yardımcı olabilir.

Pozu düzenli olarak uygulamak omurga sağlığını iyileştirebilir ve omurga çevresindeki kasları güçlendirir. Böylece postür bozukluklarına karşı koruma sağlar. Kasları esneten ve uzatan poz, aynı zamanda esnekliği artırdığından kas gerilimini azaltır. Diğer yandan söz konusu poz nefes almayı kolaylaştırarak daha derin ve etkili nefes almanıza olanak tanır.

Dinamik Supta Urdvha Hastasana (Yatay Kollar Baş Arkası Pozu)

Pozu uygulamak için öncelikle yere sırt üstü yatarak kollarınızı başınızın arkasına doğru uzatın. Bacaklarınızı düz tutun, ayak parmaklarınızı kendinize çekin. Pozisyonu birkaç nefes boyunca muhafaza edin. Aynı anda kollarınızı ve bacaklarınızı mümkün olduğunca uzatmaya çalışın. Nefes alırken göğsünüz ile karnınızı yükseltmeye odaklanın. Pozdan çıkarken vücudunuzu yavaşça başlangıç pozisyonuna getirin. Pozu herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissedildiği takdirde hemen bırakılmalıdır. Özellikle hamilelerin ya da belirli sağlık sorunları olanların doktorlarına danışmaları önerilir.

Supta Padanghustasana (Sırt üstü Bacak Esnetme Pozu)

Postür düzeltmede oldukça etkili yoga pozlarından biri de Supta Padangusthasana’dır. Poz, bacakların gerilmesine yardımcı olarak bel ile sırt bölgesindeki gerginliği azaltabilir. Özellikle sırt ve bacak kasları üzerinde çalıştığından esnekliği artırır. Böylece daha düzgün bir postüre kavuşmanıza yardımcı olur.

Supta Padangusthasana kalça, uyluk ve baldır kaslarını esneterek bu bölgelerdeki gerginliği azaltma özelliğine sahiptir. Poz sırasında ortaya çıkan esneme etkisi, özellikle oturarak çok fazla zaman geçiren kişiler için faydalıdır. Ayrıca poz omurgayı düzleştirir ve bel bölgesindeki kasları güçlendirir. Bu sayede postür bozukluklarına karşı koruma sağlar. Bacak kaslarını güçlendirirken aynı zamanda dengenizi de artırabilir.

Supta Padanghustasana (Sırt üstü Bacak Esnetme Pozu)

Pozu uygulamak için yere sırt üstü uzanın ve bir bacağınızı yukarı kaldırın. Diğer bacağınız düz şekilde yerde kalmalıdır. Yukarı kaldırdığınız bacağınızı ellerinizle tutun ve göğsünüze doğru çekin. Bacak düz kalmalı ve gerilmemelidir. Bu pozisyonda birkaç nefes alıp verin. Daha sonra diğer bacağınızla aynı hareketi tekrarlayın. Pozu uygularken dizlerinizi kırmamaya ve belinizi yormamaya dikkat edin.

Parsva Sukhasana (Yan Esneme)

Parsva Sukhasana vücudu yatay eksende esneten yan esneme pozlarından biridir. Omurgayı uzatarak yan karın kaslarını, sırtı ve omuzları esneten poz, adı geçen bölgelere ciddi bir güç kazandırır. Esneme, omurganın doğru hizalanmasını desteklediğinden postür düzeltmeye yardımcı olur.

Parsva Sukhasana özellikle interkostal kasları (kaburga kasları) esnetir. Bu sayede göğüs kafesi genişler ve solunum kapasitesi artar. Bu poz aynı zamanda bel, sırt ve omuzlardaki gerginlikler ile blokajları açar. Vücudu esnetirken aynı zamanda dengeli şekilde güçlendirir. Bu da vücut farkındalığı ile duruşu iyileştirir.

Parsva Sukhasana (Yan Esneme)

Pozu uygulamak isterseniz önce rahatça oturun ve bacaklarınızı çapraz hale getirin Derin nefes alın ve nefes verirken bir yana doğru eğilin. Eğildiğiniz taraftaki elinizi yere koyun, diğer elinizi başınızın üzerinden geçirin. Bu pozisyonda birkaç nefes alıp verin. Daha sonra diğer tarafa geçerek aynı hareketi tekrarlayın. Pozu uygularken vücudu zorlamamaya özen gösterin. Herhangi bir rahatsızlık ya da ağrı hissederseniz pozdan çıkın.

Marjaryasana-Bitilasana (Kedi-İnek Pozu)

Marjaryasana-Bitilasana veya Kedi-İnek Pozu genellikle bir arada uygulanan iki yoga pozudur. İlgili kombinasyon omurgayı güçlendirerek esnetme konusunda son derece etkilidir. Bu pozlar sırtın üst, orta ve alt kısmını çalıştırarak omurga sağlığını desteklediğinden genel postürü iyileştirir.

Kedi-İnek Pozu omurganın her iki yönünün de esnemesine olanak tanır. Bu sayede omurganın hareketliliğini artırır. Kombine pozlar ayrıca sırt kaslarını güçlendirir, bel ağrılarını azaltabilir ve omurga çevresindeki kasları esnetir. Düzenli olarak uygulandığında omurganın doğal eğrilerini koruma ile sırt ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir.

Pozu uygulamak için elleriniz ve dizleriniz üzerinde dört ayak pozisyonu alın. Nefes alırken sırtınızı aşağı doğru çukurlaştırın, başınızı yukarı kaldırın (Bitilasana/İnek Pozu). Nefes verirken, omurganızı yuvarlayın, çenenizi göğsünüze doğru çekin (Marjaryasana/Kedi Pozu). Hareketleri, nefes alıp verirken yavaşça ve akıcı şekilde tekrarlayın. Pozları uygularken omurganızın her harekette nazikçe esnediğinden emin olun ve hareketler arasında zorlanmamaya dikkat edin.[5]

Salabhasana (Locust Poz)

Salabhasana olarak bilinen Çekirge Pozu özellikle sırt, bacak ve kolları güçlendiren yoga duruşlarından biridir. Poz aynı zamanda omurga uzunluğunu artırdığından doğru postürün oluşumuna katkıda bulunur.

Salabhasana alt sırtı güçlendirir ve üst sırtta bulunan kasları esnetir. Bu da sırt ağrılarına iyi gelebilir. Öte yandan karın, kalça ve bacak kaslarını güçlendirme özelliğine sahiptir. Poz, omurganın alt kısmını destekleyerek postürü iyileştirirken dengeyi artırır. Düzenli uygulandığında, sırtın daha düzgün hizalanması için faydalı olduğundan genel vücut postürünü olumlu şekilde etkileyebilir.

Salabhasana (Locust Poz)

Pozu uygularken yüzüstü yatın, kollarınızı yanlarınıza alın. Bu esnada çeneniz matın üzerinde olsun. Nefes alırken bacaklarınızı ve üst vücudunuzu yerden kaldırın. Bacaklarınızı bir arada tutun ve iç bacak kaslarınızı kullanarak ayaklarınızı yukarı doğru uzatın. Kollarınızı da geriye doğru uzatırken avuç içleriniz matın üzerinde olsun. Bu pozisyonda birkaç nefes alın ve verin. Ardından yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün.

Destekli Geriye Eğilme

Özellikle üst vücuttaki postür bozukluklarını düzelten bir duruş olan destekli geriye eğilme pozu omurgayı güçlendirir, göğüs kaslarını açar ve omuzları geri çeker. Bu sayede de düzgün bir postüre kavuşulmasına yardımcı olur. Poz özellikle sırt ve göğüs kaslarını esnetme ve güçlendirme yeteneğine sahiptir. Bu da genellikle masa başı çalışanlarda görülen öne doğru çökmüş omuzları düzeltebilir. Omurgayı güçlendiren ve esneten poz, sırt sağlığına katkıda bulunurken postürü de düzeltebilir. Aynı zamanda göğüs kafesini genişleterek solunum kapasitesini artırabilir.

Destekli geriye eğilme pozu için öncelikle yoga bloğu veya yastık gibi bir destek üzerine oturun. Kollarınızı yana açın ve avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde ellerinizi yerleştirin. Derin bir nefes alın. Nefes verirken göğsünüzü yukarı ve geriye doğru uzatın. Başınızı nazikçe geriye bırakabilirsiniz. Pozisyondayken birkaç derin nefes alın, ardından yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün.[4]

Doğru vücut postürü, bir kişinin sadece güvenini ve güçlü kişiliğini yansıtmakla kalmaz. Aynı zamanda genel sağlık ve iyi oluş hali için de kritik unsurdur. İyi bir postür pek çok vücut fonksiyonunu etkileyebildiği için yaşam kalitesi üzerinde önemli etkiye sahip olabilir. Bu bağlamda yoga pratiği, postürü geliştirmek için güçlü yöntemlerden biri olabilir.

Yoga pozları özellikle modern yaşam tarzının sonucu olan çökmüş sırt eğilimini dengelemek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Omurgayı ve dolayısıyla çevresindeki kasları güçlendiren pozlar, sırtın ideal hizalanmasını teşvik eder. Bu sayede ideal bir vücut postürü kazanmanıza yardımcı olabilir.

MAC Masters

MAC Masters

MAC Masters, 2007 yılından beri her gün artan bilgi birikimleriyle spor ve sağlıklı yaşama dair merak edilen sorulara yanıt veren eğitmen topluluğumuzun ismi. Bazen yeni başlayanlar için antrenman adımlarını, bazen de spesifik bir antrenmanın en önemli detaylarını paylaşmak için buradalar!

Tüm yazılarına göz at (353)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR