FITNESS

Deadlift: Nedir? Nasıl Yapılır ve Nereyi Çalıştırır?

Güçlü bir kas yapısına sahip olmak hem günlük hayatta fiziksel performansınızın artmasına yardımcı olur hem de genel sağlık durumunun korunmasını destekler. Kas gelişimine yardımcı olan kuvvet egzersizlerini antrenman programınıza ekleyerek kaslarınızı güçlendirebilir, sportif performansınızı artırabilirsiniz. Direnç egzersizleri dendiğinde ilk akla gelen hareketlerin başına çeken deadlift, doğru ve düzenli yapıldığında vücuttaki her bir kemiğin, boynunuzdan ayak topuklarınıza kadar her bir kas lifinin güçlenmesine yardımcı olur. Deadlift hareketi hakkındaki sorularınızın cevabını almak ve deadlift nasıl yapılır öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

31 Ekim 2022 11 dk
Deadlift: Nedir? Nasıl Yapılır ve Nereyi Çalıştırır?

Deadlift Nedir?

Kasların güçlenmesi ve hacim kazanmasını sağlayan deadlift, formunuzu korumanızı destekleyen etkili bir direnç egzersizidir. Özellikle kaçla, uyluk, karın ve sırt kaslarını hedefleyen deadlift hareketi aynı zamanda kol, boyun ve kalf kasları üzerinde de oldukça etkilidir. Ellerin kavrama yeteneğini artırır ve neredeyse tüm vücut kaslarının zorlanmasına yardımcı olur. Güçlü bir karın kası oluşturmanızda da etkisi olan hareketi doğru formda yapmak oldukça önemlidir. Barbell deadlift kullanılarak yapılan hareket hemen her türlü antrenman programına eklenebilir ve sporcunun kas gelişimini destekler[1]. Egzersize yeni başladıysanız öncelikle hareketin doğru formunu yakalamalı ve harekete alışmalısınız. Ardından egzersize ağırlıklar ekleyerek kaslarınızın güçlenmesini ve hacim kazanmasını sağlayabilirsiniz. Ağırlıklı ya da boş bir barbell’in yerden kalça seviyesine kadar kaldırılıp indirilmesi şeklinde basitçe tanımlanabilen deadlift, güç sporu olan ve yarışmaları yapılan powerlifting branşında squat ve bench press ile uygulanan 3 hareketten birisidir[2][3].

deadlift nedir

Deadlift Nasıl Yapılır?

Deadlift hareketinin başlangıç noktası zemindir. Ağırlık ekli barbell zeminden kaldırılır. Hedef kas grubuna ulaşmak ve kasların daha verimli bir şekilde hareket etmesini sağlamak için hareketin doğru formda yapılması oldukça önemlidir. Böylece hem kaslarınızın daha fazla güç ve form kazanmasını sağlayabilir hem de sakatlanma riskine karşı önlem almayı başarabilirsiniz. Uygun ve doğru formda deadlift egzersizi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Ağırlık ekli barbelin önünde durun ve barbeli ortaladığınızdan emin olun. Ayak parmaklarınız hafif dışa bakacak şekilde ayaklarınızı kalça genişliğinde açın.
  • Bacaklarınızı dizlerden bükmeden barbell’a doğru eğilin ve ellerinizle omuz genişliğini aşmayacak şekilde barbell’ı kavrayın. Kavrama sırasında dirseklerinizi bükmeyin.
  • Bacaklarınız barbell’a değene kadar dizlerinizi bükün ve kalçanızı geriye alın. Dizleriniz barbell ile aynı hizaya gelinceye kadar dizlerinizi bükebilirsiniz. Bu pozisyonda sırtın dik olmasına dikkat edin.
  • Göğsünüzü yukarı doğru kaldırın ve sırtınızı düzeltin. Kaval kemiklerinin barbell’a değdiğinden emin olun.
  • Nefes alın ve nefes vererek barbell ile birlikte ayağa kalkın. Barbell’ı çekerken barbell’ın bacaklarınızla temas halinde olmasına dikkat edin.
  • Ayağa kalktığınızda kalçanız ve dizlerinizin kilitli olmasına dikkat ederek 1-2 saniye bekleyin.
  • Ardından nefes alın ve dizleri büküp kalçanızı geriye alarak ağırlık ekli barbell’i zemine geri bırakın[4].
deadlift nasıl yapılır

Deadlift Faydaları Nelerdir? Deadlift Nereyi Çalıştırır?

Deadlift hareketi boyunca, omurgaya ekstra yük binmesini engellemek ve hareketin doğru formunu korumak için karın kaslarının sıkı tutulması önemlidir. Özellikle alt vücut bölgesindeki büyük kas gruplarının aktif bir şekilde çalışmasını destekleyen egzersiz, fonksiyonel gücün artmasında önemli rol oynar. Günlük aktiviteler için temel bir hareket olan yerdeki nesnelerin alınması işlemini güvenli bir şekilde yapabilmenizi destekler. Deadlift hareketinin faydaları şunlardır:

  • Kalça ve bacakların üst arka kaslarını etkinleştirir.

Gluteus maximus kalça kası ve hamstrings arka bacak kaslarını çalıştıran deadlift hareketi, hem günlük yaşam hem de antrenmanlar sırasında fonksiyonel gücün artmasını sağlar. Bu kasları güçlendirerek daha hacimli ve kaslı görünüm kazanmanızı sağlar.

  • Bel ağrılarınızı azaltabilir.

Bel ağrıları halk arasında yaygın bir şikâyettir. Bel ağrısı nedenleri arasında duruş bozuklukları yer alır. Düzgün bir omurga ve doğru kaldırış tekniği ile yapılan deadlift hareketi, bel ve sırt kaslarını güçlendirerek duruş bozukluklarının tedavisini destekler. Bel ağrısını tedavi edici olarak deadlift hareketini uygulamadan önce mutlaka bir doktor veya sağlık uzmanına danışmalısınız.

Deadlift faydaları
  •  Atlama, sıçrama performansını geliştirir.

Sıçrama yeteneğimiz genellikle alt vücut kaslarının güçlülüğü ile alakalıdır. Araştırmalar deadlift hareketlerinin maksimum sıçrama performansını iyileştirmek için en etkili kuvvet antrenmanı egzersizleri arasında olduğunu gösterir.

  • Kemikleri ve eklemleri güçlendirebilir.

Yaş ile birlikte kemik mineral yoğunluğunda azalma gözlenir. İleri yaşta görülen en yaygın kemik rahatsızlıklarından biri kemik mineral yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak gelişen ve kemik kırılma riskini büyük ölçüde artıran osteoporozdur. Yapılan bilimsel araştırmalar, yaşa bağlı kemik mineral yoğunluğu kaybını yavaşlatmak ve hatta tersine çevirmek için deadlift hareketini de içine alan direnç antrenmanları yapılmasını desteklemektedir.

  • Karın (core) kaslarını güçlendirir.

Karın kaslarının güçlü olması,  duruş bozukluklarının önüne geçilmesine ve antrenman performansının maksimuma ulaşmasına yardımcı olur. Araştırmalar deadlift ve diğer serbest ağırlık egzersizlerinin; karın, sırt gibi omurgamızı destekleyen kasları harekete geçirmenin ve güçlendirmenin etkili bir yolu olduğunu ileri sürmektedir.

  • Uygulaması kolaydır.

Deadlift hareketi için gereken tek şey ağırlık ekli barbell’dir. Hemen her yerde ve her zaman uygulayabileceğiniz deadlift hareketini, diğer direnç egzersizleri ile birleştirebilir ya da kardiyo antrenmanına destek amacıyla yapabilirsiniz.

  • Yüksek ağırlıklarla çalışılan diğer hareketlere göze daha az risklidir.

Deadlift, ağırlığı vücudunuza eşit dağıtarak yüksek kilolar kaldırmanıza olanak tanır. Ağırlık yerden kaldırıldığı için başarısız bir tekrarda, genellikle büyük bir yaralanma riski olmadan ağırlığı güvenle bırakabilirsiniz.

  • Metabolizmayı hızlandırır

Vücut kas kütlesinde artış sağlayan deadlift hareketi sayesinde metabolizma hızınız artar ve dinlenme halindeyken bile kalori yakmaya devam edebilirsiniz. Kilo verme ve formunuz korumanıza yardımcı olur[5].

Deadlift Hareketinin Farklı Türleri ve Varyasyonları

 Deadlift, özellikle alt vücut kasları üzerinde etkili bir harekettir ve farklı varyasyonları sayesinde bu kas gruplarına ek olarak sırt, omuz ve kol kaslarını da çalıştırabilmenize fırsat tanır. İşte antrenman programınıza dahil edebileceğiniz farklı deadlift varyasyonları ve türleri:

sumo deadfit

1. Sumo Deadlift

Sumocuların duruş porsiyonundaki gibi, elleriniz ayaklarınızın içinde olacak şekilde ayaklarınızı daha geniş bir duruşa yerleştirmeyi içerir. Sumo deadlift, üst bacağın arkası ve kalçalara yük bindirilerek gerçekleştirilir. Daha ağır yükleri kaldırmanıza izin veren bir diz hareketi sağlar.

2. Stiff Legged Deadlift, Romanian Deadlift, Straight Leg Deadlift

Dizlerin tam kitli olmadan bacaklar mümkün mertebe düz bir şekilde yapılan Romanian deadlift, alt sırtınıza odaklanan diğer deadliftlerin aksine daha çok üst bacağımızın arkasını (hamstring) kullanmaya odaklanır. Bu kaldırışı gerçekleştirirken bükülme; gövdeden gelecek şekilde, sırt düz kalmalıdır. Bu, dizleri bükmek yerine, hareketin indirme ve kaldırma aşamaları boyunca bacakların sıkı olması gerektiği anlamına gelir.

3. Conventional Deadlift

Romanian deadlift ile en çok uygulanan tekniktir. Deadliftte yeniyseniz, en geleneksel yöntem olan conventional deadlift ile başlamalısınız. Bu yöntemde dizlerinizin açıklığını daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Kaldırışı gerçekleştirirken elleriniz dizlerinizin hemen dışında, yaklaşık kalça genişliğinde olmalı. Kaldıracağınız yük ne olursa olsun vücudunuza olabildiğince yakın tutmalısınız. Genellikle halter veya dumbell seti ile yapılır ve sırt, baldırlar, önkollar, kalça kaslarını hedef alıp çalıştırır.

4. Snatch Grip Deadlift

Santch grip deadlift hareketinde eller daha geniş bir tutuşa sahiptir. Esas olarak hamstringleri çalıştıran bir olimpik kaldırma türüdür. Deadlift varyasyonlarında kasların çalışmasını etkileyen en önemli faktör tutuştur. Tutuş türleri şunlardır:

  • Standart (regular, common grip) üstten tutuş: Avuç içi aşağı gelecek şekilde tutulur. İki elin arkasını görebiliyorsanız, bu üstten tutuştur ve daha hafif ağırlıklar için uygundur.
  • Karışık tutuş (mixed grip): Bir elin avuç içi barbell’in altında (supinated) ve diğer avuç içi barbell’in üzerinde (pronated)  olacak şekilde barbell’ın kavrandığı tutuş şeklidir. Üstten-alttan karışık tutuş (mix grip), yüksek ağırlıklar içindir. Bu tutuş sayesinde, yüksek ağırlıkların ellerden kayması önlenebilir.
  • Kanca tutuş (hook grip): Standart tutuş gibi baş parmaklar, kaldırılacak ağırlığın kavrama yeri ile işaret ve orta parmakların arasına sabitlenerek yapılan tutuştur.

Genel olarak deadlift egzersizi için tercih edilen, kollar düz olacak şekilde omuzdan aşağı dik olacak şekilde yapılan tutuştur. Standart tutuş, üst bacağın ön kısmını (quadriseps) kullanır ve yüksek ağırlıklı egzersizler için uygundur[6][7].

Deadlift hareketi ve varyasyonları için MAC+ uygulamasını telefonunuza indirebilir, 400’ün üzerinde egzersiz hareketini ve nasıl yapıldığını hemen keşfedebilirsiniz. Uygulamayı telefonunuza indirmek için aşağıda yer alan butona hemen tıklayın!

Deadlift Hareketi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Deadlift hemen hemen tüm büyük kaslar üzerine etkili olduğu için herhangi bir eklem, kemik ya da kaslarda incinme, hasar ya da yaralanma gibi bir problem varsa hareketin yapılması sorunların büyümesine yol açabilir. Daha önceden herhangi bi fiziksel probleminiz varsa harekete başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Deadlift hareketi yaparken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz hareketin güvenliği ve etkinliğini artırır:

Deadlift Hareketi
  • Harekete başlamadan önce ısınma egzersizleri yaparak kaslarınızı antrenmana hazırlayabilirsiniz. Böylece hem antrenmanın verimini maksimuma çıkarabilir hem de sakatlanma riskine karşı önlem alabilirsiniz. Aynı şekilde hareket sonrası gerilen kasları rahatlatmak için gevşeme egzersizleri yapmayı unutmayın. Hareket sırasında herhangi bir rahatsızlık, ağrı ya da acı hissederseniz hareketi hemen bırakın.
  • Hareket sırasında sırtınızın mümkün olduğunca düz ve omurganızın stabil olması hedef kasların çalışması için önemlidir. Egzersiz boyunca karın kaslarınızı sıkarak sırt kaslarınıza destek olabilirsiniz. Maksimum kaldırma verimliliği ve sakatlanma riskine karşı ağırlığın vücuda yakın tutulması çok önemli bir detaydır. Mekanik olarak kaldırışı verimli etkilemekte ve istikrarlı bir omurga performansı sağlar.
  • Hareketi ilk defa yapıyorsanız başlangıç için hafif ağırlıklar kullanın. Kaslarınız güçlendikçe ağırlık miktarını artırabilirsiniz.
  • Deadlift hareketinden maksimum verim alabilmek için fiziksel özelliklerinize ve yaşam tarzınıza uygun bir beslenme programıyla antrenmanı destekleyin. Ayrıca uyku düzeni ve sürenize dikkat edin.
  • Yeterli toparlanma için aynı kas gruplarını tekrar çalıştırmadan 1-2 gün kadar dinlenmeyi unutmayın[2][3][4].

Deadlift Hareketi Yaparken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Deadlift hareketinin yanlış yapılmasından kaynaklanan incinmeler, antrenman yapmanızı engelleyebilir. Egzersiz sırasında zorlanma ve yaralanma riskini minimum düzeye çekebilmek için aşağıdaki hataları yapmaktan kaçınmalısınız.

1. Kaldırış esnasında omuzların pozisyonu ve sırtın kambur durması

Omuzlarda ve omurgada yuvarlanma olmadan sırtınızı düz(nötr) tutun. Bunun için kalçadan destek alabilirsiniz. Kalça biraz aşağıda, geriye doğru ivmelenmeli. Sırtınızı düz tutmak için karın kaslarınızı sıkı tutun.

2. Sırt ve kollarla kaldırma

Yeni başlayanlar için, kaldırma işleminin anahtarı kollar, omuzlar veya sırtla değil, stabilize edici rolleri olsa da bacaklar ve kalçalarla kaldırmaktır. Kaldırma boyunca kollarınızı düz tutun. Kollarınızı bükmek kol kaslarında sakatlığa sebep olabilir.

3. Çok Fazla Ağırlık Kullanma

Başlarken, formunuz tatmin edici olana kadar hafif bir ağırlıkla çalışın. Kişisel bir antrenör veya spor salonu antrenörü, doğru form için sizi kontrol edebilir. Gerekirse aynada pratik yapın. Zindeliğiniz arttıkça ağırlık ekleyebilirsiniz, ancak bunu mütevazı bir şekilde yapmak daha iyidir, böylece kaslarınızı zorlamazsınız ve sakatlık riskini de minimuma indirmiş olursunuz.

4. Kısa kaldırışlar yapma

Hafif bir ağırlık kullanarak, barbell’ı kaval kemiğine veya hatta zemine indirdiğiniz ve ardından barbell’daki tutuşu bırakmadan tekrar düzelttiğiniz tekrarlar yapabilirsiniz. Bu kaldırma kolaydır ancak gerçek bir deadlift hareketi olarak kabul edilemez. Ağırlık ekli barbell’ı yere kadar indirin ve dizleriniz tam olarak düz bir form alıncaya kadar barbell’ı yukarı kaldırın[1][3][4].

Siz de deadlift’i profesyonel bir şekilde yapabilmek ve spor programınıza dahil etmek için spor eğitmeninizden destek alabilir, güvenli bir şekilde kaslarınızın gelişimine destek olabilirsiniz.

Deadlift hareketinden ve genel olarak spordan önce-sonra nasıl beslenmen gerektiğini merak ediyorsan ‘‘Spor Öncesi ve Sonrası Nasıl Beslenmeli?” yazımızı okuyabilirsin.

Ferdi Mazgal

Ferdi Mazgal

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri mezunu olan ve 15 yıldır spor eğitmenliği yapan Ferdi Mazgal, 5 yıldır Mars Athletic bünyesinde yer alıyor. Uzmanlık alanları arasında pilates ve yoga bulunmakta.

Tüm yazılarına göz at (4)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR