Diyetteyken Okulda Ne Yenir?
Diyet yaparak fazla kilolardan kurtulmak ve fit kalmak mümkün. Ancak sağlıklı bir diyet yapılması için birtakım hususlara dikkat etmekte fayda var. Öğrenci ya da çalışanların günlük rutinleri evde vakit geçiren bireylere göre daha tempolu olduğundan günlük kalori ihtiyaçları da daha fazla olabilir. Dolayısıyla, bireylerin kilosu, yaşı ve günlük rutinleri gibi faktörler diyet programı hazırlarken dikkate alınmalıdır. Peki, özellikle okulda fazla vakit geçiren öğrenciler nasıl diyet yapabilir? Okulda diyet nasıl uygulanabilir? Okulda diyet programı hakkında merak ettiğiniz detaylar için buyrun yazımıza!

Okulda Diyet Nasıl Yapılır?
Form tutmak, fit kalmak ya da zayıflamak için farklı diyet türleri uygulanır. Ancak öğrenciler günlerinin önemli bir bölümünü okulda geçirdiğinden diyet programına uymak zorlaşabilir. Diyet yapan öğrenciler sabah, öğle yemeği gibi farklı öğünlerde hazır ya da işlenmiş gıdalarla beslenmek zorunda kalabilir. Ancak diyet sürecinde işlenmiş ya da hazır gıdaların fazla tüketilmesi yüksek kalori alımı, yoğun yağ ve karbonhidrat tüketimi, sağlıksız beslenme gibi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, okul sürecinde de diyet programına bağlı kalmak oldukça önemlidir. Ayrıca, okulda öğrenciler etkin öğrenme sürecinde olduğundan diyet programının temel besinleri de kapsayarak bireyin gelişimini olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Okurken diyet yaparak fazla kilo alımını önlemek ve form tutmak isterseniz şu hususları dikkate alabilirsiniz[1]:
- Yorucu ve uzun dersler öncesinde güne kahvaltı ile başlamak gün içerisinde enerjiniz düştüğünde fazla besin tüketimini önler. Kahvaltıda yağ ve karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmek ideal bir seçenektir.
- Acıktığınızda tıka basa yemek yerine öğün atlamamak, az ve sık yemek daha iyi bir seçimdir.

- Kahvaltı ve öğle yemeği arasında acıktığınızda ders aralarında hazır atıştırmalıklar tüketmek yerine badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz.
- Okulda olsanız bile öğle yemeği mutlaka atlamamanız gereken bir öğündür. Öğle yemeğinde pizza, makarna, mantı, patates kızartması gibi karbonhidrat değeri yüksek besinler yerine tahıllarla hazırlanan çorbalar iyi bir tercih olabilir.
- Okulda diyet yaparken kahvaltı, ara öğünler ve öğle yemeği kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer husus su tüketimidir. Günde en az 1,5 lt su tüketimi yapılmalıdır. Bağırsakların daha iyi çalışması, metabolizmanın hızlandırılması ve yağ yakımında bünyedeki su miktarı önemli bir faktördür.
- Akşam yemeği öğünlerini de diyet sırasında dikkate almalısınız. Okulda diyet programına uyduktan sonra akşam yemeğinde yüksek karbonhidrat ve yağ tüketimi süreci başarısız kılabilir. Bunun için kahvaltı ve öğle yemeği gibi akşam öğünlerinin de günlük kalori alımına uygun olması gerekir.
Diyet Yaparken Okulda Ne Yenir?
Diyet yaparken hazır ve işlenmiş gıdalar yerine evde kendi hazırladığınız öğünleri okula götürerek tüketebilirsiniz. Salata gibi besinleri kendiniz evde kolay bir şekilde hazırlayarak paketleyebilirsiniz. Eğer okulda yemeyi tercih ediyorsanız ara öğünlerde kuruyemiş, öğle yemeğinde çorba, salata gibi besinleri alabilirsiniz. Kahvaltıyı okulda yapıyorsanız yumurta, kepek ekmeği, peynir ve zeytinden oluşan bir öğün listesi tercih edebilirsiniz[2].

Okulda Diyet Programı
Okulda diyet programı kahvaltı, ara öğün ve öğle yemeği süreçlerini kapsar. Her öğünde tüketmeniz gereken besin değerleri farklıdır. Öğünlere göre okulda diyet listesini belirleyebilirsiniz.
Okulda Diyet Kahvaltı
Okulda zayıflama için kahvaltı öğününde; 5 zeytin, 1 adet haşlanmış yumurta, 2 dilim peynir, 1 dilim kepek ya da tam buğday ekmeği, 2 tatlı kaşığı bal ya da reçel, 2 adet ceviz tüketebilirsiniz.
Okulda Diyet Ara Öğün
Okulda diyet programı uyguluyorsanız ara öğünde; günlük kalori ihtiyacına göre miktarını belirleyeceğiniz fındık, badem, ceviz ya da meyve tüketebilirsiniz.
Okulda Diyet Öğle Yemeği
Öğle yemeği okulda diyet listesi hazırlanırken olmazsa olmaz öğünlerdendir. Öğle yemeğinde; 1 kase çorba, 1 kase salata, 1 bardak ayran gibi gıdaları tüketebilirsiniz.

Fiziksel özellikler, yaş gibi faktörlere göre ideal kilo hesaplama ile günlük kalori ihtiyacınızı belirleyerek uzman bir diyetisyen eşliğinde okulda diyet listesi hazırlayabilirsiniz.
ÖNE ÇIKANLAR

Gün boyunca enerjik olmanız gereken zamanlarda bile sürekli yorgun ve uykulu hissetmek yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Bu duruma uyuma isteği duymak da eşlik ederse günlük işlerinizi tamamlamakta oldukça zorlanabilirsiniz. Enerji düşüklüğünün bu yansımaları genellikle fiziksel ve zihinsel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Yetersiz uyku, beslenme …

Fitness dünyasında çığır açan ekipmanlardan biri olan kürek makinesi, sağlık ve formda kalma yolculuğunuzda etkili bir müttefik olabilir. Çok yönlü cihazlardan biri olarak bilinen makine, kardiyovasküler dayanıklılığı artırırken aynı zamanda üst ve alt vücut kaslarınızı da güçlendirir. Kürek çekmek, ritmik hareketlerden …

Sosyal destek, sosyal etkileşim ve sosyal bağlantılar bireylerin hem fiziksel hem de mental sağlıklarını destekleyerek uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunur. Sağlam aile bağları, güçlü topluluk ilişkileri ve aktif sosyal etkileşimler “longevity” olarak bilinen uzun yaşam süresini olumlu yönde …