YAŞAM

Spor ve Start-Up

Branşlarında kendini ispat etmiş isimler, kazandıkları yüksek meblağlardaki paraları artık kurdukları ya da yatırım yaptıkları girişimlerle değerlendirme peşinde…

6 Kasım 2022 5 dk
Spor ve Start-Up

Sporcular uzun yıllardır küresel markaların reklam yüzü ve elçisi olarak biliniyorlar. Günümüzde ise klişe haline gelen bu durum değişiyor. Sporcular sadece markaların elçisi olmakla yetinmiyorlar; artık kendi start-up’larını kurup şirketlerinin büyümesi için diğer sporcuların ya da eğlence dünyasının ünlü isimlerinin yatırım ve desteğini alıyorlar.

Golf dünyasının en popüler ikonlarından Tiger Woods ile Rory McIlroy, yeni bir golf ligi üzerine start-up’larıyla ilgi ve yatırım çekmeyi başardılar. TMRW (Tomorrow) isimli girişim; Stephen Curry, Lewis Hamilton, Alex Morgan, Tony Romo, Josh Allen, Serena Williams ve Justin Timberlake gibi isimleri içeren bir yatırım grubundan destek almayı başardı. TMRW’un yatırımcıları 40 Emmy, 10 Grammy, 21 olimpiyat altın madalyası kazanmış, 32 kez NBA All-Star, sekiz kez NBA Final Serisi, sayısız kez Grand Slam’lerde mücadele etmiş isimler.

serena williams

Son dönemde Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) desteğiyle kurulan LIV Golf organizasyonuna karşı hamlelerden biri olan TMRW’un ilk projesi, PGA Tour ile geçen yaz ortaklaşa başlatılan TGL Golf Ligi. Tiger Woods, gelecek nesil sporseverler için daha iyi bir gelecek inşa etmek arzusuyla yarattıkları girişimin yatırımcılarının da bu arzuyu paylaştıkları söylüyor. TMRW’un CEO’su ve kurucu ortağı Mike McCarley; kendilerine yatırım yaparak destek veren insanları, teknolojinin sporu daha erişilebilir ve kültürel açıdan bağlantılı hale getirmeye yardımcı olabilecek, yeni ve farklı hayran grupları çekebilecek vizyona sahip bir grup olarak niteliyor. Tiger Woods ile Rory McIlroy, yeni etkinliğe sadece yatırımcı kazandırmakla kalmıyorlar, aynı zamanda yeni ligin formatından puanlama sistemine kadar sürecin tamamında girişimin içinde yer alıyorlar. Woods ve McIlroy, yatırımcı oldukları ve Ocak 2024’te başlayacak ligde yer alacaklarını da açıkladılar.

sporda start up

Futbol dünyasının en popüler ve en fazla kazanan isimlerinin başında gelen Lionel Messi, kazandığı paranın bir kısmını spor teknolojisine yatırım yaparak harcamayı planlıyor. Arjantinli süper yıldız, Silikon Vadisi’nde bu amaçla bir şirket dahi kurdu. Messi’nin sahibi olduğu Time Sport-Tech isimli holding, futbol odaklı iki start-up’a melek yatırımcı olarak destek verdi. Şirket, interaktif web sitesi Matchday.com ve pazarlama uygulaması AC Momento’ya mali destekte bulundu. Messi’nin sahibi olduğu şirketteki görev ise futbol teknolojisi üzerine çalışan firmalara fon sağlamak ya da kulüplere yatırım yapmak. San Francisco merkezli şirketin Messi’yle birlikte kurucu ortağı olan Razmig Hovaghimian, aynı zamanda yönetimden sorumlu. Time Sport-Tech’in ilk yatırımı Matchday.com’un, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’ndan hemen önce hizmete girmesi bekleniyor.

lionel messi

Spor dünyasının bilinen simalarının yatırımları, e-spor ve NFT platformlarında da kendini gösteriyor. Web3 oyun platformu olarak bilinen Lootmogul, 17 eski NFL oyuncusunun NFT’leri ve blok zincirleri için Metaverse Sports Group isimli bir şirketle ortaklık kurdu. Seksenlerin sonu ve doksanların başında Washington Redskins’le iki Super Bowl şampiyonluğu bulunan Gary Clark, Metaverse Sports Group’un kurucu ortaklarından biri. Kendisini dijital spor arenaları kurmaya ilgi duyan, sporcuların liderliğindeki bir spor metaverse’ü olarak tanımlayan şirket, marka elçisi olarak kadın basketbolunun en önemli isimlerinden Lisa Leslie ile anlaştı. NFT’lerini Metaverse Sports Group aracılığıyla Lootmogul’da satanlar arasında Carlos Boozer ve Mario Chalmers gibi eski NBA oyuncuları da yer alıyor. 

lisa eslie

Kevin Durant ve LeBron James, birkaç senedir kurdukları şirketlerle belgesel ve film prodüksiyonlarına yapımcı olarak imza atıyorlar. NBA’in en popüler iki figürü, son dönemde bilinirliği katlanarak artan raket sporu pickleball’a da yatırım yapmayı ihmal etmedi. Hatta Durant geçtiğimiz ay içinde sporcu menajeri Rich Kleiman’la birlikte bir hamlede bulundu ve şirketi Thirty Five Ventures (35V) aracılığıyla yeni bir Major League Pickleball’a (MLP) takımının sahibi oldu. 35V, burada tam zamanlı bir girişimci olarak yer almanın yanı sıra pazarlama ve oyuncu ilişkileri de dahil olmak üzere tüm süreçleri yönetecek. Brooklyn Nets’in yıldızı, başlangıçta pickleball’a mesafeliyken Kleiman’ın onu sahaya sokup oyunu oynatması fikrini değiştirmiş. Bir yılı geride bırakan MLP’ye girecek yeni takımlardan bazılarının sahipleri de Durant gibi NBA’in ünlü simaları. LeBron James, Draymond Green ve Kevin Love, sahibi oldukları takımla ligin dikkat çekmesini sağlayacaklar.

kevin durant ve lebron james

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle kortlarda istediği performansı gösteremese de Serena Williams ile birlikte kadınlar tenisinin en fazla kazanan iki isminden biri olan Naomi Osaka, kazancının bir bölümünü sporun diğer branşlarından birine yatırım yaparak kullanmayı tercih ediyor. Osaka, geçen yılın başında ABD Kadınlar Futbol Ligi (NWSL) takımlarından North Carolina Courage’a yatırım yaptı. 2017’de New York’tan Kuzey Karolina’ya taşınan organizasyona yatırım yapan ilk isim olan Japon raket, rol model ve lider olarak tüm genç kadın sporculara ilham kaynağı olan harika bir ekibe yatırım yaptığını ifade etmişti.

Spor dünyasının ünlü isimleri giyim sektörüne de el atmış durumda. 2020’de Stephen Curry, sponsoru Under Armour’la birlikte Nike ve Jordan markalarıyla rekabet etmek amacıyla Curry Brand adında bir yeni bir markayı piyasaya sürdü. Curry Brand, basketbol ve golf gibi spor dalları için ayakkabı ve kıyafet portföyüne sahip. Roger Federer’in yatırımcı olduğu İsviçreli spor ayakkabı üreticisi On, geçen yılın ikinci çeyreğine göre gelirini yüzde 66,6 attırdı. Federer, 2010 yılında Zürih’te faaliyete geçen On’a yatırımcı olmasının yanı sıra ürünlerin tasarım sürecinde de rol oynuyor.

stephen curry

Günümüzde girişimci olmayı benimseyip saha dışında daha aktif olmayı seçen sporcuların sayısı artmakta. Onlar artık sadece saha içerisinde değil; yönettikleri ve yatırım yaptıkları start-up’lar ile de spora yön vermeyi sürdürecekler.

Mustafa Taha

Mustafa Taha

2004’te spor medyasında çalışmaya başladı. Kendini bildiğinden beri yürüyerek mesafeleri katetmeyi tercih ediyor. İcra edemediği spor dallarını da izlemeyi, üzerine yazmayı, kafa yormayı seviyor.

Tüm yazılarına göz at (6)
SAYFA BAŞINA DÖN

ÖNE ÇIKANLAR

MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR