Şeftali Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Şeftali
100 Gram39 KcalKarbonhidrat 9.00 %100.00Protein 0.00 %0Yağ 0.00 %0Besin Değerleri- 100 Gram 100 Gram
- Karbonhidrat (g) 9.00 9.00
- Protein (g) 0.00 0.00
- Yağ (g) 0.00 0.00
- Lif (g) 1.00 1.00
- 100 Gram 100 Gram
- Kolesterol (mg) 0.00 0.00
- Sodyum (mg) 0.00 0.00
- Potasyum (mg) 190.00 190.00
İÇİNDEKİLER
Şeftalinin Besin Değeri
Şeftali, bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Anavatanı Çin olup; halk tarafından uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul edilir. Şeftali ağacı genellikle 2 ile 3 metre uzunluğunda olup, ömrü 30 yıl kadar sürebilir. Şeftali farklı çeşitleri de olan bir meyvedir. Şeftalinin besin değerinin ne olduğu merak konusudur[1]. 1 porsiyon şeftali için besin değeri aşağıdaki gibidir[2][3]:
Şeftalide karbonhidrat oranı 14 g’dir. Şeftali protein miktarı ise 1 g’dır. Yağ oranı 1 g, lif oranı ise 2 g’dır. Şeftali potasyum miktarı 279 mg’dır. Şeftali vitamin değeri yüksek bir besin maddesidir. “Şeftali C vitamini ne kadar barındırır?” sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir. Şeftali C vitamini oranı 8.6 mg’dır. Şeftali vitaminlerinden diğeri de A vitaminidir. A vitamini şeftalide 20.8 mcg bulunur. Kalsiyum ise 7.8 mg oranında yer alır. Demir şeftalide 0.32 mg oranındadır. Şeftali kolesterol ve sodyum içermez[2].
Şeftali Kaç Kaloridir?
Şeftali tüketiyor ve kaç kalori olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz[2][3].
kcal | |
Yarım şeftali kaç kalori? | 29.2 |
1 şeftali kaç kalori? (orta) | 58.5 |
2 şeftali kaç kalori? | 117 |
3 şeftali kaç kalori? | 175.5 |
1 küçük şeftali kaç kalori? | 51 |
1 büyük şeftali kaç kalori? | 68 |
1 bardak şeftali suyu kaç kalori? | 134 |
1 dilim şeftali kaç kalori? | 14.6 |
1 porsiyon şeftali kaç kalori? | 57 |
100 g şeftali kaç kalori? | 39 |
Şeftalinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Şeftali pek çok fayda sağlayan bir meyvedir. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:
- Klorojenik asit ve diğer antioksidanlar, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanserle mücadele eder.
- Beta karoten, gece körlüğü ve makula dejenerasyonu riskini azaltarak göz sağlığını destekler.
- İçeriğindeki C vitamini ve klorojenik asit, cildin iyileşmesine ve güneşten korunmasına yardımcı olur.
- Doğal şekerler ve lif içeriği sayesinde kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Lif oranı yüksek olduğu için bağırsakları temizler ve kolon kanseri riskini azaltır.
- C vitamini açısından zengin bir besindir. C vitamini, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder. Hücre onarımını destekler ve yaraların iyileşmesine katkıda bulunur[4].
Şeftalinin yararları olduğu gibi bazı durumlarda zararları da görülebilir. Bu durumlar ve etkileri ise şöyledir:
- Bazı yetişkinler ve çocuklar şeftaliye alerji geliştirebilir. Huş poleni alerjisi olan kişilerde, şeftalideki proteinler ile polen proteinlerinin benzerliği nedeniyle oral-alerji sendromu (OAS) görülebilir.
- Şeftaliye karşı alerjik reaksiyonlar genellikle ağızda veya boğazda kaşıntı, dudaklarda, ağızda, dilde veya boğazda şişlik gibi semptomlarla kendini gösterir.
- Şeftali, yüksek FODMAP içeriği nedeniyle sindirim sorunlarına yol açabilir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) veya Crohn hastalığı olan kişilerin şeftali tüketiminden kaçınmaları gerekebilir.
Şeftaliye karşı alerji şüphesi olan kişilerin doğru bir teşhis ve yönetim için doktora başvurmaları önerilir[6].
Diyette Şeftali Tüketimi
Şeftali, diyet planlarında oldukça faydalı bir meyve olarak öne çıkar. “Diyette şeftali yenir mi?” sorusu şeftaliyi seven ve diyet programlarına dahil etmek isteyenler tarafından sorulur. Şeftali, kilo kaybı ve sağlıklı vücut ağırlığını desteklemek için mükemmel bir meyvedir. Düşük kalorili ve besleyici özellikleriyle öne çıkan şeftali, diyetlerde ideal bir seçenek olarak değerlendirilir. Yüksek lif ve su içeriği sayesinde sindirimi destekler, metabolizmayı artırır ve açlık hissini bastırmaya yardımcı olabilir. Şeftali ayrıca C vitamini, potasyum ve diğer vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Doymuş yağ, kolesterol ve sodyum içermemesi, kilo kaybını destekler ve kalp sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunur. Çeşitli yemeklerde, tatlılarda ve atıştırmalıklarda kullanılabilecek bu meyve, sağlıklı öğünler için mükemmel bir tercihtir. Şeftali, besleyici içeriği ve düşük kalorisi ile diyetlerinizde etkili bir yer tutabilir. Şeftali diyeti veya tüketimi hakkında daha fazla bilgi almak için bir diyetisyenle görüşmeniz en iyi seçenektir[7].
Spordan Önce ve Sonra Şeftali Yenir mi?
Şeftali, kiraz, kayısı ve erik gibi çekirdekli meyveler ailesine aittir ve spor öncesi ya da sonrası mükemmel bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Yüksek su içeriği, şeftalinin antrenman sonrası ideal bir seçenek olmasını sağlar; çünkü şeftali yaklaşık %88 oranında su içerir. Bu da onu yüksek derecede bir hidratasyon kaynağı yapar. Spor sonrası, şeftali yulaf ezmesine, smoothieye veya salataya eklenerek ya da tek başına tüketilebilir.
Ancak şeftalilerin şeker içeriği de yüksektir, bu nedenle aşırı miktarda tüketildiğinde kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara neden olabilir. Şeftalilerin bu olumsuz etkilerini en aza indirmek için, yeşilliklerle birlikte ya da müsli ve yulaf ezmesiyle birlikte tüketilmesi daha uygun sayılır. Ayrıca şeftaliyi biraz elma ile beraber yemek de spor sonrası atıştırmalık olarak ideal bir seçenek sunar[8].
Kaynakça
- 1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Şeftali
- 2. https://www.macfit.com/hesaplama-araclari/besin-kalori-hesaplama
- 3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169928/nutrients
- 4. https://www.nutritionix.com/food/peach-juice/1-cup
- 5. https://www.verywellfit.com/peaches-carb-counts-and-benefits-1087566
- 6. https://www.verywellfit.com/peaches-carb-counts-and-benefits-1087566#toc-allergies
- 7. https://www.lybrate.com/topic/peaches-8-reasons-they-are-perfect-for-weight-loss
- 8. https://www.medicinenet.com/are_peaches_good_for_you/article.htm
İLGİLİ MAKALELER
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.