Mısır Kaç Kalori

Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.

  • Mısır

    1 kase
    Macfif
    132 Kcal
    Karbonhidrat 29.00 %85.29
    Protein 4.00 %11.76
    Yağ 1.00 %2.94
    Besin Değerleri
    • 100 Gram 1 1 kase
    • Karbonhidrat (g) 19.00 29.00
    • Protein (g) 3.00 4.00
    • Yağ (g) 1.00 1.00
    • Lif (g) 2.00 4.00
    • 100 Gram 1 1 kase
    • Kolesterol (mg) 0.00 0.00
    • Sodyum (mg) 15.00 23.00
    • Potasyum (mg) 270.00 416.00

Mısır Besin Değeri

Mısırın içerisinde karbonhidrat, yağ, protein, lif, vitamin ve mineral gibi farklı besin kaynakları vardır. Bu nedenle vücut sağlığının korunmasında ve enerji kazanmada önemli bir besindir. Mısır potasyum, folik asit, A vitamini, lif ve yağ bakımından zengindir. Ayrıca, mısırın içerisinde fosfor, sodyum, kalsiyum, demir gibi mineraller de yer alır. 1 koçan mısır yaklaşık olarak 100 gr değerindedir. 1 koçan mısırın besin değerlerini tabloda bulabilirsiniz[1].

100 gr mısır besin değeri (1 koçan mısır besin değeri)

BesinlerMiktar
Karbonhidrat19 gr
Yağ1 gr
Protein3 gr
Lif2 gr
Potasyum270 mg
Sodyum15 mg
Kalsiyum6 mg
A vitamini65 iu
Demir0.59

Mısır Kaç Kaloridir?

Közlenmiş, haşlanmış ve patlamış olarak farklı şekillerde tüketilebilen mısırın kalorisi de diyet yapanlar, sporcular ve formda kalmak isteyenler için önemlidir. Günlük kalori miktarından fazla tüketilen mısır vücutta kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, mısır tüketimini günlük kalori miktarına göre yapmalısınız.

Mısır kalorisi düşük bir besindir. Buna rağmen besinin miktarı kalorisini belirler. Haşlanmış, patlamış, süt mısırının kalori değerleri miktarı ve pişirme şeklinden dolayı birbirinden farklıdır. Mısırın kalori değerini tabloda bulabilirsiniz[2].

Tüketim şekli ve miktarına göre mısırın kalori değerleri

Mısır çeşitleriKalori değerleri
Haşlanmış mısır kaç kalori?96 kcal
Közlenmiş mısır kaç kalori?127 kcal
Süt mısır kaç kalori?62 kcal
Şeker mısır kaç kalori?85,6 kcal

Mısırın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mısır közlenmiş, haşlanmış, kavrulmuş veya patlamış olarak tüketilebilir. Mısır tüm tüketim şekillerinde vücuda enerji vererek fayda sağlasa da genellikle en sağlıklı pişirme yöntemi haşlama olarak bilinir. Haşlanmış mısır faydaları daha fazla olmakla birlikte diğer tüketim şekillerinde de tahılın içerisindeki zengin besin değerleri nedeniyle vücuda katkısı yüksektir. Mısır faydaları şu şekilde sıralanabilir[3]:

  • Lif içeriği yüksek olduğundan vücuda tokluk hissi verir. Form tutmaya yardımcı olabilir.
  • Mevsiminde tüketilen mısır vücuda farklı besin değerlerinin alınmasını sağlayabilir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlenmeye yardımcı olabilir.
  • B grubu vitaminleri bakımından zengindir. Bunun için hafızayı güçlendirir, bağışıklık ve sindirim sistemini destekleyebilir.
  • A vitamini, potasyum, demir, sodyum, kalsiyum gibi zengin besin değerlerine sahip olan mısır tüketildiğinde vücuda mineral takviyesi sağlayabilir.
  • Demir, folik asit ve lif bakımından zengin besin değerinden dolayı kansızlığı azaltabilir. Vücuda enerji verir. Yorgunluğu azaltabilir.
  • Mısır lifli bir tahıl olduğundan mide ve bağırsak hareketlerini düzenler. Sindirimin kolaylaştırılmasını sağlayabilir.

Ancak mısır gibi tahıllar da günlük olarak gereğinden fazla tüketildiğinde vücutta birtakım yan etkiler oluşturabilir. Vücut sağlığında bazı zararlar meydana getirebilir. Fazla tüketilen mısır zararları şu şekildedir:

  • Fazla tüketildiğinde kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.
  • Kalorisi düşük olsa da fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir.
  • Guatr hastaları gibi iyot eksikliği bulunanların mısırı dikkatli tüketmesi gereklidir.

Diyette Mısır Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Form tutmak isteyen bireyler için merak edilen konulardan biri de diyette mısırın tüketiminin nasıl olması gerektiğidir. Diyetlerde sadece haşlanmış mısır tüketilmelidir. Közlenmiş mısır gibi yağ ve tuz kullanılarak pişirilen tahıllar diyette günlük kalori miktarının aşılmasına sebep olarak beslenme rutinini bozabilir[4].

Haşlanmış mısırın diyette tüketiminde ise zamanlaması ve miktarı oldukça önemlidir. Diyette ana öğünler yerine açlık hissinin oluştuğu ara öğünlerde vücuda enerji vermesi nedeniyle haşlanmış mısır tüketilebilir. Böylece gün boyu açlık hissetmenizi engeller aynı zamanda vücuda enerji verir. Ancak ketojenik diyette mısır hiçbir şekilde tüketilmemelidir. İçeriğindeki nişasta nedeniyle ketojenik diyette mısır tüketimi önerilmez.

Sporcu Mısır Yemeli mi?

Diyet yapanların yanı sıra sporcuların da mısırı nasıl tüketmesi gerektiği merak edilen konulardan biridir. “Sporcu mısır yer mi?” sorusuna sıklıkla cevap aranır. Mısır düşük kalorili ancak karbonhidrat ve lif içeriği yüksek bir tahıldır. Bu nedenle, spor antrenmanlarında vücuda enerji vermesi nedeniyle mısır tüketimi yapılabilir. Ancak sporcular mısırı sadece haşlanmış olarak tüketmelidir. Yağ ve tuz kullanılarak hazırlanan közlenmiş, patlamış mısırlar sporcuların beslenme rutinine uygun değildir.

Sporcular yağsız ve tuzsuz hazırlanan haşlanmış mısırı ara öğünlerde tüketebilir. Ara öğünlerde tüketilen mısır antrenman öncesinde vücuda enerji verir. Bu nedenle, mısırı ara öğünlerde antrenman öncesinde tüketebilirsiniz. Ayrıca, mısır ile hazırlanan salata, düşük kalorili tatlıları da tercih edebilirsiniz. Türk mutfağında mısır salata, tatlılara aroma vermek için yaygın olarak kullanılır. Mısırı gerek 1 adet (100 gr) olarak haşlanmış şekilde gerek salataların üzerine serperek tüketebilirsiniz.

MAC Masters

MAC Masters

MAC Masters, 2007 yılından beri her gün artan bilgi birikimleriyle spor ve sağlıklı yaşama dair merak edilen sorulara yanıt veren eğitmen topluluğumuzun ismi. Bazen yeni başlayanlar için antrenman adımlarını, bazen de spesifik bir antrenmanın en önemli detaylarını paylaşmak için buradalar!

Tüm yazılarına göz at (294)
SAYFA BAŞINA DÖN

İLGİLİ MAKALELER

Metabolizma Hızlandırmanın Etkili Yolları
BESLENME Metabolizma Hızlandırmanın Etkili Yolları

Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.

BİZİMLE TANIŞMANIN TAM ZAMANI

BİZİMLE TANIŞMANIN TAM ZAMANI

KENDİNE EN YAKIN KULÜBÜ BUL
MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR