Kısır Kaç Kalori

Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.

  • Kısır

    1 kase
    Macfif
    430 Kcal
    Karbonhidrat 63.00 %69.23
    Protein 10.00 %10.99
    Yağ 18.00 %19.78
    Besin Değerleri
    • 100 Gram 1 1 kase
    • Karbonhidrat (g) 26.00 63.00
    • Protein (g) 4.00 10.00
    • Yağ (g) 7.00 18.00
    • Lif (g) 7.00 16.00
    • 100 Gram 1 1 kase
    • Kolesterol (mg) 0.00 0.00
    • Sodyum (mg) 272.00 652.00
    • Potasyum (mg) 295.00 709.00

Kısır Besin Değerleri Nelerdir?

Kısır karbonhidrat bakımından zengin bir salata türü. Ayrıca kısır içerisinde protein, yağ, lif gibi farklı besin değerleri de yer alır. Bunun yanı sıra, kısır mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin. Kısırın içerisinde potasyum, demir, sodyum gibi mineraller, A ve C vitaminleri bulunur. Zengin besin değerleri ile sağlıklı salatalardan biri olan kısırı belirli ölçü ve periyotlarda tüketebilirsiniz. Ancak diyet veya spor yapıyorsanız alanında uzman bir diyetisyene danışmanız faydalı olabilir[1]. 1 porsiyon kısırın içerisinde besin değerlerini tabloda bulabilirsiniz.

Kısır Besin Değerleri

1 porsiyon kısırın besin değerleri (60 gr)

Besin KaynaklarıBesin Değerleri
Karbonhidrat15 gr
Yağ2 gr
Protein2 gr
Lif4 gr
Potasyum177 mg
Sodyum163 mg
Demir2,42 mg
Kalsiyum42,84 mg
A vitamini95,10 ui
C vitamini22,61 mg

Kısır Kaç Kalori?

Kısır sağlıklı ve faydalı salata türleri arasında yer alır. Ancak diyet ve spor yapanlar için günlük beslenme rutini açısından kısırın kalori miktarı da oldukça önemli. Kısırın kalorisi tüketim miktarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, kısırın kaç kalori olduğunu tüketim miktarına göre belirlemelisiniz. Porsiyona göre kısırın kalori değerlerini tabloda bulabilirsiniz.

Tüketim miktarına göre kısır kalori değerleri

Tüketim MiktarıKalori Değerleri
100 gr kısır179 kcal
1 porsiyon kısır108 kcal
1 kase kısır430 kcal
Kısır Kaç Kalori?

Kısırın Faydaları Nelerdir?

Her yaştan bireyin sevdiği salata türlerinden biri olan kısır içerisinde zengin besin değerleri barındırır. Bu nedenle sanılanın aksine kısırın insan sağlığı üzerinde birtakım faydaları da bulunur. Kısır içerisinde demir, sodyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri mevcuttur. Ayrıca kısır, A ve C vitamini bakımında da oldukça zengin bir besin. Bu nedenle, vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur[2].

Kısır karbonhidrat, lif, protein gibi farklı besin değerlerine de sahip olduğu için tüketildiğinde vücuda enerji verir. Vücudun günlük besin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Üstelik kısırın içerisinde bulunan kalsiyum, potasyum, sodyum mineralleri ve A, C vitamini vücutta yapıcı, onarıcı etki gösterir. Vücudun bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Kısırın insan sağlığı üzerindeki faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • A ve C vitamini vücudun metabolizma hızını artırarak kilo verme sürecine destek olabilir.
  • Vücuda mineral takviyesi sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
  • Kısır içerisindeki kalsiyum vücudun diş ve kemik sağlığının güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • Kısır tüketildiğinde bireylere uzun süre tokluk hissi verir. Fazla besin tüketimini önler. Enerji verir.
  • Bulgur ile kısır lif açısından da zengindir. Bu nedenle, vücudun sindirim sistemini destekleyip yiyeceklerin hazmedilmesini kolaylaştırabilir. Kabızlık gibi sağlık sorunlarının çözülmesinde de etkili olabilir.
  • Bulgurun içindeki B6 vitaminleri ve folik asit vücutta kronik hastalık oluşma riskini düşürür. Kısırın lif içeriği yüksek olduğundan kandaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olur. Böylece, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olabilir.
  • Kısırın içerisinde bulunan demir kansızlık sorunlarına karşı mineral takviyesini kolaylaştırır.

Diyet Yapanlar Kısır Yiyebilir mi?

Diyet yapanlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri kısırın kalorisi. Ayrıca “Diyette kısır yenir mi?” sorusunun yanıtı da sıklıkla merak edilir. Kısır uzun süre tokluk hissi veren bir salata türüdür ve tüketildiğinde içerisindeki karbonhidrat nedeniyle vücuda enerji de verir. Belirli oranlarda tüketildiğinde düşük kalorisi ile vücutta kilo alımına neden olmaz. Bu nedenle, kısır diyet yapanlar tarafından tüketilebilir. Ancak kısır tüketiminde günlük porsiyon ve zamanlama beslenme rutini açısından oldukça önemli[3].

Kısırın Faydaları

Diyet yapanlar günlük kalori miktarına göre beslenme rutinini belirlemelidir. Dolayısıyla, kısırın ne kadar ve ne zaman tüketileceğinin beslenme rutini, kalori ihtiyacına göre tespit edilmesi gerekir. Kısır küçük porsiyonlar halinde tüketilmeli ve beslenme açısından ara öğünlerde yenilmeli. Ayrıca, kısır yaparken daha az yağ, bol yeşillik kullanılırsa salatanın kalorisi de azaltılabilir.

Spordan Önce veya Spordan Sonra Kısır Yenir mi?

Kısır tüketimi diyet yapanların yanı sıra sporcular için de oldukça merak edilen bir husus. Sporcuların beslenme rutininde karbonhidrat önemli bir yere sahip. Karbonhidratlı besinler özellikle sporcunun enerji kazanması için beslenme rutininde mutlaka yer almalı. Kısır da karbonhidrat bakımından zengin besin değerlerine sahip olduğundan sporcular tarafından tüketilebilir.

Spor yaparken günlük enerji ihtiyacının büyük bir çoğunluğu karbonhidratlı besinlerden karşılandığından özellikle kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarından önce kısır tüketebilirsiniz. Nitekim antrenman sırasında ihtiyacınız olan enerjiyi kısır tüketimi ile alabilirsiniz. Ancak kısır tüketimi sabah antrenmanlarından ziyade gün içinde gerçekleştirilen egzersizlerden önce yapılabilir. Sabah antrenmanlarından önce ise kısırın tüketilmesi tavsiye edilmez. Aksine kısırı sabah antrenmanlarından sonra, gün içindeki egzersizlerden önce tüketmelisiniz.

MAC Masters

MAC Masters

MAC Masters, 2007 yılından beri her gün artan bilgi birikimleriyle spor ve sağlıklı yaşama dair merak edilen sorulara yanıt veren eğitmen topluluğumuzun ismi. Bazen yeni başlayanlar için antrenman adımlarını, bazen de spesifik bir antrenmanın en önemli detaylarını paylaşmak için buradalar!

Tüm yazılarına göz at (298)
SAYFA BAŞINA DÖN

İLGİLİ MAKALELER

Metabolizma Hızlandırmanın Etkili Yolları
BESLENME Metabolizma Hızlandırmanın Etkili Yolları

Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.

BİZİMLE TANIŞMANIN TAM ZAMANI

BİZİMLE TANIŞMANIN TAM ZAMANI

KENDİNE EN YAKIN KULÜBÜ BUL
MAC+
KULÜP VE STÜDYOLAR