Karpuz Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Karpuz
1 adet1355 KcalKarbonhidrat 341.00 %91.18Protein 27.00 %7.22Yağ 6.00 %1.60Besin Değerleri- 100 Gram 1 1 adet
- Karbonhidrat (g) 7.00 341.00
- Protein (g) 0.00 27.00
- Yağ (g) 0.00 6.00
- Lif (g) 0.00 18.00
- 100 Gram 1 1 adet
- Kolesterol (mg) 0.00 0.00
- Sodyum (mg) 1.00 45.00
- Potasyum (mg) 112.00 5060.00
İÇİNDEKİLER
Karpuz Besin Değerleri Nelerdir?
Parlak kırmızı iç rengi ve ferahlatıcı tadı ile öne çıkan karpuz, özellikle sıcak günlerde ferahlamak için tercih edilir. Dünyanın pek çok yerinde yetiştirilip tüketilen karpuz, lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa çeşitli faydalar sağlayan besin öğeleriyle doludur. Yüksek su içeriği sayesinde hem susuzluğu giderir hem vücudu nemlendirir. Karpuz, düşük kalorili bir meyve olmasıyla diyet yapanlar için de kusursuz bir atıştırmalık olarak öne çıkmayı başarır. Yaz aylarının en sevilen serinletici meyvelerinden biri olan karpuzun vücuda faydaları hakkında bilgi edinmek ister misiniz? O hâlde içeriğimizi okumaya başlayabilirsiniz[7].
Karpuz besin değeri ve yüksek oranda su içermesi ile dikkatleri üzerine çeken meyveler arasındadır. Bir porsiyon, yani yaklaşık 154 gram karpuz 45 kalori içerir. Düşük kalori değeri sayesinde sağlıklı beslenme planlarında kendine yer bulmayı başarır. Karpuz, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu pek çok önemli vitamin ve minerale sahiptir[7].
Ortalama 152 gram karpuzda 12.3 mg C vitamini bulunur. Bu, vücudun bağışıklık sistemini destekleyip cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Potasyum bakımından zengin olan karpuz, 168 mg potasyum içerir. Potasyum, kalp sağlığını destekleyip kas fonksiyonlarını düzenler. Karpuzda bulunan 10 mg kalsiyum, kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur[7].
Karpuzun yağ içeriği ise sadece 0.2 gramdır. Bu miktar, onu yağsız ve hafif besin kaynağı hâline getirir. Doğal şekerlerden oluşan 11 gram karbonhidrat içeriği, vücudun ihtiyacı olan enerji almasını sağlar[7].
Karpuzun içerisinde yer alan bir diğer önemli bileşen likopendir. Güçlü bir antioksidan olan likopen sayesinde kalp sağlığını destekleyerek bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar. Karpuzun parlak kırmızı rengi de likopen içeriğinden gelir. Karpuzda yer alan A vitamini öncüsü beta-karotenin, göz sağlığına ve cilt sağlığına olumlu katkılarda bulunur[7].
%90’dan fazlası sudan oluşan karpuz, yüksek su oranı sayesinde vücudun hidratasyonunu sağlamak için ideal besinler arasında yer alır. Yüksek su içeriği aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıp toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur[7].
Karpuz Kaç Kalori?
Yaz mevsiminin gözde meyvesi olan karpuz kalori kontrolüne dikkat edilmesi gereken meyveler arasında yer alır. Düşük kalorili bir meyve olan karpuz, kilo kontrolü için de sıklıkla tercih edilir. Bir dilim karpuz kaç kalori diyenler için bu soruya 46 kalori cevabı verilebilir. Bu sayede düşük kalori miktarı, karpuzu diyet ve sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmez parçası hâline getirir. Karpuzun kalorisi büyük ölçüde doğal şekerlerden oluştuğundan enerji, doğal kaynaklardan sağlanır.
Karpuzun düşük kalori içeriği, yüksek su oranı ve besleyici değeri ile birleştiğinde onu sağlıklı yaşam tarzının vazgeçilmez parçası yapar. Meyvenin içerdiği lif ise sindirimi destekleyip tokluk hissi vererek aşırı yemenin önüne geçer[7].Besin değerleriyle öne çıkan karpuz, sporcular tarafından enerji ve hidrasyon sağlamak için sıklıkla tercih edilir. Karpuz, hem lezzetli hem besleyici özellikleri ile diyet listenizde kendine yer bulabilir[2].
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Yaz aylarında sıklıkla tüketilen karpuz, sıvı içermesi ve antioksidan yapısından dolayı önemli bir besin kaynağı olarak karşınıza çıkar. Yüksek besin değerleriyle yaz mevsiminde doyurucu bir alternatif olan karpuzun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Karpuz, yüksek su içeriği sayesinde vücudun hidrasyonunu sağlamaya katkıda bulunur[2].
- Karpuzun %90’dan fazlasının sudan oluşması, böbrek fonksiyonlarını destekleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur[3].
- Karpuz, güçlü bir antioksidan olan likopen bakımından zengindir. Bu sayede kalp sağlığını korumaya katkıda bulunur[3].
- C vitamini bakımından da zengin olan karpuz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını iyileştirir. C vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırıp ciltte kolajen üretimini destekler[3].
- Karpuzda bulunan potasyum, kas ve sinir fonksiyonlarını düzenler, kan basıncını kontrol ederek kalp sağlığını korur[3].
Spordan Önce veya Spordan Sonra Karpuz Yenir mi?
Karpuz, spordan önce veya sonra tüketilebilecek atıştırmalıklar arasında yer alır. Spordan önce karpuz yiyerek vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve hidrasyonu sağlayabilirsiniz. İçerdiği doğal şeker sayesinde hızlı enerji sağlayıp egzersiz öncesi enerji seviyenizi yükseltebilir. Sindirimi kolay olduğu için spor öncesinde rahatlıkla tüketilebilir[2].
Spordan sonra karpuz yemek, kasların yenilenip toparlanması için faydalıdır. Egzersiz sonrası, vücut kaybettiği sıvı ve elektrolitleri geri kazanmak için suya ihtiyaç duyar. Karpuz, potasyum ile su bakımından zengin olduğu için bu ihtiyacı karşılayıp kas kramplarını önler. Ayrıca karpuzun içerdiği amino asitler, kas onarımını destekleyip kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur[1].
Spor sonrası tüketilebilen karpuzun antioksidan özellikleri, egzersiz sonrası vücuttaki serbest radikallerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Böylece kasların daha hızlı toparlanmasını sağlayıp vücudun egzersiz sonrası iyileşme sürecini hızlandırır[6].
Karpuz hem spor öncesinde hem sonrasında tüketilebilecek besleyici ve faydalı bir meyvedir. Vücudun enerji seviyelerini yükseltir ve hidrasyon sağlar. Aynı zamanda kas onarımını destekleyerek spor esnasında genel performansı artırır[2].
Kaynakça
- 1. https://www.eastparkgym.com/best-fruits-for-workouts#:~:text=Watermelon%20is%20an%20excellent%20pre,you’re%20watching%20your%20weight.
- 2. https://www.snackinginsneakers.com/watermelon-pre-workout-meal/
- 3. https://www.themanual.com/fitness/benefits-of-watermelon/
- 4. https://www.today.com/health/diet-fitness/how-many-calories-in-watermelon-rcna59039
- 5. https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits
- 6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886#benefits
- 7. https://www.nwhealth.edu/news/11-top-watermelon-health-benefits/
İLGİLİ MAKALELER
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.