Hurma Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Hurma
1 kase, oyulmuş, kıyılmış502 KcalKarbonhidrat 133.00 %97.08Protein 4.00 %2.92Yağ 0.00 %0Besin Değerleri- 100 Gram 1 1 kase, oyulmuş, kıyılmış
- Karbonhidrat (g) 75.00 133.00
- Protein (g) 2.00 4.00
- Yağ (g) 0.00 0.00
- Lif (g) 8.00 14.00
- 100 Gram 1 1 kase, oyulmuş, kıyılmış
- Kolesterol (mg) 0.00 0.00
- Sodyum (mg) 2.00 4.00
- Potasyum (mg) 656.00 1168.00
İÇİNDEKİLER
Hurma Besin Değerleri Nelerdir?
Hurma, şeker açısından oldukça zengin bir meyvedir. %44-88’i şekerden oluşan bu meyve, yüksek şeker içeriği sayesinde enerji verir. Hurma, ayrıca muzdan 2,5 kat daha fazla potasyum içerir. Magnezyum, kalsiyum, demir gibi minerallerin yanı sıra A, B1, B2, niasin, C vitaminleri açısından da zengindir[1].
![Hurma Besin Değerleri](https://www.macfit.com/wp-content/uploads/2024/05/hurma-besin-degerleri.jpg)
1 adet hurma besin değeri şu şekildedir[2]:
- Kalori: 26 kcal
- Karbonhidrat: 3 g
- Lif: 3 g
- Yağ: 1 g
- Şeker: 66 g
Hurmada en az 15 farklı mineral bulunur. Kalsiyum, potasyum, kobalt, bakır, flor, demir, bor, magnezyum, manganez, selenyum, fosfor, sodyum ve çinko bunlardan bazılarıdır. Ayrıca spartik asit prolin, glisin, histidin gibi 23 çeşit aminoasit de içerir[1].
Hurma Kaç Kalori?
Hurma, sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinse de oruç tutanlar için besleyici bir yiyecek görevi görür. Lezzeti ile öne çıkan hurmanın faydalarından yararlanmak için bu atıştırmalığı günlük beslenme rutininize dahil edebilirsiniz. Potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi çeşitli mineral ve vitaminler açısından zengin olan hurma ile besleyici bir ara öğünü geride bırakabilirsiniz[2].
Hurma kalori değerleri açısından incelendiğinde düşük kalorili atıştırmalıklar arasında yer alır. Bir porsiyon meyveye eşdeğer olan 4 adet hurma ortalama 60 kaloridir. Ancak hurmanın sunduğu faydalardan yararlanırken ölçülü olmak önemlidir. Çünkü bu meyvenin 100 gramı ortalama 277 kalori içerir. (2) Vitamin ve mineral bakımından zengin olsa da hurmanın kontrollü şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
![Hurma Kaç Kalori?](https://www.macfit.com/wp-content/uploads/2024/05/hurma-kac-kalori-1024x684.jpg)
Hurma, A ve C vitaminleri ile manganez açısından oldukça zengindir. Lif kaynağı olmasıyla bilinen bu meyve, aynı zamanda sindirim sistemini de destekler. Beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler ve kemik sağlığını güçlendirmeye katkıda bulunur[3]. Bazı tariflerde şeker yerine kullanılan hurma, sağlıklı tarifler hazırlamak isteyenlere ve diyet yapanlara da farklı bir alternatif sunar. Lezzeti ile öne çıkan hurmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Hurma; nişasta ve sukrozun, glukoz ve fruktoza parçalanmasını kolaylaştırarak sindirime yardımcı olabilir[1].
- Yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı yavaşlatabilir[1].
- Zengin mineral ve vitamin içeriği ile bağışıklık sistemini destekleyebilir[1].
- Antioksidan özellikleri sayesinde mide ülseri tedavisinde olumlu etkiler sunabilir[1].
- Düşük glisemik endeksi ile kalp sağlığına katkıda bulunabilir[1].
- Yüksek demir ve mineral içeriğine sahip olmasıyla gebelikte ve doğumda olumlu etki sağlayabilir[1].
- Doğal şekerleri sayesinde sağlıklı bir enerji kaynağıdır[1].
- Yüksek B vitamini içeriğiyle beyin fonksiyonlarının gelişimine yardımcı olabilir[1].
- Kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik yoğunluğunu artırabilir[1].
- Lifli yapısıyla tok tutar ve kilo kaybına yardımcı olabilir[1].
- Kansızlığa karşı destek sağlayarak oluşan yorgunluğu azaltabilir.
- C vitamini sayesinde mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Spordan Önce veya Spordan Sonra Hurma Yenir mi?
Hurma, spor öncesi veya sonrasında tüketilebilecek besleyici meyveler arasında yer alır. Hem enerji verir hem kas onarımını destekler. Antrenman yapmadan önce hurma yiyerek egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağınız enerji seviyesini artırabilirsiniz[3]. Özellikle yüksek yoğunluklu bir egzersiz planlıyorsanız egzersizden yaklaşık 30 dakika önce 2- 4 hurma yiyebilirsiniz.
Egzersizden sonra hurma yemek de oldukça faydalıdır. Antioksidan içeriği sayesinde egzersiz sonrasında ortaya çıkan yorgunluk ve kas ağrısını en aza indirmeye yardımcı olabilir[3].
Hurma, potasyumun yanı sıra B6 vitamini ve demir açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki B vitaminleri sayesinde karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye ve kas dokularına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunur. Bu etkileri deneyimlemek için antrenman öncesinde veya sonrasında hurma tüketebilir, performansınızı artırabilirsiniz.
Hurma Nasıl Tüketilir?
Hurma, taze veya kurutulmuş şekilde çeşitli gıdalarla karıştırılarak tüketilebilir. Özellikle pastacılıkta doğal tatlandırıcı olarak hurma suyu konsantresi, hurma özü, hurma şurubu, hurma tozu, hurma pekmezi ve marmelatı katkı maddesi olarak tercih edilebilir. Ayrıca hurmayı sağlıklı atıştırmalıklar yapmak için doğal tatlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz.
Hurmayı, kahvaltıda yulaf ezmesine ekleyebilir veya kuruyemişlerle beraber ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ancak diyabet gibi belirli sağlık sorunları olan kişiler diyetlerine hurma eklemeden önce doktoruna danışmayı ihmal etmemelidir.
![Hurmanın Faydaları](https://www.macfit.com/wp-content/uploads/2024/05/hurma-faydalari.jpg)
Hurma Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hurma, sağlıklı ve besleyici bir meyve olarak bilinse de tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Yüksek şeker içeriğine sahip olan hurma, glisemik indeksi düşük olduğundan kana yavaş karışır[1]. Ancak diyabet hastalarının tüketirken dikkatli olmaları ve doktor kontrolüne göre hareket etmeleri gerekir.
Herkes için geçerli olan bir diğer nokta ise porsiyon kontrolüdür. Çok fazla hurma tüketmek sindirim sistemini zorlayabileceği gibi kalori alımına da neden olabilir. Bu nedenle, günlük 1 porsiyon hurma tüketimini aşmamanızda fayda var. Ancak yaş, kilo ve sağlık durumuna göre bu miktarın değişiklik göstereceğini de söylemek mümkündür.
![Hurma Nasıl Tüketilir?](https://www.macfit.com/wp-content/uploads/2024/05/hurma-nasil-tuketilir.jpg)
Sabahları kahvaltınızda müslilerinizi tatlandırmak veya sağlıklı kekler yapmak için hurma pekmezi, hurma tozu gibi farklı formlarını tercih edebilirsiniz. Ancak bu ürünlerin de tüketimi bilinçli şekilde yapılmalıdır. Üzerinde yazan kullanma talimatlarını okuyabilir veya diyetisyeninize danışabilirsiniz.
İLGİLİ MAKALELER
![Metabolizma Hızlandırmanın Etkili Yolları](https://www.macfit.com/wp-content/uploads/2022/08/metabolizma-hizlandirma-2.jpg)
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.