Havuç Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Havuç
1 kase, kıyılmış52 KcalKarbonhidrat 12.00 %92.31Protein 1.00 %7.69Yağ 0.00 %0Besin Değerleri- 100 Gram 1 1 kase, kıyılmış
- Karbonhidrat (g) 9.00 12.00
- Protein (g) 0.00 1.00
- Yağ (g) 0.00 0.00
- Lif (g) 2.00 3.00
- 100 Gram 1 1 kase, kıyılmış
- Kolesterol (mg) 0.00 0.00
- Sodyum (mg) 69.00 88.00
- Potasyum (mg) 320.00 410.00
Havuç Besin Değerleri
Havuç, beslenme açısından zengin bir sebze türüdür; 100 gram havuç yaklaşık 41 kalori içerir. İçeriğindeki karbonhidrat değeri 9 gram, lif değeri ise 2 gramdır. İçeriğindeki beta-karoten, A vitaminine dönüşerek göz sağlığını korumada ve bağışıklık sistemini güçlendirmede kritik rol oynar[1]. Cilt sağlığını korumada hücre yenilenmesini tetikleyerek yaşlanma belirtilerini azaltmada etkilidir. Tüm bunlara ek olarak, içerdiği K vitamini ile kemik sağlığının desteklenmesine ve kanın pıhtılaşma sürecinin düzenlenmesine katkıda bulunur[2].
Havucun her bir rengi, besin değerine ve sağlık üzerindeki etkilerine özgü katkılarda bulunur. Mor havuçlar, antioksidanlar açısından zengin anthocyaninler içerirken, sarı renkliler göz sağlığı için önemli olan lutein bakımından yüksektir. Beyaz havuçlar ise diğer renklerden daha az pigment içerdiği için daha düşük antioksidan seviyelerine sahiptir ama yine de sağlıklı bir lif kaynağıdır[3].
En yaygın havuç çeşidi olan turuncu havuçlar, tatlı bir lezzete ve sulu bir dokuya sahiptir. Çiğ olarak salatalarda kullanabilir, sote edebilir veya tatlılarda malzeme olarak tercih edebilirsiniz. Örneğin havuçlu kek yaparak tatlı tadından faydalanabilirsiniz. Yoğurtla birlikte sıklıkla tüketilen havuç, A vitamini açısından zengindir. Sarı havuçlar ise lutein gibi özgün fitokimyasallar içerir, turuncu havuca göre yapısı daha yumuşaktır. Sarı havuçları, smoothielerinize ekleyerek vitaminlerinden faydalanabilir, hoş bir renk katabilirsiniz. Tatlı bir lezzete sahip olan sarı havuçları bebek mamalarında doğal tatlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz.
Havuç Kaç Kaloridir?
Havucun ve çeşitli pişirme yöntemlerinin kaç kalori olduğunu aşağıdaki tabloya bakarak inceleyebilirsiniz[4].
Ürün | Kalori(kcal) |
1 orta boy havuç | 25 |
100 gr havuç tarator | 149 |
100 gr yoğurtlu havuç salatası | 109 |
1 porsiyon havuç suyu | 47 |
Havuç topları | 254 |
Zeytinyağlı havuç | 60 |
Marul havuç salatası | 50 |
Kavrulmuş havuç | 140 |
Pişmiş havuç | 35 |
Havucun Faydaları Nelerdir?
Havuç düşük kalorisiyle öne çıkan, çeşitli sağlık yararlarıyla bilinen bir kök sebzedir. Her rengi birbirinden faydalı havuçların içerdiği değerler ve katkıları aşağıdaki gibi sıralanabilir[5]:
- Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücudunuzun savunmasını destekleyerek çeşitli hastalıkları sizden uzak tutar.
- A vitamini, cilt ve mukozaları hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı bir bariyer olarak destekler.
- Beta-karoten, cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyarak cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Cildi içten dışa yeniden yapılandırarak, ciltteki kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatır.
- Diyabet hastasıysanız ara atıştırmalık olarak havuç tercih edebilirsiniz. Havuç dengeli besin değeri tablosuyla kan şekerinizi dengeleyerek ani artışlar yaşamanızın önüne geçer.
- Diş eti hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan bir antibakteriyeldir. Öğünlerden sonra havuç tüketmek, dişlerinizi temizlemeye ve ağız kokusunu azaltmaya katkı sağlar.
- Yüksek lif oranıyla havuçlar, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler, sağlıklı bir sindirim sistemi için elzemdir.
Günde Ne Kadar Havuç Yemeliyiz?
Havuç tüketiminin ne kadar olması gerektiği, kişinin yaşam tarzına, sağlık durumuna ve kitle indeksine bağlı olarak değişir. Tüm beslenme düzenlerinde olduğu gibi havuç tüketim oranınızı günlük kalori ihtiyacınıza bakarak hesaplayabilirsiniz. Genel olarak, yetişkinler için günlük ortalama bir orta boy havuç yeterli olur. Günlük A vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılarken lif bakımından zengin bir diyetin parçası olarak sindirim sağlığını destekler.
Her ne kadar havuç sağlıklı bir seçim olsa da, aşırı tüketimi bazı durumlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle, çok yüksek miktarda beta-karoten alımı, ciltte sararmaya neden olabilecek karotenemi durumuna yol açabilir. Ek olarak çok fazla A vitamini almanız, özellikle diğer A vitamini zengini gıdalarla birleştiğinde toksisiteye sebep olabilir. Bu yüzden, havuç tüketimini dengeli tutmanız ve çeşitli bir diyet programı izlemeniz önerilir[6].
Spordan Önce ve Sonra Havuç Yenir mi?
Havuç, sporcular tarafından hem spordan önce hem de sonra faydalı bir atıştırmalık olarak tercih edilir. Yüksek besin değerleriyle enerji kazanabilir ve vücudun ihtiyaç duyduğu destekleri alabilirsiniz. Sindirimi yavaşlatmayan hafif bir atıştırmalık da havucu olarak tüketebilirsiniz. Bu, özellikle dayanıklılık gerektiren egzersizler öncesinde avantaj sağlar. Spordan yaklaşık 30-60 dakika önce 1 porsiyon havuç tüketmek, egzersiz sırasında enerji düzeylerini desteklemeye yardımcı olur.
Antrenman sonrası havuç tüketmek, içerdiği potasyum sayesinde elektrolitlerin yeniden dengelenmesine yardımcı olur. Potasyum, özellikle terleme ile kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için önemlidir. Ek olarak havuçtaki antioksidanlar, egzersiz sırasında oluşabilecek oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Havuçları protein kaynaklarıyla birleştirmek, kaslarınızın yeniden yapılandırılması için ideal bir kombinasyon oluşturur. Örneğin bir avuç badem veya bir parça peynir ile birlikte tüketerek maksimum faydayı alabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşama destek olmak için havucu beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.
Kaynakça
- 1. https://www.researchgate.net/publication/302102324
- 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30050932/
- 3. https://dergipark.org.tr/tr/pub/flsrt/issue/76530/1144657
- 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/
- 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27686261/
- 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21864090/
İLGİLİ MAKALELER
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.