Hamburger Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Hamburger
100 Gram288 KcalKarbonhidrat 20.00 %39.22Protein 17.00 %33.33Yağ 14.00 %27.45Besin Değerleri- 100 Gram 100 Gram
- Karbonhidrat (g) 20.00 20.00
- Protein (g) 17.00 17.00
- Yağ (g) 14.00 14.00
- Lif (g) 0.00 0.00
- 100 Gram 100 Gram
- Kolesterol (mg) 49.00 49.00
- Sodyum (mg) 355.00 355.00
- Potasyum (mg) 229.00 229.00
İÇİNDEKİLER
Hamburger Kaç Kaloridir ve Besin Değerleri Nelerdir?
Hamburger, dünya genelinde en sevilen ve en çok tüketilen fast food ürünleri arasında ilk sıralarda bulunur. Lezzeti ve pratik bir şekilde tüketilebilmesiyle çok sayıda insanın favori yiyeceği olan hamburger, son derece yüksek bir kalori oranına sahiptir[1]. Yoğun miktarda yağ ve şeker içeren hamburger, ölçülü bir şekilde tüketilmemesi durumunda kilo alımına yol açabilir ve içerdiği bileşenler sebebiyle sağlığa çeşitli zararlar verebilir[1]. Peki, hamburger kaç kalori? Hamburger ne kadar tüketilmeli ve hamburger kalorisi nasıl yakılır? Bu soruların yanıtları için aşağıdaki bilgileri okuyabilirsiniz.
Hamburger, en sevilen fast food ürünleri arasında yer almasına rağmen sağlık açısından riskli bulunan gıdalardan biridir. Pek çok insan, hamburgerin sağlığa yararlı maddelerden elde edildiğini ve bu sebeple kilo alımına yol açmadığını düşünür. Bununla birlikte tüm fast food ürünleri gibi hamburger de sağlık açısından risk teşkil eder. Özellikle dışarıda tüketilen hazır hamburgerler, yüksek yağ oranları sebebiyle hızlı bir şekilde kilo alımına yol açabilir, vücudunuzun şeker dengesini bozabilir, kan dolaşımınızı ve sindiriminizi olumsuz yönde etkileyebilir[2]. Hamburgerin içerdiği yoğun hayvansal yağ, pişirme tekniğinin getirdiği olumsuz etkiler ve hamburgerle birlikte menü hâlinde tüketilen gıdaların sağlığa zararları, bu lezzetli yiyeceğin kontrollü bir şekilde tüketilmesini zorunlu kılar[1].
Pek çok fast food markası, kendi hamburger tarifini uygular. Bu sebeple hamburgerin besin değerleri; üretici markaya, içerdiği malzemeye ve pişirme şekline göre değişiklik gösterir. İki hamburger ekmeği, bir köfte, salata ve turşudan oluşan orta boy bir hamburgerin 100 gramında yaklaşık 300 kcal kalori bulunduğu düşünülür[2]. Hamburgerler, ağırlıklı olarak 150 – 250 gram arasında değişmekle birlikte 100 gramında 288 kalori bulunur. Bununla birlikte hamburgerin yanında patates kızartması, cola gibi gıdalar tüketilmesi durumunda hamburgerle birlikte alınan kalori miktarı 1000 kcal’in üzerine çıkabilir[1].
Hamburgerin besin değerleri, köftesinin içeriğine ve pişirilme şekline bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin sadece yağsız et ve baharattan oluşan bir hamburger köftesi, yağ kullanılmadan pişirilmesi durumunda çok daha az kalori barındırır. Bu şekilde pişirilen hamburgerler, kontrollü tüketilmeleri durumunda hem sporcu beslenmesinde hem de diyet programlarında tolere edilebilir seviyededir. Köfteye ek malzemeler eklenmesi, köftenin yağda kızartılması ve ketçap ya da mayonez gibi soslar kullanılması durumunda ise hamburgerin kalori miktarı, 500-650 kcal seviyesine yükselir. Hamburger ekmeğinin yağda kızartılması durumunda bir adet hamburgerin içerdiği kalori miktarı 700 kcal seviyesini aşabilir[1].
Bir hamburger köftesi, tamamen kıymadan elde edilmesi durumunda 100 gramda yaklaşık 17 gram protein içerir. Ayrıca hamburger yapımında kullanılan taze salata yapraklarında, turşularda ve peynir dilimlerinde A, B, C vitaminleri ve çeşitli mineraller de bulunur[2]. Bu besin değerleri de hamburgerden hamburgere farklılık gösterebilir. Bazı hamburger köftelerinde kıyma oranı düşük tutulur ve ekmek, soya gibi maddelere ağırlık verilir. Kimi hamburgerlerde ise taze sebze yerine dondurulmuş gıdalar kullanılır. Bu gibi durumlar, hamburgerin içerdiği protein ve vitamin oranının düşmesine yol açar.
Fast food zincirleri tarafından yapılan hamburgerler, saklanma koşulları sebebiyle sağlık açısından risk teşkil edebilir. Örneğin soğuk hava zinciriyle muhafaza edilen hamburgerlerin hızlı bir şekilde pişirilmesi için çok yoğun bir yağa atılması gerekir. Bu durum hamburgerin çektiği yağ miktarını artırarak kalori seviyesini yükseltir[1]. Ayrıca aynı yağda çok sayıda hamburgerin pişirilmesi, hamburger etlerinin uzun süre dondurulmuş hâlde bekletilmesi gibi faktörler hijyen açısından riskli sonuçlar doğurabilir[1]. Bu sebeple sağlıklı bir şekilde hamburger tüketmek isteyen herkesin kendi hamburgerini yapması ve sağlıklı yöntemlerle hazırlaması önerilir.
Evde kendi imkânlarınızı kullanarak hamburger pişirmeniz durumunda sağlığa zararlı maddeler kullanmaktan ve aşırı yağ tüketmekten kaçınabilirsiniz. Böylece hamburger kalori miktarını önemli ölçüde azaltarak sağlıklı bir öğünü geride bırakabilirsiniz. Hamburgeri evde pişirme imkânınız yoksa ve bir fast food markasının ürünlerini tüketiyorsanız sağlığa zararlı maddelerin hamburgerden çıkarılmasını talep edebilirsiniz[3][4]. Hamburgerin ekmeğini azaltabilir, köfte ve salata dışındaki maddeleri tüketmekten kaçınabilir, sos kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.
Diyet Yaparken Hamburger Yenir mi?
Hamburger, diyet yaparken tüketilmesi sakıncalı bulunan gıdalar arasında yer alır. Tüm fast food ürünleri gibi hamburgerler de dengeli bir beslenme programı uygulamanızı zorlaştıracak özelliklere sahiptir. Diyet yaparken ya da sağlıklı bir beslenme programı uygularken günlük kalori ihtiyacınızı öğünlere bölmeniz ve dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Hamburger tüketmek ise bir gün boyunca ihtiyaç duyacağınız kalorinin ⅓’ü ila ½’sini tek seferde almanıza neden olabilir. Bu durum diğer öğünlerde tüketebileceğiniz gıda miktarını azaltarak sağlıklı bir şekilde beslenme şansınızı düşürür[3].
Diyet yaparken hamburger tüketmek, ihtiyaç duyulan yağ ve sodyum miktarını aşma riskini beraberinde getirir. Yoğun şekilde yağ ve sodyum içeren hamburgerler, vücut dengenizi bozarak metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına zarar verebilir[3]. Hamburger için özel olarak hazırlanan standart ekmeklerin önemli bir bölümü lif bakımından zayıftır. Bu durum hamburgerin oluşturduğu tokluk hissinin kısa süreli olmasına yol açar. Hamburger tükettikten kısa bir süre sonra tekrar acıkmak ise aynı gün içinde farklı gıdalar tüketerek daha fazla kalori almayı adeta kaçınılmaz bir hâle getirir[1].
Fast food markaları tarafından üretilen standart hamburgerlerin bir bölümünde, lezzet katmak ve kullanıcı alışkanlığı oluşturmak amaçlarıyla eklenen özel katkı maddeleri bulunabilir. Katkı maddesi içeren hamburgerleri tüketmek, vücudunuzda çeşitli hastalıkları tetiklemesine ya da daha fazla hamburger yeme isteği duymanıza yol açabilir. Bu tarz sorunlardan kaçınmak için hamburger tüketimini kontrol altında tutmanız, tükettiğiniz hamburgeri doğru seçmeniz ve kişisel ölçülerinize uymanız gerekir[3].
Sağlıklı yöntemlerle pişirilen hamburgerleri küçük dozlarda tüketerek diyetinizi koruyabilirsiniz. Aynı zamanda hamburgere eklenen sos ve salataları düşük kalorili, sağlıklı ürünler arasından seçebilirsiniz. Hamburgerin yanında asitli içecek yerine ayran ya da su içmeyi tercih edebilir ve hamburgerle birlikte kızartma ürünü tüketmekten kaçınabilirsiniz[3]. Böylece hamburgerin diyetinize ve sağlığınıza vereceği zararı en aza indirebilir ve beslenme programınızı koruyabilirsiniz. Diyetteyken hamburgeri düzenli bir şekilde tüketmek yerine ara ara tüketeceğiniz bir ödül gıdası olarak değerlendirebilirsiniz. Böylece çok yönlü bir diyet programı uygulama konusunda avantaj elde edebilirsiniz.
Sporcular Hamburger Tüketebilir mi?
Sporcu beslenmesi; dikkat, özen ve disiplin gerektiren uzun vadeli bir süreçtir. Amatör ya da profesyonel düzeyde sporla ilgilenen herkesin beslenme programı oluştururken vücutlarının gelişimini, metabolizmalarının ihtiyaçlarını ve spor performanslarını etkileyecek bileşenleri hesap etmesi gerekir[4]. Çok yönlü bir beslenme programına ihtiyaç duyan sporcuların vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve şeker tüketimini dengelemesi gerekir. Sporcular, enerji kaynağı olarak yağı kullanmaları durumunda performans düşüşüyle karşılaşabilir[5]. Bu sebeple sporcuların hamburger tüketimi konusunda dikkatli ve bilinçli davranması büyük önem taşır.
Sporcuların kalori ihtiyacı, sporla ilgilenmeyen kişilere göre daha yüksektir. Bu sebeple sporla ilgilenen kişiler, hamburgerin yüksek kalori oranlarını daha kolay bir şekilde tolere edebilir[4]. Ancak sporcuların hamburger tüketirken diyet ürünleri tercih etmesi, sağlığa zararlı unsurlardan kaçınması büyük önem taşır[4]. Fast food markaları tarafından üretilen hamburgerlerdeki yağlar ve katkı maddeleri, sporcuların metabolizmasına zarar vererek çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir[5]. Ayrıca hazır hamburgerler, çeşitli sindirim problemlerini tetikleyerek sporcuların performansını olumsuz yönde etkileyebilir.
Hamburger tüketimi, sporcuların protein ve vitamin ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. Steril koşullarda, yağ ve katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan hamburgerler, asitli içecek ve kızartmalarla birlikte tüketilmedikleri sürece sporcuların günlük beslenme programlarına uyum sağlayabilir[4]. Hamburger köftesi, sadece yağsız kıyma ve baharatlardan oluştuğu sürece sporcuların performansını destekleyebilir. Bununla birlikte sindirimi zorlaştıracak yöntemlerle pişirilen hamburgerlerin antrenman ya da sportif müsabaka öncesinde tüketilmemesi önerilir[5]. Antrenman ve maç öncesinde sindirimi zor gıdaların tüketilmesi, sporcuların istenen performansa ulaşma şansını düşürürken çeşitli sağlık problemlerini de tetikleyebilir. Bu sebeple sporcuların antrenman ve müsabaka günlerinde hamburger dahil olmak üzere tüm yüksek kalorili gıdalardan uzak durması gerekir[4].
Hamburgerin Kalorisi Nasıl Yakılır?
Hamburger tüketmeniz durumunda aldığınız kalorileri yakmak için çaba sarf etmeniz gerekebilir. Tükettiğiniz hamburgerin kalorisini hemen yakarak kilo almanın önüne geçebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Hamburgerin sağlığınızda yol açabileceği olumsuz etkileri gidermek için farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Bu noktada hamburger tükettikten sonra aldığınız kalorileri yakmak ve hamburger tüketimi sebebiyle karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarından korunmak için yapabilecekleriniz ise şu şekildedir:
- Hamburgerle elde ettiğiniz yüksek kaloriyi yakmak için koşu ya da yüksek eforlu kardiyo egzersizleri yapabilirsiniz. 30 ila 60 dakika arasında koşarak veya kardiyo egzersizi yaparak aldığınız kaloriyi büyük oranda yakabilirsiniz[6].
- Yüzme, kalori yakımı konusunda etkili bir yöntemdir. Hamburger tükettikten sonra en az 1 saat boyunca yüzerek aldığınız kalorileri yakabilirsiniz[6].
- Salonda ya da havuzda spor yapma şansınız bulunmuyorsa yürüyüşe çıkarak kalori yakabilirsiniz. Tempolu olarak bir saat yürüyerek yaklaşık 300 kalori yakabilirsiniz. Eğer hamburgerin yanında asitli içecek ve kızartma tükettiyseniz yürüyüş sürenizi uzatabilirsiniz.
- Tükettiğiniz hamburgerin kalori miktarını dengelemek için günün geri kalanında yiyeceğiniz gıdaları sınırlandırabilirsiniz. Bu noktada aç kalmamaya özen göstererek sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
- Hamburgerin zararlı etkilerinden korunmak için çeşitli detoks yöntemleri kullanabilirsiniz. Detoks etkisi bulunan bitki çayları ve kürleri tercih ederek hamburgerin vücudunuzda ödem oluşturmasını engelleyebilirsiniz.
- Hamburgerin yüksek kalori dışındaki olumsuz özelliklerinden biri kan şekerinde ani değişikliklere yol açabilmesidir[6]. Kan şekerinizi dengeleyen bitki çayları tüketerek bu soruna engel olabilirsiniz.
- Hamburger, çeşitli sindirim sorunlarını tetikleyebilen bir gıdadır. Eğer bir öğün hamburger tükettiyseniz sonraki öğünde besinsel lif oranı yüksek gıdalar tercih ederek ve sindirimi rahatlatan bitki çayları içerek çeşitli sağlık sorunlarından korunabilirsiniz.
- Hamburger tüketimi ve sonrasında uygulayacağınız kalori yakma yöntemleri, vücut yapınızla ve sağlığınızla doğrudan ilişkilidir. Bu sebeple hamburger tüketmeden önce diyetisyeninize ve doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.
En sevilen fast food türlerinden biri olan hamburger, yüksek kalorisi ve sindirimi zor içeriği sebebiyle dikkatle tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlıklı şekilde pişirilmiş, yağ ve katkı maddesi içermeyen hamburgerler tüketmek hem sporcular hem de düzenli bir beslenme programını takip eden kişiler için büyük önem taşır. Hamburger tüketirken kızartmalardan ve asitli içeceklerden kaçınmak hamburgerin zararlı etkilerinden korunmanın önemli bir yoludur. Uzman görüşü alarak hamburger tüketiminin sağlığınıza olan etkilerini öğrenebilir ve kontrollü bir beslenme programı uygulayabilirsiniz.
Kaynakça
- 1. https://www.researchgate.net/publication/35954798
- 2. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1794682
- 3. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1871081
- 4. https://krtknadmn.karatekin.edu.tr/files/sbf/
- 5. https://www.researchgate.net/publication/372021043_Egzersiz_ve_Besinler
- 6. https://adm.ataaof.edu.tr/pdf.aspx
İLGİLİ MAKALELER
Metabolizma, bir canlının yaşamını sürdürmesi için gereken tüm kimyasal tepkimelere verilen isimdir. Hücrelerimiz, metabolik olaylar sonucu gün içi gereken enerjiyi üretirler. Metabolizma nedir, metabolizma hızlandırma yolları ve metabolizmanın işleyişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.