Ayran Kaç Kalori
Macfit hesaplama araçları sayfamızda ihtiyacınız olan bütün hesaplama araçlarını bulabilir, alanında uzman hocalarımıza iletebilirsiniz.
-
Ayran
1 kase86 KcalKarbonhidrat 6.00 %42.86Protein 4.00 %28.57Yağ 4.00 %28.57Besin Değerleri- 100 Gram 1 1 kase
- Karbonhidrat (g) 3.00 6.00
- Protein (g) 2.00 4.00
- Yağ (g) 2.00 4.00
- Lif (g) 0.00 0.00
- 100 Gram 1 1 kase
- Kolesterol (mg) 9.00 18.00
- Sodyum (mg) 159.00 332.00
- Potasyum (mg) 106.00 222.00
İÇİNDEKİLER
Ayran Besin Değerleri Nelerdir?
Ayran besin değeri ile pek çok kişi tarafından tercih edilir. Yoğurttan gelen protein, kalsiyum, fosfor, vitaminler, probiyotikler ayranın besleyici içeriğini oluşturur. 200 ml ayran içerisinde yaklaşık 3 – 4 gram protein bulunur. Protein, vücut dokularının onarılması ve kas gelişimi için son derece önemlidir. (1)
Zengin kalsiyum kaynağı olan ayran, kemik sağlığını destekleyip osteoporoz riskini azaltır. İçerdiği fosfor, kemik ile diş sağlığının korunmasına yardımcı olurken B vitaminleri metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. Ayranın içindeki probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sistemine fayda sağlayıp bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ayranın düşük kalorili bir içecek olması, diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir seçenek olmasını sağlar. Ancak yüksek tuz oranı olan ayranı tüketirken tansiyon hastalarının dikkatli olması tavsiye edilir. (1)
Ayran Kaç Kalori?
Zengin besin değerleriyle öne çıkan ayran kaç kalori? Ayran, düşük kalorili bir içecek olmasıyla bilindiği için diyet programlarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bir bardak ayranda yaklaşık olarak 60 kalori bulunur. Kalorinin büyük kısmı, ayranın temel bileşeni olan yoğurttan gelir. Yoğurt, protein ile yağ içeriği sayesinde besleyici bir yapı sunarken su ilavesi ayranın kalori miktarını düşürür. Ayranın içindeki kalori miktarı, kullanılan yoğurdun tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız olmasına göre değişiklik gösterebilir.(2)
Ayranın kalorisinin düşük olması, kilo kontrolü için büyük avantajdır. Hem öğün aralarında hem de yemeklerin yanında tüketilebilen ayran, tokluk hissi vererek aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olur. Spor yapanlar için de ayran, egzersiz sonrasında kaybedilen sıvıyı geri kazanıp kasların onarımı için gerekli proteini sağlar. İçeriğindeki probiyotikler, spor sonrası sindirim sisteminin düzenlenmesine de katkıda bulunur. (2)
Ayranın düşük kalorili ve besleyici içecek olması, onu her yaş grubundan insan için sağlıklı opsiyon haline getirir. Hem lezzetli hem de faydalı olan ayran, doğru porsiyonlarda tüketildiğinde sağlığa pek çok fayda sağlar. (2)
Ayranın Faydaları Nelerdir?
Ayran faydaları içerisinde yer alan farklı maddeler sayesinde meydana gelir. Ayran vücudun ihtiyacı olan kalsiyum, protein, probiyotikler açısından zengindir. Kalsiyum, kemik ile diş sağlığının korunmasında kritik rol oynayıp osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. (4)
Protein, kas dokularının onarılması ve yeni kasların inşası için gerekli olduğundan günlük protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Ayrandaki probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak bağırsak sağlığını destekleyip bağışıklık sistemini güçlendirir. Probiyotikler, zararlı bakterilerin büyümesini engelleyerek sindirim problemlerinin önlenmesine de katkıda bulunur. (4)
Ayran, sıcak yaz aylarında veya yoğun fiziksel aktivite sonrasında vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. Ayranın içerdiği elektrolitler, terle kaybedilen minerallerin yerine konulmasını sağlayıp kas kramplarını önler. (3)
İçeceğin doğal yatıştırıcı etkisi, stresi azaltıp rahatlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki laktik asit, enerji seviyelerini artırarak yorgunluğu azaltıp vücut direncini artırır. Ayranın düşük kalorili ve yağsız olması, kilo kontrolü yapmak isteyenler için uygun bir içecek olmasını sağlar. (3)
Ayran Kas Yapar mı?
Ayran, kas yapımına doğrudan katkıda bulunan içecek olmasa da kas gelişimi için gerekli besin öğelerini içerir. İçerdiği protein, kasların onarılıp yeni kas dokularının inşası için gereklidir. Protein, kas liflerinin yeniden yapılanmasını destekleyerek egzersiz sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. (5)
Ayrandaki kalsiyum, kas kasılmalarının düzenli ve etkili şekilde gerçekleşmesini sağlayarak spor performansını artırabilir. İçerdiği diğer mineraller, vücutta elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olup kas kramplarını önler, genel kas fonksiyonunu iyileştirir. (5)
Ayran, hem hidrasyon sağlar hem de protein içerdiği için kasların verimli şekilde çalışmasına katkıda bulunur. Yoğun antrenmanlardan sonra tüketildiğinde, vücudun toparlanma sürecini destekleyerek kas yorgunluğunu azaltabilir.(5)
Kas yapımı için ayran tek başına yeterli değildir. Dengeli diyet ve düzenli egzersiz programı ile desteklenmelidir. Ayran, sağladığı besin değerleri ve proteinle kas yapım sürecine yardımcı olsa da sürecin ana belirleyicisi, genel beslenme alışkanlıkları ile egzersiz rutinidir. (5)
Spordan Önce veya Spordan Sonra Ayran İçilir mi?
Ayran, spor öncesi ve sonrası tüketilebilir. Spordan önce ayran içmek, vücudun egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağı enerji ile besin öğelerini sağlar. Ayranın içerdiği protein ve karbonhidrat, spor esnasında kasların enerji ihtiyacını karşılarken kasların yorulmasını da geciktirir. (6)
Egzersiz sonrası, vücut protein ile elektrolitlere ihtiyaç duyar. Ayranın içerdiği protein, kas liflerinin onarılmasına ve yeni kas dokularının inşasına yardımcı olur. Yüksek su içeriği, egzersiz sonrası vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandırıp hidrasyonu sağlar. Ayrandaki laktik asit, egzersiz sonrası yorgunluğu azaltarak enerji seviyelerini yükseltir. (4)
Hem spor öncesi hem de sonrası için uygun içecek olan ayran, sağladığı besin değerleriyle sporcuların ihtiyaç duyduğu desteği sağlar. Dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımıyla birlikte ayran, spor performansını ve genel sağlığı olumlu yönde etkiler. (6)
Kaynakça
- 1. https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/original-ayran-yogurt-drink
- 2. https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/ayran
- 3. https://www.healthline.com/nutrition/buttermilk
- 4. https://www.metropolisindia.com/blog/preventive-healthcare/
- 5. https://www.relish.com/food-wiki/153787/buttermilk-important-facts-health-benefits-and-recipe
- 6. https://www.livestrong.com/article/388477